Annonce
Tilmeld dig MigogAarhus Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAarhus Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Vild anerkendelse: Aarhus-firma lander kæmpe millionbeløb

Af Jonathan Sten Drivsholm
Foto: Simon Byrial Fischel/AU Health
Foto: Simon Byrial Fischel/AU Health

Efter et forskningsgennembrud på Aarhus Universitet startede spin-out-virksomheden Teitur Trophics.

Den aarhusianske virksomhed udvikler medicin, der kan holde hjerneceller i live, og test på mus og rotter har allerede vist lovende resultater.

Nu har Teitur Trophics modtaget hele 208 millioner kroner (28 millioner euro) i såkaldt venturekapital fra kapitalfonde.

Pengende skal gå til at udvikle lægemidler, der kan bremse hjernelidelser som Parkinsons, Huntingtons og frontotemporal demens, skriver Aarhus Universitet i en pressemeddelelse.

Kan holde døende hjerneceller i live

Teitur Trophics udspringer af forskning på Institut for Biomedicin på Aarhus Universitet, hvor virksomheden stadig lejer faciliteter som mikroskoper og adgang til dyrestalden.

Om Teitur Trophics:

 • Biotekvirksomhed med base i Aarhus, der udvikler medicin mod neurodegenerative sygdomme.
 • Stiftet af Simon Mølgaard, Anders Dalby, Mathias Ollendorff og Simon Glerup.
 • Teitur Trophics er baseret på forskning fra Institut for Biomedicin, AU.
 • Udvikler peptider, der kan bruges som behandling af fx Parkinsons sygdom, frontotemporal demens og Huntingtons sygdom.
 • Teitur Trophics blev i 2020 en del af Creation House hos BII og fik 10 mio. kroner til udvikling af selskabet.
 • I 2021 fik virksomheden 400.000 euro fra Sunstone Life Science Ventures, der også denne gang er ledende investor – sammen med Sound Bioventures.

Holdet bag virksomheden har kort fortalt opdaget en ny mekanisme for, hvordan man holder hjerneceller i live. Baseret på den viden har forskerne udviklet et produkt, der potentielt kan anvendes som lægemiddel.

Indtil videre er det bl.a. lykkedes helt at bremse udviklingen af den alvorlige og arvelige lidelse Huntingtons sygdom i mus.

”Hvis vi lykkes med at udvikle et lægemiddel, kan vi potentielt ændre skæbnen for døende hjerneceller.

Lægemidlet sprøjtes ind i underhuden og kan derfra nå hjernen, hvor det kan tænde for signalmekanismer, der ellers er væk pga. sygdommen,” lyder det fra virksomhedens CEO Simon Mølgaard.

Skal forhindre alvorlige sygdomme

Idéen til virksomheden udspringer af hans forskning i Simon Glerups laboratorium på Institut for Biomedicin ved Aarhus Universitet.

Efter sin postdoc i neurobiologi besluttede han sig for at forfølge idéen kommercielt.

”Vi kan ikke vække døde neuroner til live, men vi kan forhindre, at flere dør.

Dermed håber vi, at forskningen kan danne grundlag for en behandling, der kan forsinke eller helt forhindre sygdomme som Parkinsons, Alzheimers og Huntingtons sygdom,” lyder det videre fra Simon Mølgaard.

Den nye millioninvestering gør det muligt for virksomheden at arbejde målrettet på at udvikle sin førende lægemiddelkandidat til et såkaldt klinisk forsøg fase 1 – det vil sige at få lov til at teste stoffet på mennesker.

Teitur Trophics investorer:

 • Sunstone Life Science Ventures
 • Sound Bioventures
 • Industrifonden
 • Innovestor
 • P53 Invest

Kun tre fastansatte i firmaet

Investeringen gør det også muligt at ansætte en håndfuld nye medarbejdere til at forske – som fx molekylærbiologer og molekylærmedicinere.

Lige nu er der tre fastansatte: CEO Simon Mølgaard, CSO Anders Dalby og ph.d.-studerende Mathias Ollendorff, som arbejder deltid.

Derudover har virksomheden en lang række tilknyttede konsulenter, og Teitur Trophics nyder stadig godt af den tætte tilknytning til Aarhus Universitet.

”Der er et ekstremt spændende forskningsmiljø på Institut for Biomedicin med mange dygtige mennesker og innovative ideer, som vi er glade for at være en del af,” lyder det fra CSO Anders Dalby, der er cand.scient. i molekylærmedicin.

Teitur Trophics har en licensaftale med Aarhus Universitet om teknologien bag virksomheden.

Del artikel

Andre læser også