Tilmeld dig MigogAarhus Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAarhus Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Madhulen i baggården: Ny bistro bringer middelhavskøkkenet til Mejlgade

Af Line Ingwar Karlsen

Enhver kan varme en fabrikspita og stege en frossen falaffel. Sådan spiller man ikke hos Just Bistro. Det er mad fra bunden og lavet med kærlighed.

 

Det kommer ikke fra fremmede. Tværtimod. Det kommer fra manden selv. Fra hjertet. God, velsmagende mad fra middelhavskøkkenet har været Josefs hobby, så længe han kan huske. De seneste 20 år har den let indelukkede, men alligevel åbenhjertige egypter i Mejlgade beskæftiget sig professionelt med at lave mad på højt plan.

 

Bruger aldrig en opskrift

Han bruger sine sanser, sine fornemmelser, sine smagsløg og sin kreativitet. ”Kogebøger er fine. Opskrifter er fine. De giver inspiration,” medgiver køkkenchefen og værten hos Just Bistro i Mejlgade, som ligger i en baggård i hjertet af Aarhus.

Josef fortæller, ”Jeg finder inspiration, men jeg følger aldrig en opskrift. Derfor kan jeg ikke give dig den præcise opskrift på den pasta med grillet kylling, som du fik i går. Ikke noget med ’tre skefulde af dét-og-dét’. Jeg føler mig frem, og jeg smager mig frem”.

 

To retter hjemmelavet mad til 99 kroner

Visse ting er dog sat i system. Der findes et menukort med faste indslag; mezze (forretter eller tilbehør), pasta og grillede hovedretter, pita og sandwiches. Take-away eller til at nyde i den hyggelige bistro, hvor musikken lægger en behagelig, diskret og groovy stemning. Brødet er hjemmebagt.  Alt kød er tilberedt fra bunden og på dagen. 

Menukortet er skrevet på tavler med kridt, så det løbende kan udskiftes. Priserne er lave. Meget lave, og med 20 pladser indendøre er det også takeaway som der satses på. Her du du lidt af menukortet, dog på tryk: 

Vi ikke sættes i bås

Køkkenchefen fungerer ikke i alt for stramme tøjler; han elsker at improvisere. Hvis han føler, at en hummus fungerer bedre end en tzatziki til en ret, foreslår han gæsten at vælge hummus. Eller begge dele. Er en gæst i tvivl, anbefaler han gerne en ret – og er den ikke som ønsket, serverer han gerne noget andet.

”Selvfølgelig lytter jeg til gæsterne. De er min inspiration. Jeg tilpasser mine retter og min menu hver dag efter mit eget hoved og alt det, som jeg selv elsker ved middelhavskøkkenet, men jeg lytter også til mine gæster. De skal have god mad, lavet her i køkkenet, og hvis de ikke bryder sig om det, som jeg serverer, skal de selvfølgelig have noget andet.”

 

Godt gemt i en baggård i Mejlgade

Et hyggeligt, lille sted, hvor man træder ind på smukke tæpper og i charmerende omgivelser med historiske billeder på væggene, tændte stearinlys, ukurante stole og frit udsyn til det åbne køkken. Her dufter enten af friskbagt brød, lidt hvidløg, svitsende kød eller andre lækkerier undervejs i køkkenet. Det at man skal lede efter bistroen leder tankerne hen til Rom eller Barcalona, hvor de små personlige madhuler altid ligger godt gemt. Der skal gøres en indsats for at finde dem. Det skal der også med Just Bistro. 

En solid, afslappet og ærlig bistro

”Jeg blev træt af at lave fornem gourmet-mad i lange baner. Jeg ønskede at åbne en god, solid, afslappet og ærlig bistro, hvor alle kan være med. Et sted, hvor vi serverer god, lækker mad til fornuftige penge. Et uformelt sted, hvor alle kan hygge sig, også på en tirsdag aften. Og et sted, hvor man både kan tænke ’wow, lækker mad!’ og ’hov, det var faktisk billigt’ – og måske ’nå ja, betjeningen var også god – her kommer vi måske igen…’. Min passion ligger i selve madlavningen.”

Just Bistro

Mejlgade 46 B
8000 Aarhus C
Telefon:  53 57 11 78

facebook.com/justbistroaarhus