Annonce
Tilmeld dig MigogAarhus Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAarhus Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Stor forvandling på vej: Her vil Aarhus Kommune skabe nyt naturområde

Af Jonathan Sten Drivsholm
Visualisering: Aarhus Kommune
Visualisering: Aarhus Kommune

Der kan komme til at ske markante ændringer i det ca. 22 hektar store område, som strækker sig fra Aarhus Syd Motorvejen over Viby Renseanlæg og til det grønne område Vårkjæret.

Byrådet vedtog onsdag forslaget til en lokalplan, der byder på store bassiner til håndtering af regnvand fra Viby-området og nye gangstier, som binder Vårkjærparken sammen med stisystemet ved Brabrand Sø.

Det skriver Aarhus Kommune i en pressemeddelelse.

”Vi er nødt til at gøre noget for at sikre, at vi skaber plads til fremtidens regn. De fleste af os kan nok tydeligt huske de massive regnvejr i efteråret, der oversvømmede kældre og gav store udfordringer mange steder. Ikke mindst i Viby.

Et nyt stort, grønt vådområde vil gøre os i stand til at håndtere meget mere regnvand end i dag, og projektet vil på sigt forvandle det nuværende renseanlæg til et skønt naturområde, der bliver tilgængeligt for aarhusianerne,” lyder det fra Nicolaj Bang, rådmand for Teknik og Miljø.

Hele området omkring Viby Renseanlæg var oprindeligt våd eng, men det blev drænet og tørlagt i forbindelse med byudviklingen. I dag er området truet af oversvømmelser.

Stor forvandling på vej: Her vil Aarhus Kommune skabe nyt naturområde
Grafik: Aarhus Kommune

En ny lokalplan for området udstikker bestemmelser for, hvordan gangstier og regnvandsbassiner skal se ud, så de passer ind, og planen har fokus på at sikre en høj herlighedsværdi og områdets grønne karakter.

I november 2023 blev broen på Ormslevvej over Døde Å revet ned. Det forhindrede, at de voldsomme vandmængder oversvømmede Viby Renseanlæg og gjorde skade på vandmiljøet.

En ny, kommende bro bliver konstrueret, så den tager højde for dette.

Forvandlingen kan starte i 2025

Det er Aarhus Vand, der er drivkraft i forvandlingen af området, og som samtidig står for den aktuelle adskillelse af regn- og spildevand flere steder i kommunen herunder i Viby.

En adskillelse, der kun øger behovet for bassiner til lokal håndtering af regnvand.

Stor forvandling på vej: Her vil Aarhus Kommune skabe nyt naturområde
Visualisering: Aarhus Kommune

Onsdagens byrådsbeslutning vækker naturligvis glæde hos Anne Laustsen, som er fagchef for klimatilpasning i Aarhus Vand.

”Med denne beslutning har byrådet sikret, at der bliver plads til mere regnvand i Viby, samtidig med at der skabes nye, rekreative forbindelser for borgerne i Viby til området omkring Brandsøen,” udtaler Anne Laustsen.

Teknik og Miljø forventer, at lokalplanen inden længe bliver sendt i otte ugers offentlig høring.

Herefter bliver høringssvarene behandlet og fremlagt for rådmand Nicolaj Bang, inden der bliver truffet endelig beslutning om projektet.

Hvis alt går vel, kan Aarhus Vand sætte gang i forvandlingen af området i foråret 2025.

Stor forvandling på vej: Her vil Aarhus Kommune skabe nyt naturområde
Visualisering: Aarhus Kommune

Afhænger af politiske beslutninger

I første omgang er det området mellem motorvejen og Viby Renseanlæg, der får regnvandsbassiner. Der kommer i samme ombæring til at ske ændringer i Vårkjæret, der gør den mere indbydende at besøge.

Områdets helt store regnvandsbassin, som skal være, hvor Viby Renseanlæg er i dag, kan først etableres, når Aarhus ReWater, rense- og ressourceanlægget, som er på tegnebrættet ved Tangkrogen, er bygget og i drift.

Også først da bliver Vårkjærparken med gangstier forbundet til stisystemet ved Brabrand Sø.

Det er endnu for tidligt at spå om, hvornår området i Viby kan stå helt færdigt, da det afhænger af politiske beslutninger om helhedsplanen for Tangkrogen herunder fremtiden for Aarhus ReWater.

Teknik og Miljø har sammen med Aarhus Vand været i dialog med Viby Fællesråd om klimasikringen af Viby og dermed også lokalplanen for området ved Viby Renseanlæg.

Del artikel

Andre læser også