Annonce
Tilmeld dig MigogAarhus Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAarhus Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Anmeldelse af Mefisto: En gammel Michelinstjerne ruster ikke

Af Jan L. Pedersen

Mange forbinder Mefisto med en fiskerestaurant. Måske med rette, da fisk altid har stået ejeren, Lars Kyllesbech, nær. Men Mefisto har meget andet end fisk at byde på, og det er en fatal fejl at tro, det kun er fisk, restauranten er god til. De laver nok byens bedste Côte du Boeuf – intet mindre. På 18 år er Mefisto allerede blevet klenodie i Aarhus. Et sted hvor hjerterum, atmosfære, det enkle og det ukomplicerede er i højsædet.

Mefisto på en sommerdag

Fra Nouvelle på Gammel Strand til Latinerkvarteret

Jeg kender ingen mennesker, som ikke kan lide Lars Kyllesbech og hans hyggelige restaurant Mefisto. Den ligger der midt i det hele, faktisk som hjertet i selve Latinerkvarteret i Aarhus. Lars Kyllesbech er en af jordens flinkeste menneske, er altid gæstfri, venlig, i pænt godt humør og klar med en frisk bemærkning.

Stentavler fra Gammel Stand på Mefisto

For en del år siden, før Danmark for alvor blev opmærksom på den gode mad, drev Lars Kyllesbech gourmetrestauranten, Nouvelle, som blev tildelt en stjerne i Michelinguiden.

Stilfuld indretning på Mefisto i Århus

Lars Kyllesbech er historien om københavneren, der blev jyde – lige bortset fra accenten. Men Lars Kyllesbech er som en restauratør skal være. Han tager ansvar, er tilstede, opmærksom, kan tale med alle mennesker og sætter en ære i at det skal være rart og simpelt at gå ud af spise. Derfor gør personalet på Mefisto også en dyd ud af, at det ikke skal være for fint. Det ses blandt andet ved, at flasken kommer på bordet, og man selv skænker vin op. Afslappet og nogle gange befriende. Lars Kyllesbech er ikke så meget i køkkenet mere, men savner du bevis for, at han kan lave mad, skal du bare se på den lille tykke og hvide michelinmand, som er lavet af bildæk. Den står der som symbol på, at her er en kok, der kan lave mad, som kun ganske få kan.

Stilfuld start

Vi startede med et glas Deutz champagne, brut og helt klassisk. For mig er det champagne i sin reneste form. Maden er god på et højt stabilt niveau, sådan har det været i mange år. Det er snart 10 år siden, jeg spiste hos Mefisto første gang, og hver gang har været en dejlig oplevelse. Min makker den aften var, Rasmus, fra feinschmeckeren.dk, som var på sommervisit i provinsen.

Deutz champagne på Mefisto i Århus

Smukke franske østers

Vores forret denne aften var fire franske østers. Det fik vi begge to. Luksus og klasse er vel de to ord, vi først tænker på. Smagen var perfekt salt, og med den amerikanske milde tabasco til, som er Lars Kyllesbechs yndling, ja så kom vi godt fra start. Jeg kender ingen steder i Jylland, hvor det er hyggeligere at spise østers end hos Mefisto i Latinerkvarteret.

Franske østers på Restaurant Mefisto

På Lars Kyllesbechs bar

Nej, Mefisto er ikke en decideret bar, men deres carpaccio er a la som på Harrys Bar i Venedig. Det er nærmest en legendarisk forret på Mefisto. Den er med mild sennep og en trøffelolie. Stor portion med kød der var mør som smør. Der er forhåbentligt ingen, som vil påstå, Mefisto ikke kan lave kødretter – for det kan de i den grad. Prisen var 98 kroner. Det fåes ikke billigere i Aarhus. Men hvis du vælger den sammen med Côte de boeuf, får du begge retter til 400 kroner i alt.

Carpaccio som på-Harrys Bar på Restaurant Mefisto

Vinen var hvid og fra Bourgogne. En Meursault, Les Vireuils, med rig aroma, perfekt kølig. Denne fantastiske drik drak vi også til vores hummer. Stilren, klassisk og ligetil. En Meursault med en god mineralitet og friskhed som passer til meget forskelligt mad. Prisen var 500 kroner, hvilket var yderst fair.

Meursault, Les Vireuils på Mefisto i Århus

En halv hummer sneg sig ind

Selvom det var kød vi skulle spise på denne herreaften, så sneg der sig lige en halv grillet hummer ind i menuen. Det skyldes at min makker den aften, feinschmeckeren, har glædet sig til hummer i relativ lang tid. Nok mere end to dage. Så nu når globetrotteren endelig er kommet til Århus, måtte en hummer jo være det mindste, vi kunne servere for ham. Så vi fik en halv hummer hver. Den var perfekt, som altid. Simpel og enkel som det skal være. Prisen for sådan en krabat er 198 kroner, men den er hver en krone værd.

En halv grillet hummer på Restaurant Mefisto

Mefisto i Latinerkvarteret

Sådan skal kød smage – Côte de boeuf

Hvis valget er en oksemørbrad eller en Côte de boeuf, så vil jeg til enhver tid vælge sidstnævnte. Côte du Boeuf er en ribeye steak med ben på. Den var dejlig marmoreret med masser af smag. Sådan skal kød smage, når det er bedst. Selve udskæringen foregår ved bordet, så man kan følge med. Kødet bliver serveret i kobberpande.

Vores kød ankommer med stil på Restaurant Mefisto

Udskæring af Côte de boeuf på Mefisto i Århus

Med et hurtig kig rundt i restauranten kan vi konstatere, at vi ikke er de eneste, der er vilde med Côte de boeuf. Tilbehøret var enkelt. Vi fik en bordelaise sauce, kartofler og glaserede gulerødder. Mere skulle der ikke til for at skabe lykkelige gæster. At kvaliteten og råvarerne er i top er en selvfølge. Sådan er det altid hos Kyllesbech og kompagni.

Fantastisk kød på Restaurant Mefisto

Sådan skal kød se ud - Restaurant Mefisto

Bordelaise sauce og nye kartofler på Restaurant Mefisto

Vin hertil var i den tunge ende – nok mest prismæssigt. Château Kirwan, Grand Cru Classé, Margaux 2007. En klassisk Margaux med masser af modne bær og med stor fylde. Tanniner som i de store vine, men bløde godt pakket inde i den modne frugt. Helt igennem en dejlig vin. Prisen er 995 kroner, men her er vi også i toppen på vinkortet. Selvom nogle nok vil finde prisen dyr, så er det faktisk billig for en vin i den kaliber på en restaurant.

Château Kirwan, Grand Cru Classé, Margaux 2007 på Mefisto

De fem store oste

Når der er ost på et menukort, er det svært at springe over. Det gjorde min makker dog denne aften. Rasmus var mere til dansk jordbær, hvilket man ikke kan fortænke ham i. De fem oste kom i størrelse XL. Det var en økologisk gedeost fra Tebstrup, Høost, Røde Kristian, Comte og en Vesterhavsost. Et sikkert valg som rammer de fleste gæster. Ingen af ostene var på nogen måde kraftige.

Smukt - fem oste på Mefisto i Århus

Hvis du har specielle ønsker om antal og type ost, er de særdeles fleksible på Mefisto. Jeg fik fem forskellige, men det mest almindelige er vel tre oste. Det bliver man også rigelig mæt af. Til osten foreslog betjeningen en klassisk Grahams portvin. Et meget sikkert og sødt valg, som passer til de fleste oste.

Grahams port til osten på Mefisto i Århus

Masser af jordbær

Jordbærdesserten var ultra simpel. Dansk når det er bedst. Noget der ligger naturligt til Mefisto. Den var perfekt cremet og samtidig luftig. Basilikumsukker på toppen gjorde det godt med jordbærrene, der var fint modne.

Jordbærdessert når den er bedst på Restaurant Mefisto

Vi sluttede af med kaffe og den her fantastiske Malus X Masculine fra Cold Hand Winery. Den holder 40 procent alkohol, men alligevel kalder producenten den for en dessertvin. Det interessante er, at man overhovedet ikke fornemmer alkoholen, som derimod blot giver fylde til æblefrugten. Unikt verdensklasseprodukt fra Østjylland.

Mefisto – en livsledsager for stamgæsterne

Mefisto er en af mine absolutte yndlingsrestauranter – en livledsager som altid forstår mig. De brostensbelagte gader i Latinerkvarteret skaber en helt særlig stemning. Livet som stille og roligt går fordi. Det, at der altid er åbent, gør, at Mefisto altid er der, uanset om det er sulten, tørsten eller behovet for en snak, der melder sig. Respekt for Mefisto har de fleste.

En smule gårdhave på Mefisto i Latinerkvarteret

Mefisto er på en del områder en smule underspillet, men det ligger til personalet og chefen selv. Denne aften, vi anmeldte Mefisto, var det ud over Lars Kyllesbech, Natascha Carlson som var vores tjener. Kyllesbech selv er jo en personlighed, som fylder et rum. Der kan siges mange rosende ord om ham, men bare det, han er tilstede, gør noget ved gæsterne. Man føler sig tryg, når det er chefen selv, der er der. Han snakker med stort set alle gæster, på den afslappede måde. Hans feminine modstykke var den unge og smukke tjener, Natascha Carlson. Hun har den egenskab, at hun kan tale med alle mennesker, er smilende, venlig og er opmærksom på alt, hvad der foregår. Vi skulle knap nok kigge op, før hun var opmærksom på os. Men på den gode og afdæmpede måde. En professionel, helt nede på jorden og personlig betjening var, hvad vi fik denne aften.

En fyldt restaurant - Mefisto i Århus

Populært – ikke uden grund

Når et spisested er populært. Ja, så er der selvsagt også mange mennesker. Og det er der hos Mefisto. Der er noget rart ved et spisested, man kender. Det ved de fleste gæster på Mefisto godt – og det er da heller ikke stamkunder, der mangler. Mefisto vil altid stå som restauranten, der kan rumme det hele. Et sikkert spisested hvor der hersker en ukompliceret stil i alt, hvad der foretages.

Gårdhaven på Mefisto i Latinerkvarteret

At Aarhus Update anbefaler Mefisto er nok ikke nogen overraskelse. Vi vil faktisk anbefale restauranten som en af vores absolutte yndlingsrestauranter i Aarhus – intet mindre. Tak for en sjælden set stabilitet, plus at Mefisto stort set altid har åbent.

Restaurant Mefisto

Volden 28
8000 Aarhus C
Telefon +45 86 13 18 13
www.mefisto.dk
 

Del artikel

Andre læser også