Kvindernes Internationale Kampdag: 100 års jubilæum markeres med event
Kvinders Internationale Kampdag blev for første gang foreslået i 1910 af Clara Zetkin på Den Anden Socialistiske Internationale Kvindekonference i København.
Der deltog 99 kvinder fra 17 forskellige lande. Clara Zetkin (Tyskland) præsident for kvindekongressen deltog bl.a. sammen med Rosa Luxemburg (Polen).
Kvinders rettigheder var blandt hovedpunkterne. Og her kom forslaget om en international kvindedag til afstemning.
Punktet blev vedtaget, men der gik helt frem til 1921 før dagen blev indført i alle medlemslande. I år er det 100 år siden. En milepæl, der for alvor er værd at markere.
Dagens program ved KØN Gender Museum Denmark
På Kvindernes Internationale Kampdag sætter det aarhusianske KØN Gender Museum Denmark i år fokus på ønsket om en bedre fremtid.
Vi lever midt i en pandemi – en krisetid – men det gør ikke ønsket om ligestilling mindre relevant.
Årets program er en blanding af en fysisk (corona-venlig) ligestillingsskattejagt i byen samt online oplæg og debatter.
Alle arrangementer er gratis.
Her er dagens program
Kl. 13-15: Negativ social kontrol – når kultur sætter grænser
Link: Facebook livestreaming fra KØN – Gender Museum Denmark
Opvækst mellem to kulturer
Psykolog Mozhdeh Ghasemiyani sætter ord på det at vokse op mellem to kulturer samt hvordan man kan tackle de udfordringer, det kan bringe med sig.
”Kvindehus-samtale”
Der lægges op til en ”Kvindehus-samtale”, hvor kvinder med tilknytning til Kvindehuset fortæller og diskuterer de styrker og begrænsninger, der kan være i hverdagslivet mellem to kulturer.
Kvinderne har forskellige kulturelle baggrunde og vil blandt andet komme ind på negativ social kontrol på tværs af generationer.
Kl. 15-20: Equality March – (corona-venlig skattejagt): Midtbyens skjulte feministiske skatte
Du kan finde og printe skattekortet her.
Start fra Mathilde Fibigers Have ved KØN – Gender Museum Denmark, Domkirkepladsen 5, 8000 Aarhus C.
Aarhus er hjem for et stort netværk af feministiske græsrodsorganisationer, som står klar til at underholde og udfordre dig på din kønspolitiske viden på denne feministiske skattejagt i Aarhus midtby.
Tag din familie eller ”social boble-venner” under armen, og gå på jagt efter ligestillingsskatte på de forskellige poster rundt omkring i Aarhus midtby.
Equality marchen afsluttes i Mathilde Fibigers Have ved KØN, hvor man opfordres til at markere sin deltagelse i marchen ved at sætte et lys. Alle lysene tændes kl. 20, som en fælles markering og afslutning på dette års 8. marts, og kan følges via live streaming.
Kl. 17-18.30: Hvorfor er kvindefag lavtlønsfag? Hvordan kan vi få ligeløn?
Link: YouTube livestreaming fra KØN – Gender Museum Denmark
I Danmark har kvinder en af verdens højeste uddannelses- og erhvervsfrekvenser, men samtidig har vi også et løngab mellem mænd og kvinder på 18 %.
Den vigtigste grund til denne slående lønforskel er det kønsopdelte arbejdsmarked, hvor kvindefag lønnes lavere end mandsdominerede fag.
Historiker Astrid Elkjær Sørensen kommer med sit bud på, hvorfor kvindefag i 2021 stadig er lavtlønsfag og lægger op til debat om, hvad der kan gøres for at skabe reel ligeløn inden for sammenlignelige fag i Danmark. Hvordan får vi brudt den nuværende urimelige og uretfærdige lønpraksis?
Kl. 18.30-20: Ligelønsreformation i New Zealand anno 2021
Link: Online på museets hjemmeside og YouTube kanal
Gill Gatfield, new zealandsk kunstner, aktivist og tidligere advokat med speciale i ligestilling og diversitet, deler sine erfaringer og syn på ligestilling i New Zealand i en samtale med museumsdirektør Julie Rokkjær Birch.
I New Zealand har regeringen vedtaget en lov, der gør det muligt for kvinder – i typiske kvindefag – at forlange samme løn som mænd i sammenlignelige stillinger.
Kl. 20-20:30: Lystænding i Mathilde Fibigers Have
Link: Facebook livestreaming fra KØN – Gender Museum Denmark
Lysene, som er blevet placeret i Mathilde Fibigers Have i dagens løb, tændes i en fælles manifestation for verdens kvinder.
Arrangører:
KØN – Gender Museum Denmark, KvindePolitisk Forum, Kvindehuset, Mellemfolkeligt Samvirke og Feministiske græsrodsaktivister.
Økonomisk støtte: ÅLF, 3F, DSR, LO, BUPL, SL og Socialrådgiverne.