Anmeldelse af Lazarus: Rørende, forførende og et forrygende flot musikalsk show på Aarhus Teater

En perlerække af David Bowies hits strømmede ud af højtalerne på Aarhus Teater. ”Changes”, ”Heroes”, ”This Is Not America”, ”Life on Mars”… Lazarus hedder forestillingen, der spiller frem til den 12. oktober 2019. En musikalsk veludført musical i en visuel gennemført scenografi og med imponerende skuespil og sang.
Med åbningsnummeret “Lazarus” og første linje ”Look up here, I´m in heaven” bliver vi taget med på en rejse ind i David Bowies musikalske univers. Lazarus er det sidste værk David Bowie arbejdede på. Hans Requiem. Hovedpersonen, Thomas Newton, er et rumvæsen. Han har brudt med sit livs kærlighed Mary Lou og drømmer om at komme hjem til sin planet. Væk fra denne planet, hvor han bliver opslugt af dårligdomme og druk. Han er fanget i et univers mellem forskellige verdener og mellem liv og død og forsvinder ind i egne hallucinationer. Et sprængt univers, der foregår inde i hovedet på ham og i mødet med andre fortabte sjæle.
Visuelt flot
Scenografien er lækker og understøtter forestillingen. Det er visuelt flot og enkelt. Store bevægelige rammer sænkes ned fra loftet som minderne i en billedramme og døre til nye verdener. Det spiller godt ind i historien om at give slip på livet. En skov af spejle og lys der spiller op mod himlen. Det skaber dybde i scenen, er fascinerende og spiller godt sammen med lysdesignet. Kostumerne er farvestrålende. Røde og blå parykker og farverige jakkesæt sammen med pudsige kostumer.
Skuespil og sang i topklasse
Jacob Madsen Kvols er intet mindre end fantastisk i rollen som Thomas Newton. En fokuseret og seriøs optræden, hvor han spiller hver en detalje fuldt ud. Sangpræstationen er fremragende, og han lyder næsten som David Bowie selv.
Sara Victoria Bjerregaard er uskylden selv. Hun drager omsorg og er naturlig i sin fremtræden. Sangmæssigt tog hun publikum med storm. Hendes rene, klare og smukke stemme trængte ind under huden hos publikum. Så smukt og rørende at en tåre trængte sig på. Særligt sangen “Life On Mars” blæste mig bagover og udløste stort bifald.
Den tredje hovedrolleindehaver, Simon Mathew, er ikke til at stå for. På overbevisende måde spiller han Valentine. Her er styrke og kynisme samlet i et. Mathew gør karakteren sjov og skræmmende. Måden han bevæger sig på er betagende. Også Sofia Nolsøe leverer en pragtpræstation som Newtons identitetssøgende assistent.
Timing i lyden
Musiknumrene er udvalgt, arrangeret og placeret i handlingen af David Bowie selv. Henry Hey har bearbejdet de ikoniske sange, så de passer til teater, og på Aarhus Teater leveres de af et live-orkester ledet af Søren Graversen. I starten er orkestret placeret bagerst på scenen, men bliver løbende inddraget og træder frem i guitar- og saxofonsoloer. Der er timing i musikken og lyden. Det fungerer godt og er stemningsfuldt. Sangene er beholdt på engelsk. Et godt træk, synes jeg, men tekstforståelsen kan forsvinde.
Vurdering
Det er en storslået og rørende forestilling, der musikalsk og visuelt er velfungerende. Det udløste også et stort og stående bifald. Velfortjent! Der er ikke meget at sætte en finger på. Dog er sangene til tider for pæne og polerede. Der kunne være mere kant, når vi har med David Bowie at gøre. Den danske oversættelse af dialogen virker af og til plat og ikke særligt Bowie-agtig. Men det er ikke det, jeg hæfter mig ved. Lazarus er vellykket. Ikke mindst på grund af skuespil, scenografi, kostumer og musik, der spiller sammen og supplerer hinanden på fornemste vis.
Uanset om du har et forhold til David Bowies musik eller ej, vil du få en oplevelse ud over det sædvanlige. Seks stjerner og en stor anbefaling herfra.
Af: David Bowie & Enda Walsh
Inspireret af romanen: “The Man Who Fell To Earth” af Walter Tevis
Iscenesættelse og oversættelse: Heinrich Christensen
Scenografi og kostumedesign: Christian Albrechtsen
Lysdesign: Mathias Hersland
Originale musikalske arrangementer: Henry Hey
Kapelmester: Søren Graversen
Koreograf: Rebekka Lund
Lyddesign: Lars Gaarde
Medvirkende: Jacob Madsen Kvols, Sara Viktoria Bjerregaard, Sofia Nolsøe, Simon Mathew, Bjørn Fjæstad, Mathias Flint, Nanna Bøttcher, Kjartan Hansen, Sofie Topp-duus, Isa Marie Henningsen og Kristine Marie Brendstrup
Musikere: Søren Bigum, Mads Fogt, Henrik Poulsen, Stephan Grabowski, Mads Hyhne, Jakob Elvstrøm, Rene Damsbak
Produceres i samarbejde med
- DET KONGELIGE TEATER
- AARHUS FESTUGE 2019
- Mikkel Rønnow efter aftale med Robert Fox og Jones/Tintoretto Entertainment og The New York Theatre Workshop

Sætliste:
AKT 1
- Lazarus Blackstar (2016)
- It’s No Game (Part 1) Scary Monsters (1980)
- This Is Not America Sang til filmen “The Falcon and the Snowman” (1985)
- The Man Who Sold the World The Man Who Sold the World (1970)
- No Plan Sang skrevet til Lazarus-musicalen. Udgivet posthumt som single i forbindelse med David Bowies 70 års fødselsdag 8. januar 2017
- Love Is Lost The Next Day (2013)
- Changes Hunky Dory (1971)
- Where Are We Now? The Next Day (2013)
- Absolute Beginners Sang skrevet til filmen af samme navn (1986)
AKT 2
- Dirty Boys The Next Day (2013)
- Killing A Little Time Sang skrevet til Lazarus-musicalen. Udgivet posthumt som single i forbindelse med David Bowies 70 års fødselsdag 8. januar 2017
- Life on Mars? Hunky Dory (1971)
- All the Young Dudes Sang skrevet til bandet Mott The Hoople (1974)
- Sound and Vision – brudstykker af originalnummeret i baggrunden Low (1977)
- Always Crashing in the Same Car Low (1977)
- Valentine’s Day The Next Day (2013)
- When I Met You Sang skrevet til Lazarus-musicalen. Udgivet posthumt som single i forbindelse med David Bowies 70 års fødselsdag 8. januar 2017
- Heroes Heroes (1977)

