Kejserens madbodega på Vesterbro Torv (Lukket og hedder i dag Møf)
Det er ikke et gammel kejserrige, vi ser. Det er kun halvanden år siden Kejserriget opstod på Vesterbro Torv, og det står endnu. Hold op hvor er der sket noget, siden Jesper Kejser startede Kejserriget. Det er umuligt at undgå at se hvor mange gæster, der er i de små lokaler på det centrale hjørne. Det er tankevækkende hvad god mad og den rette stemning kan gøre ved folk.
Området på Vesterbro er også lidt fattig på gode spisesteder, så man må sige, at Kejserriget var meget tiltrængt. Det lille kejserrige ejes af Jesper Kejser, som helt på sin egen måde har gjort stedet hyggeligt og attraktiv. De formiddage vi har besøgt Kejserriget, har der været et massivt overtal af kvinder der spiste morgenmad eller brunch. Grunden skal måske findes i, at Kejserriget er blevet et samlingssted for sygeplejersker, som ikke er på vagt, men vælger at mødes på det centrale hjørne. En anden grund kunne være priserne på morgenmad, som koster 45 kroner, og med fri internet er det et oplagt mødested for studerende. Uanset hvad er Kejserriget meget besøgt om formiddagen.
Det nye og banebrydende ved Kejserrigets koncept er bæredygtighed, ud over den gode mad, så udnyttes alle råvarerne for at undgå spild, hvilket er prisværdigt i disse tider. Det gør blandt andet, at kokkene udvikler sig, når de skal bruge så meget som muligt af råvarerne. Det kræver en anderledes tænkning, noget man iøvrigt også gjorde før velfærdssamfundet blev skabt, der smed man heller ikke fødevarer væk.
Maden er i højsædet
Vi har at gøre med en café, hvor maden er omdrejningspunktet. En stor del af maden er ikke mad vi typisk ser på en almindelig café, men nærmere hvad man kan forvente på en restaurant eller et brasserie. Det gør, at gæsterne ofte bliver positivt overrasket, når de får en anden oplevelse end den forventede. Priserne er ganske fornuftige. Det er ikke på nogen måde et dyrt sted, men til gengæld en café hvor der er tænkt over maden, og alle skal have råd til et måltid mad.
Frokost er lidt overset i de århusianske madanmeldelser, og det er en skam. Så Byens Spiseguide vil I den kommende tid sætte mere fokus på gode frokost-steder i Aarhus.
Lad os starte med de tre stykker smørrebrød til 78 kroner, som klart er et hit på Kejserriget. Der er tale om uspecificeret smørrebrød, som skifter fra dag til dag. Den dag vi var forbi til frokost, bestod de tre stykker af et stykke med spegepølse, hjemmerørt grov remoulade, hjemmesyltet agurk og tynd syltet gulerodsbånd. Balancen mellem sødt, salt og surt er helt perfekt og er gennemgående for den mad vi har spist på Kejserriget. Andet stykke smørrebrød var med hjemmelavet leverpostej, peberbacon, som er almindelig røget bacon med ekstra meget peber, hvilket giver mere bid. Som top var der råsyltet rødløg. Flot anrettet og med meget smag i. Sidste stykke var smilende æg med hjemmelavet tomatmayo. Som bund var der salat og friske tomater. Brødet var tykt og friskbagt.
Vi spiste også Herskernes frokosttallerken. En stor og flot anrettet frokost til 108 kroner. Især den hjemmelavet stegte sild var i sin egen klasse. Med flot smag og en perfekt balance mellem den salte, søde og syrlige smag. Men også fiskefrikallerne og den hjemmelavede remoulade var perfekt. Den varme leverpostej med bacon var meget kraftig i smagen. Mængden og kvaliteten er langt over, hvad man kan forvente på en platte til den pris.
Tærter er trendy for tiden. Måske er det derfor, at Kejserriget laver to tærter til 89 kroner. Det er skiftende tærter, som er på menukortet, men altid med en tilhørende salat. Vi har bemærket, at det især er de kvindelige gæster som nyder tærterne, men det gør på ingen måde tærterne dårligere, blot en observation fra en mand.
Vi fik også en pulled pork sandwich til 87 kroner. Helt igennem en fair pris. Friske tynde skiver æbler, sennepsmayo og nakkefilet der har fået en nat i ovnen. Der er en coleslaw til som er fin, ikke for fed. Blandet salat i bunden og med syltet røde løg. Helt ærlig og ikke set lignende i Århus.
Sidste ret var en Cesær salat med store grillede kyllingestykker, æbler, ristet tynd brød, parmesan og med en fransk hjemmelavet dressing. Størrelsen på salaten var god, ikke så meget fedteri her.
Kejserriget har en tre retters menu som skifter hver måned. Prisen for tre retter er 198 kroner og hvis du kan nøjes med to retter kan du nøjes med at slippe 178 kroner. Her får kokkene lov lidt at udfolde de kreative evner og bygge personlige retter op. Selvom klassiske retter skaber tryghed så skaber nyt retter altid udvikling. Hos Kejserriget satser man på begge dele, både et klassisk cafekort og et skiftende aftenkort.
Vin, øl og saft
Er du til hjemmelavet sagt, som vi kender fra vores barndom, ja så får du den her. En halv liter hjemmelavet rabarbersaft til 42 kroner er så absolut et hit. Den smager fremragende og går forbavsende fint til mad, også selvom den er en smule sød.
Vinkortet er solid, ikke stort, men dækkende. Der er seks hvide vine på. Den billigste koster 210 kroner og den dyreste koster 400 kroner. Vi vil gerne anbefale en Chablis fra Henri Jeunet i Bourgogne til 290 kroner, en god og frugtrig vin som du ikke går galt i byen med.
De røde vine er repræsenteret med otte vine på kortet. Priserne starter ved 235 kroner og slutter ved 550. Er du i tvivl kan vi anbefale en Ripasso fra Cantine Lonetti til 320 kroner. Det er en frugtrig og mørk vin med en god bredde. Den kan fint gå til pæn del af retterne på Kejserriget.
Øl passer ganske glimmende til de fleste frokostretter. Ølkortet er pænt stort, og byder på danske og udenlandske øl i en del forskellige afskygniner. Som noget lidt anderledes serverer Kejserriget en ølmenu til deres tre retters aftenmenu. Her får du en flaske øl til hver ret. Jesper Kejser sætter en ære i at matche øl og mad med en vis stolthed, så hvis du holder af øl til din varme mad, så har du mulighed for en smagsoplevelse her. Udvalget af øl er pænt stort og priserne fair. Eksempelvis koster en kande almindelig øl 115 kroner, vel at mærke for halvanden liter. Hvis du ønsker en snaps til din frokost, så lader det sig også gøre. Det er de klassiske Aalborgsnapse der er på kortet.
Opmærksomme tjenere
Betjeningen er opmærksom og serviceminded, ingen tvivl om at ejeren, Jesper Kejser er omdrejningspunkt. Han hviler i sig selv, og snakker med alle, meget direkte og på sin usnoppet facon. Befriende at være i stue med folk der i den grad er sig selv, og brænder igennem med det de gør. Vi oplever, at der hele tiden er et diskret øje på os, så der går ikke lang tid, inden der er en tjener ved vores bord. Oplevelsen af service og ansvar ser vi hos de tre tjenere, som vi har mødt på Kejserriget. Så der er god grund til at tro, at de tager betjeningen alvorligt.
Historien er stilen og stilen er historien
Møblerne er forskellige. De er fundet rundt omkring i diverse genbrugsforretninger, så de har hver især deres egen historie. Det passer godt til Kejserriget, da cafeen oser af historie. Der hænger store gamle kort over historiens kejserriger. I det hele taget har historier stor betydning for indretningen. Der er blandt andet postkort fra 1916 som pryder lokalet. På væggene hænger et gammelt maleri som er malet af Jesper Kejsers morfar, som i øvrigt er over 90 år gammel. Eller ej at forglemme det store maleri i den ene ende af lokalet, som er malet af Jesper Kejsers mor – meget originalt og igen med en historie. Det store tyske kort over gamle kejseriger hænger på væggen og vidne om vi heller ikke skal glemme vores historie. Men det er kun indretningen og navnet der er historisk, alt andet er nyt og moderne.
Kejseriet vandt prisen for året bedste brunch i 2012, hvilket kun fortæller, at Kejserriget er kommet godt fra start, og har noget at byde på. Byens Spiseguide anbefaler Kejserriget som en ærlig café(madbodega) hvor du får value for money, men også en anderledes oplevelse og en god historie. Ikke mindst vores anmeldte frokost er værd at opleve.