Annonce
Tilmeld dig MigogAarhus Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAarhus Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Olivier i Mejlgade: Byens bedste Oli-Bistro er stadigvæk sin egen – tak for det

Af Jan L. Pedersen

Værtskab som i gamle dage er, hvad man møder hos Oli-Bistro i Mejlgade. Nok er restauranten fransk, og ejerens franske accent fornægter sig ikke. Det gør den franske bistro endnu mere autentisk. Her er altid mange mennesker og gang i den. Både ude og inde. Det kan jeg godt forstå. Maden er med stor smag, veltilberedt og til en ufattelig god pris. Oli-Bistro er den mest autentiske bistro i Aarhus og et ufattelig dejligt sted at besøge.

 

Sådan er det

Menuen står på tavlen udenfor. Der er intet menukort i restauranten, men tjeneren fortæller gerne menuen. 

Olivier i Mejlgade: Byens bedste Oli-Bistro er stadigvæk sin egen - tak for det

Menukortet er stramt, men der er lidt for enhver smag. Vi satte os ved et af bistrobordene. Der er intet systematik i borde og stole. Det har sin charme – meget endda! 

Olivier i Mejlgade: Byens bedste Oli-Bistro er stadigvæk sin egen - tak for det

Vi fik bestilt maden, og straks efter var der rødvin i glasset og hjemmebagt brød samt bearnaisemayo på bordet.

Olivier i Mejlgade: Byens bedste Oli-Bistro er stadigvæk sin egen - tak for det

 

Som hos Lise Poulsen i den hedengangne Munkestuen

Olivier Miens er franskmand og kom til Aarhus for godt 37 år siden. Han kommer fra Savoie i Frankrig og har de sidste 20 år drevet restaurant i Mejlgade. Gennem årene har han arbejdet på og haft flere restauranter. 

Olivier i Mejlgade: Byens bedste Oli-Bistro er stadigvæk sin egen - tak for det

Blandt andet var Olivier Miens køkkenchef på den hedengangne   restaurant, Munkestuen, på Klostertorvet, hvor han arbejdede sammen med den berømte værtinde, som i dag er en legende. Olivier Miens har uden tvivl lært en del om værtskab i sin tid hos Munkestuen. 

 

Her er værtskab med stort V

Betjeningen er fransk. Nærværende og rolig. Nogle siger kontant. Men jeg elsker den form for værtskab, som er til stede og bruger sig selv, og som heller ikke finder sig i alle gæsternes væremåde. Sådan er det. Men til gengæld ved de alt om det, de laver og arbejder gerne syv dage om ugen. Jeg har aldrig spist på Oli-Bistro uden, at Olivier Miens selv var tilstede. Han er værten – og han er fremragende i rollen. 

Olivier i Mejlgade: Byens bedste Oli-Bistro er stadigvæk sin egen - tak for det

 

En omgang muslinger af de store

Serveringen med muslinger var af det store slags. Der kunne ikke være flere på tallerkenen. Ikke det store at komme efter her. Retten var veltilberedt, perfekt saltet og smagte godt. Sådan skal det gøres. 

Olivier i Mejlgade: Byens bedste Oli-Bistro er stadigvæk sin egen - tak for det

Rilette med salater, dijon-vinaigrette og julesalat. Riletten havde god kraftig smag. Det var cremet og blød, og med den gode syre fra cornichoner og vinaigretten var det en oplevelse af de store. Det havde jeg ikke set komme til den pris. Julesalaten gav sprødhed til retten. Tankevækkende, hvor enkelt en ret kan være og så smage så godt.

Olivier i Mejlgade: Byens bedste Oli-Bistro er stadigvæk sin egen - tak for det

 

Man tror, det er løgn

Kaninragout, rodfrugter, stegt julesalat, hvidløg, sennepssauce og kartoffelmos var første hovedret. Saftig og mør kanin og sprøde rodfrugter. Den smagte fremragende og var alle pengene værd.

Olivier i Mejlgade: Byens bedste Oli-Bistro er stadigvæk sin egen - tak for det

Den anden hovedret var kalvespidsbryst, rodfrugter, kartoffelmos med salat og dijon-vinaigrette. En velkomponeret ret. Kødet var mørt som smør og godt krydret. Kartoffelmosen var velsmagende, og der var godt med smør. 

Olivier i Mejlgade: Byens bedste Oli-Bistro er stadigvæk sin egen - tak for det

 

Osten – kongen i Mejlgade

Saint Marcellin fra Dauphine-området i Rhône-Alpes. Råmælksosten serveres i en lille keramikskål – som man i øvrigt får med hjem, hvis man ikke spise hele osten. 

Olivier i Mejlgade: Byens bedste Oli-Bistro er stadigvæk sin egen - tak for det

Nummer to var en gedeost. Chabichou du Poitou. Igen råmælk, hvilket i min verden er et must, hvis du skal lave oste i den bedste ende af skalaen. En fast ost, med forrygende god smag af gedemælk tilsat lidt nøddesmag. En let ost, som bliver kraftigere, jo mere den modnes. 

Olivier i Mejlgade: Byens bedste Oli-Bistro er stadigvæk sin egen - tak for det

Den søde dessert var en creme brulée. Meget klassisk, men med rabarber til. Den var ikke særlig sød, og smagte skønt. 

 

Aarhus’ svar på Chez l’Ami Louis i Paris

Her er ægte fransk attitude. Oli-Bistro har ingen hjemmeside, og tæt på ikke eksisterende på de sociale medier. Intet menukort. Ingen madtavle indendøre. Kun en vintavle. Men man er i trygge hænder, og hold op, hvor er stemningen skøn. 

 

Det er store glas vin, og ingen ævl og kævl. Man kan se, hvad man spiser og smage, hvad det er. Alle kan forstå maden.

 

Olivier i Mejlgade: Byens bedste Oli-Bistro er stadigvæk sin egen - tak for det

En gæst roste ejeren for maden, inden han gik. Det var den bedste lammekrone, de havde smagt, ever. Det var i hvert fald, hvad han sagde. 

 

155 kroner for flaske vin

Alt vin er egen import. Husvinene er sydfranske bordvine, som er lette at drikke og ikke kræver de store tanker. De smager utrolig godt til prisen. Men vil du gå længere op, så er der fin mulighed for det. 

Olivier i Mejlgade: Byens bedste Oli-Bistro er stadigvæk sin egen - tak for det

Topvinen, eller en af dem, er en Chateauneuf du pape, som koster 325 kroner en flaske. Et fund af de store på en restaurant i Aarhus. Vand er gratis, når du køber vine. Du behøver ikke spise her for at drikke vin hos Oli-Bistro. 

Olivier i Mejlgade: Byens bedste Oli-Bistro er stadigvæk sin egen - tak for det

 

Vores regning 

525 kroner inklusiv et hel flaske vin og to gange tre retter mad. Jeg var overbevist om, at de havde glemt noget på regningen. Men nej. Det passede fint med tavlen.

  • 1 flaske vin til 155 kroner 
  • To retter mad til 135 kroner (anderilette med salat og cornichoner + kaninragout med urter, dijonsauce og kartoffelmos)
  • En moules frites til 60 kroner
  • Kalvespidsbryst med kartoffelmos, rodfrugter og dijonsauce til 55 kroner
  • Creme brulée med rabarber til 45 kroner 
  • Osten kostede 75 kroner

 

Vurdering

  • Pas på – du bliver afhængig. Oli-Bistro tager kegler hos mig. De er så langt nede på jorden og har en personlighed, man skal lede længe efter. Her kommer alt fra direktøren i den store Bentley til de nyankomne studerende, som har 100 kroner i overskud til et måltid mad.

 

  • Husk på, at vi altid vurderer det, vi køber op mod prisen. Og her vinder Oli-Bistro i den grad. De lammetæver ganske enkelt de fleste i kategorien, hverdagsmad. Det kan ikke lade sig gøre at få mere smag og mad for pengene. Heller ikke hos de mange streetfood-boder. De får baghjul af franskmanden i Mejlgade. En stor hjemmelavet hovedret til 55 kroner er jo uvirkeligt i dagens Danmark. Det fås ikke bedre til prisen i Aarhus. 

 

  • Oli-Bistro er en folkebistro som i gamle dage. Fra den tid, hvor der var tid til gæsterne, og inden finedining og madsnobberi tog sit indtog. Befriende, at steder som Oli-Bistro stadigvæk findes. 

 

  • Olivier Miens har været i Mejlgade i snart 20 år, og han er en institution af de store. Uden ham ville Mejlgade ikke være det samme. Han er et livsstykke uden lige, og det er en af de absolut bedste anbefalinger, vi kaster efter Oli-Bistro.

 

Oli-Bistro

Mejlgade 41
8000 Aarhus C

 

Åbent alle dage (Selvfølgelig – Olivier Miens er franskmand)
Aften 16-21.30
Frokost 11.30-15

 

 

Del artikel

Andre læser også