Tilmeld dig MigogAarhus Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAarhus Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

KAMPEN OM HJEMMEVIDEOEN – SVALEGANGEN UDRULLER FORTIDENS STORE FORMATKRIG

Af anders@sommersangdigital.dk

Vælger du egentlig selv, hvad du ser på Facebook, eller har Zuckerberg valgt for dig? Nogen mener, at teknologier som Google, Apple og Facebook er demokratiserende, andre at de hardcore styrer dit indhold for at skabe mest mulig trafik og profit. Måske kan fortiden lære os noget, når Teatret Svalegangen den 21. januar har DK-premiere på det moderne drama VHS vs. BETAMAX af den Reumert-vindende dramatiker Aleksa Okanovic. ”Vi tænker sjældent over, at teknologierne hårdhændet kæmper for vores gunst. Alle kneb gælder, og når de først har vundet vores opmærksomhed, så dikterer de bag kulissen, hvad vi bliver præsenteret for. Det er en iskold kamp om markedsandele, der har stået på i årtier, og det første store slagsmål fandt sted, da kampen mellem VHS- og Betamaxkassetterne rasede i 80’erne.”, udtaler Okanovic.

 

KAMPEN OM HJEMMEVIDEOEN

Året er 1979 og radioteknikeren Tommy står alene og forladt med sin kuffert. Kufferten indeholder Tommys forretningsdrøm, en movie-box med en spritny VHS-maskine. Vennen Axel synes idéen er latterlig. Sony’s Betamax-maskine er teknisk overlegen, og deres filmudvalg er langt mere kvalitetsbevidst. Tommy er dog overbevist om, at VHS er fremtiden, og da han får hul på hjemmevideomarkedet, hopper Axel og familien med på videobølgen. Det bliver begyndelsen på et familiedrevet forretningseventyr præget af druk, hævn og actionfilm i metermål.

 

Nogen gange er punchlines og eksplosioner bare fedt, og så gider man ikke stille sig kritisk over for en engelsktalende robot med tysk accent. Men kan maskinerne overtage os som i Terminator? Alex mener, der bør være flere Betamax-bånd med Godard og tidsløse klassikere, men det er Stallone, Chuck Norris og biljagter, der sælger, og de fås kun på VHS. Hvor mange klassikere finder man mon på Netflix og HBO i dag? Kunstnerisk chef på Teatret Svalegangen udtaler: ”Der er ikke noget galt med action-genren, som netop opstod ud af VHS-teknologien, eller videoer med kattekillinger på Facebook. Men jeg tror, at kampen om opmærksomhed skaber et overfladisk take på vores verden og virkelighed. Med VHS vs. Betamax forholder vi os kritisk til vores selvbestemmelsesret i dag. Har du selv opfundet din smag, eller står de teknologier, der har vundet din opmærksom bag?

Køb billet her:

 

KAMPEN OM HJEMMEVIDEOEN - SVALEGANGEN UDRULLER FORTIDENS STORE FORMATKRIG

Del artikel

Andre læser også