Slut med spild i Aarhus: Tag på madspildsskole i efterårsferien
I efterårsferien slår Too Good To Go, Arla og Arla Fonden dørene op til ’Madspildsskolen’, der skal
give familier redskaber og inspiration til at bruge alt i køleskabet for at undgå madspild.’
Madspildsskolen finder sted på VIA University College i Aarhus Nord og bliver afholdt i samarbejde
med føtex Skejby.
Så det er med at slibe kokkekniven, smøge skåneærmerne op og støve persillehakkeren af, for når iPad’en skal slukkes og børnene aktiveres i efterårsferien, står der madspild på menuen.
Lær at lave måltider med ‘alt godt fra køleskabet’
814.000 tons mad ryger hvert år i skraldespande og containere herhjemme. Heraf bliver 247.000 tons
kasseret i de danske husholdninger. Det viser Miljøstyrelsens kortlægning af Danmarks madspild, der blev offentliggjort i juni.
Derfor er Too Good To Go, Arla og Arla Fonden gået sammen om at etablere en madspildsskole, der skal lære danske familier at lave måltider med ‘alt godt fra køleskabet’, så intet går til spilde.
Madspildsskolen fik premiere i København sidste år, og i år har føtex sluttet sig til som samarbejdspartner, hvilket har gjort det muligt at udvide konceptet til fem danske byer – herunder Aarhus.
“Ni ud af 10 danskere vil gerne blive bedre til at undgå madspild, men de savner inspiration og idéer til,
hvordan de skal gribe det an i praksis.
Madspildsskolen viste sig sidste år at være en både hyggelig, lærerig og meget populær efterårsaktivitet, som gav familierne nye brugbare erfaringer og konkrete tips og tricks til at undgå madspild.
Derfor har vi i år, med hjælp fra føtex, udvidet aktiviteterne, så endnu flere familier får mulighed for at være med,” siger Sanne Vinther, direktør i Arla Fonden.
Få konkrete metoder til at undgå madspild
På Madspildsskolen vil undervisere fra Too Good To Go og Arla Fonden fylde familiernes værktøjskasser med konkrete metoder til at undgå madspild.
“Vi har lavet undersøgelser, der viser, at især børnefamilierne er udfordrede på madspildsfronten. De er motiverede for at gøre en indsats, men er udfordrede i en travl hverdag.
Derfor har Madspildsskolen stort fokus på at gøre det både nemt, tidsbesparende og økonomisk fordelagtigt at lave mad af de rester og råvarer, man allerede har på lager.
Det handler blandt andet om at løsrive sig fra opskrifterne og være kreativ – og det kræver faktisk ikke meget andet end et basalt kendskab til grundsmage og lidt træning. Og det får de hos os,” fortæller landechef hos Too Good To Go, Heidi Boye.
Få en “madspildskasse” med hjem
Råvarerne til madspildsskolen bliver leveret af føtex Skejby. Derudover forærer føtex hver familie en
‘Madspildskasse’, som de får til opgave at anvende i undervisningen – og som de efterfølgende får med
hjem.
”Midt i en travl hverdag kan det knibe med opfindsomheden, når grøntsagsskuffen i køleskabet skal tømmes, og resten af pastaen fra i går skal bruges. Det tror jeg, vi alle kender, så i føtex vil vi rigtig gerne hjælpe til, at aarhusianerne lidt nemmere kommer i mål, når de fremover vil undgå madspild hjemme i køkkenet, siger Charles Høy Zacho, der er varehuschef i føtex Skejby.
Madspildskassen indeholder alle grundsmagene i form af soya, æbleeddike, honning, salt og olivenolie samt en samling af 10 essentielle smagsgivere og krydderier.
I køkkenet bliver kassen et værktøj til at justere smagen af maden – især i den sidste fase af madlavningen, hvor måltidet skal løftes fra godt til genialt.
Læs mere om Madspildsskolen her. Her kan du også melde din familie til og dermed få fingre i den eksklusive ”Madspildskasse” fra føtex.
Hvor og hvornår? Madspildsskolen bliver afholdt i efterårsferien i uge 42 på VIA University College, Hedeager 2, 8200 Aarhus.
Pris: 100 kroner for en familiebillet (max 6 personer)