ANNONCE
Kommunen bruger 100 millioner kroner på konsulenter hvert år: "De ville være sjovere at bruge på velfærd"
Tilmeld dig MigogAarhus Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAarhus Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Kommunen bruger 100 millioner kroner på konsulenter hvert år: “De ville være sjovere at bruge på velfærd”

Socialdemokratiet vil spare på kommunens udgifter til eksterne konsulenter. Løsgænger mener, det er spil for galleriet

 

100 millioner kroner hvert eneste år. Så meget bruger Aarhus Kommune i gennemsnit på hjælp fra private konsulenter.

 

Det tal skal nedbringes, hvis det står til Socialdemokratiet, der har stillet forslag om, at kommunen skal benytte færre konsulenter og i stedet løse visse opgaver internt i kommunen.

 

“Vi er en kæmpe kommune med et stort milliardbudget, og det betyder, at vi bruger ret mange konsulenter. Nogen gange kan det være enormt fornuftigt, og nogen gange kan opgaven måske løses internt i kommunen,” siger politisk ordfører Anders Winnerskjold, som nævner HR-områdets brug af rekrutteringsbureauer som et muligt spareområde.

 

En vurdering fra kommunens embedsmænd angiver, at der vil kunne spares mellem 7,5 og 15 millioner kroner på konsulentbistand.

“Det er ikke fordi, vi ikke skal bruge konsulenter, for nogen gange kan det være klogt at få en given opgave løst af en person med en særlig ekspertise, men vi synes, der skal kræves en ekstra opmærksomhed på, om der ikke kan skrues en smule ned ude i afdelingerne. Det, tror vi, man kan, og pengene ville være sjovere at bruge på velfærd eller grøn omstilling,” påpeger Winnerskjold.

 

Ikke en hetz

Socialdemokratiets forslag er i tråd med regeringskollegaerne på Christiansborg, der under valgkampen postulerede, at man ville spare tre milliarder på konsulentbrug.

 

“Det er ikke en hetz mod konsulenter, men det handler om, hvorvidt vi kan spare nogle penge, der ville være sjovere at bruge på andet end konsulenter. Kan vi det, så skal vi da gøre det. Det handler om bedre ressourceudnyttelse af vores egne medarbejdere til at løse opgaver, der bliver løst eksternt i dag,” siger Anders Winnerskjold.

 

En tidligere opgørelse viser, at mellem en tredjedel og halvdelen af udgifterne til konsulenter ligger hos Teknik og Miljø.

 

Winnerskjold påpeger dog også, at langt de fleste af de konsulentkroner, der ryger fra kommunekassen i dag, er fornuftigt brugt. “Til komplekse byggesager eller kompleks juridisk rådgivning så vil alternativet være at hyre sine egne meget, meget dyre advokater. Det er jo ikke meningsfuldt. Det er hele tiden et spørgsmål om afvejning.”

 

Større offentlig sektor

Forslaget forventes at kunne samle flertal i byrådet, men der er skepsis i den borgerlige blok. Ikke mindst fra løsgænger Almaz Mengesha.

“Socialdemokraterne prøver at sælge det her som “færre konsulenter”, men hvad de i virkeligheden ønsker er at udføre flere konsulentopgaver i offentlig regi. Det handler ikke om færre konsulenter, men om at de konsulentydelser, vi køber udefra, skal hjemtages,” siger den tidligere LA’er.

 

“Man skal hele tiden have for øje om en konsulentydelse er nødvendig, og om den er til gavn for borgerne. Mener man, den er det, så mener jeg ikke, at den bedste forretning er at lave den selv og ansætte flere konsulenter i kommunalt regi. Den skal bestille udenbys,” forklarer hun og påpeger, at en ekstern rapport vil være mere uvildig, og at det kan være bekosteligt at ansætte egne konsulenter.

 

“I så fald er det med pension, ferietillæg og alt det der. Køber vi en rapport udefra, så køber vi rapporten. Så skal vi ikke betale sygedage, ferie og alt muligt andet. Man er nødt til at tage totalomkostningen i betragtning. Jeg tror, det her bliver en dyrere løsning, fordi man vil udvide den offentlige sektor.”

 

Ifølge et notat vil der være penge at spare. Det må du da som liberal værdsætte?

“Ja, er du tosset. Kan der spares ti millioner om året med socialdemokraternes øvelse, så ville man ikke høre nogen anke fra mig. Det tror jeg bare ikke på, at man kan. Det tal er grebet ud i luften og er ikke noget, jeg ville bruge som pejlemærke.”

 

Den forvaltning, der bruger færrest penge på konsulenter er Kultur og Beskæftigelse.