Annonce
Tilmeld dig MigogAarhus Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAarhus Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Lav din egen sommersnaps

Af anders@sommersangdigital.dk

I Sverige siger man, at der skal en snaps til hver klo, når der er krebsegilde. Og den hjemmelavede smager selvfølgelig bedst. Aalborg Basis Snaps er en ny økologisk gør-det-selv-snaps, som gør det nemt at sætte smag på din egen sommersnaps. Prøv fx med hjemmelavet dild- eller citronsnaps, som begge matcher både fisk og skalddyr. Eller fyld simpelthen sommerens sødeste bær i glasset, og du vil takke dig selv, når kalenderen viser efterår.

 

 

Går du og drømmer om at lave din egen snaps, er det bare om at komme i gang nu. Sommersæsonen byder på et væld af anledninger til at servere en snaps til maden, og derudover er naturen på denne tid et helt skatkammer af råvarer. Aalborg Basis Snaps er en økologisk kvalitetsbase, som gør det nemt at blive snapsemager. Det kræver hverken ekstra udstyr eller udvidet ekspertise. Fyld simpelthen dine udvalgte sommeringredienser i glasset, lad dem trække og hav din egen kryddersnaps klar på få timer.

 

 

Krydderier, krebs og kalas

Krebsegildet er en af de helt store, svenske sommertraditioner, som også har fundet sin vej til danskere, der ikke vil snydes for den sommerkåde spise og det drikkeklare tilbehør. I Sverige har krebs siden middelalderen været på menuen. I slutningen af 1800-tallet opstod det traditionsrige ’krebsegilde’, og der går nu ikke et år uden sommeren ikke blot oversvømmes af krebs, men også dertilhørende opskrifter, tests og smagninger i massevis. Selvfølgelig i selskab med en traditionel snapsevise og snapsen selv.

 

 

Et velkendt råd i Sverige går på, at der skal en snaps per klo. Til krebsegilde er der helt oplagte klassikere at skylle den søde spise ned med, og den hjemmelavede snaps er selvfølgelig ikke til at komme udenom. Krebsegildets bord bør især fremvise milde akvavitter med en dejligt afrundet smag, der afbalancerer den særlige sødme i krebsemåltidet. Derfor er der nogle helt oplagte makkerpar til den krydrede drik, som man let og hurtigt kan lave derhjemme, inden krebsen kommer på bordet.

 

 

Opskrifter på snaps til krebsegilde

 

Snaps med krondild

Krondild er en vigtig bestanddel i tilberedningen af krebs ved festmåltidet, hvorfor en kryddersnaps fremstillet på krondild er en oplagt ledsager.

  • Tre til fem skærme krondild (alt efter størrelsen på skærmene) lægges i Aalborg Basis Snaps. Glasset stilles mørkt og svalt natten over, og allerede dagen efter kan du smage på snapsen at krondilden er begyndt at afgive smag. Brug en teske til at smage med.

 

  • Smagen er helt op til dig, hvorfor du afgør, hvornår din snaps er kraftig nok. Det anbefales, at du ikke lader din snaps trække længere end fire til fem dage, men mindre kan også gøre det. Når smagen er passende tager du krondildskærmene op af glasset. Snapsen er klar til servering.

 

Krondildskærmene kan købes i et velassorteret supermarked eller hos grønthandleren.

 

Tyk streg

Snaps med citron

Som akkompagnement til fisk og skalddyr er citron perfekt, men i særdeleshed til krebsenes søde smag er citron uovertruffen. Vask en hel økologisk citron grundigt og prik den fem til 10 gange med en gaflen (gaflen skal helt igennem skallen og ind i frugtkødet). Citronen lægges ned i et glas Aalborg Basis Snaps. Glasset stilles mørkt og svalt natten over, og allerede dagen efter kan du smage på snapsen at citrusolier fra skallen og saftnoter fra frugten er begyndt at afgive smag. Brug en teske til at smage med.

 

Smagen er helt op til dig, hvorfor du afgør, hvornår din snaps er kraftig nok. Det anbefales, at du ikke lader din snaps trække længere end fire til fem dage, men mindre kan også gøre det. Når smagen er passende tager du citronen op af glasset. Snapsen er klar til servering. Citronen kan du anvende efterfølgende som vanligt til at presse ud over mad, eller du kan anvende den i chutney som del af råsyltede citroner.

 

Tyk streg

Snaps med stjerneanis

Det traditionelle svenske krebsegilde spises med et bord, hvor også fastost indgår. Her passer sødmen fra stjerneanis og eventuelt fennikel i beherskede mængder fortræffeligt til den salte smag i ostene.

  • Kom fire til seks stjerneanis i et glas med Aalborg Basis Snaps. Glasset stilles mørkt og svalt natten over, og allerede dagen efter kan du smage på snapsen at anisolierne fra stjerneanisfrugten er begyndt at afgive smag. Brug en teske til at smage med.

 

  • Smagen er helt op til dig, hvorfor du afgør, hvornår din snaps er kraftig nok. Det anbefales, at du ikke lader din snaps trække længere end fire til fem dage, men mindre kan også gøre det. Når smagen er passende tager du stjerneanisfrøene op af glasset. Snapsen er klar til servering.

 

  • Du kan gøre denne kryddersnaps endnu mere raffineret og dyb i smagen ved at tilsætte anis- og fennikelfrø sammen med stjerneanisfrøene. I så fald kan du lægge ud med tre stjerneanisfrø, en spiseskefuld anisfrø og en teskefuld fennikelfrø. Gå derefter frem som beskrevet ovenfor.

 

Find flere inspirerende opskrifter her: 

 

Tyk streg

Lav en smagfuld sommersnaps og gem den til efteråret, hvis du kan vente så længe …

 

Det er ikke kun krebsegildet, der præger sensommerens gastronomiske aktiviteter. Det bugner af modne bær og grøntsager i haver, krat og skov. De søde sommersager er ikke kun lækkerbiskener til dessertbordet, men også de rene vitaminbomber. Kom smagen af sommer på glas. Vælg selv din yndlingsingredienser: rabarber, hyldeblomst, slåen, skovmærke, rønnebær, brombær og hindbær.

 

 

 

Gode råd, når du laver din egen kryddersnaps:

 

1. Brug hele råvarer, og undgå så vidt muligt at skære i dem, når du tilbereder din snaps – medmindre andet står i din opskrift – eller det skal gå meget stærkt.

2. Anvend økologiske eller usprøjtede råvarer og skold dine krydderurter, inden du kommer dem i glasset med Aalborg Basis snap

3. Smag jævnligt på din kryddersnaps, mens råvarerne er

4. Fjern råvarerne, inden farve og smag bliver kedelig. Opbevar din snaps et køligt sted.

5. Undgå direkte solly

6. Justér smagen i din snaps underv Tilsæt eventuelt mere Aalborg Basis Snaps, hvis smagen bliver for kraftig, eller honning eller sirup, hvis du vil lave likør. Du kan også tilsætte lakridspiber eller farvede bolsjer, hvis din snaps er blevet for bitter, og du vil lave den om til shots.

7. Jo mere grov en råvare er, jo længere trækketid skal den hav ”Bløde” råvarer såsom bær og citronmelisse kan gøre en snaps færdig på seks timer til halvanden dag. ”Hårde” råvarer såsom pilekviste behøver op til seks uger.

 

Del artikel

Andre læser også