ANNONCE
Tilmeld dig MigogAarhus Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAarhus Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Kraftig opbremsning: Corona-tiltag i hele landet

Af Søren Holm-Hansen

Dagen efter at kraftigt skærpede corona-restriktioner trådte i kraft i København og 16 omkringliggende kommuner, bredes restriktionerne nu ud til hele landet.

 

Det oplyste statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde fredag eftermiddag.

 

“Vi står i en alvorlig situation, og derfor kommer vi i dag med nye nationale tiltag,” sagde statsministeren under pressemødet i Spejlsalen på Christiansborg.

 

Nye vilkår

“Vi er nødt til at leve med nogle begrænsninger. Det er nye vilkår. Beskeden er klar: Virus trives og spredes, hvor mange mennesker er samlet.”

 

De skærpede restriktioner betyder bl.a., at alle barer, cafeer og restauranter skal lukke senest kl. 22, og at gæster og personale skal bære mundbind, når de står op. Kun når gæster sidder ved et bord, må mundbindet fjernes.

 

Gælder fra lørdag kl. 12

Skærpelsen gælder fra lørdag kl. 12 og kommer, efter at smittetallet de seneste dage er steget kraftigt flere steder i landet og ikke kun blandt unge mennesker, som generelt oplever mildere symptomer end mere sårbare mennesker og derfor måske ikke tager risikoen alvorligt.

 

“Jeg kan næsten ikke sige det indtrængende nok: Et ungt menneske kan give smitten videre til en ældre eller sårbar person,” sagde statsministeren.

 

Arbejd hjemmefra, hvis du kan

Foruden fokus på restaurations- og nattelivet opfordrer regeringen til, at man arbejder hjemmefra, hvis det er muligt, og at man så vidt muligt benytter kollektiv trafik uden for myldretiden – eller tager cyklen. Statsministeren gentog også appellen om, at man ikke går på arbejde, hvis man har symptomer.

 

Forsamlingsforbuddet udvides igen til højst 50 personer. Det gælder dog ikke arrangementer, hvor man primært sidder ned og kan overholde alle restriktioner; her er grænsen stadig 500 personer.

 

Ingen håndtryk, kys eller kram

Og så er der udfordringen med at begrænse den sociale kontakt uden for den nærmeste omgangskreds. Kindkys, kram og håndtryk bør undgås, og man bør indtil videre begrænse samværet med andre mennesker, sagde statsministeren, som dog ikke vil udstikke konkrete retningslinjer.

 

“Vi skal ses færre og i mindre grupper for at bryde smittekæderne. Vi forsøger at finde en balance, så samfundslivet fortsætter, samtidig med at vi begrænser smitten. Ellers løber smitten løbsk,” understregede Mette Frederiksen og appellerede til, at alle bruger den sunde fornuft.

 

Mulig kompensation til de ramte

De nye restriktioner gælder foreløbig til og med den 4. oktober. Regeringen har indledt forhandlinger med de øvrige partier om at finde økonomisk kompensation til de virksomheder, der nu rammes af de nye tiltag.

 

 

 

Del artikel