Annonce
Tilmeld dig MigogAarhus Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAarhus Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Mere end hver fjerde restaurant i fare for konkurs

Af anders@sommersangdigital.dk

Selv om det nordiske køkken hitter i udlandet, er det langt fra gode tider for de danske restauranter og caféer, der hver især må kæmpe hårdt om madgæsternes gunst. Det viser en regnskabsgennemgang foretaget af Deloitte. På bare et enkelt år er indtjeningen pr. ansat faldet med hele 31 pct. Mere end hver fjerde restaurant er i dag i farezonen for konkurs.

 

Desværre peger pilen nedad for de mange restauranter, caféer og kroer, hvis eksistensgrundlag er at servere mad for siddende gæster. I 2014 kunne de sætte ca. 12.000 kr. i banken for hver eneste ansat. Det tal er faldet til blot 8.400 kr. i de seneste regnskaber. Det må betegnes som en markant nedgang, siger partner i Deloitte, Claus Jorch Andersen. Ifølge Claus Jorch Andersen er det især den hårde konkurrence, der sætter restauranterne under pres:

 

Restauranterne og caféerne skal jo ikke bare konkurrere indbyrdes med hinanden. De skal også konkurrere mod fastfood, madboder og convenience-mad fra supermarkederne. Særligt i de store byer betyder det, at forbrugerne har utrolig mange valgmuligheder. Det har reelt sendt både københavnske og aarhusianske restauranter ud i noget, der minder om et frit fald.

 

Den økonomiske situation er så alvorlig for branchen, at hele 28 pct. af restauranterne vurderes at være i fare for gå konkurs.

 

Typisk truer konkursen, hvis man har en lav soliditet koblet med et lavt afkast af den investerede kapital – eller sagt på almindeligt dansk, at man har svært ved at tjene penge, samtidig med at bankbogen er tom. Det er den virkelighed, der har ramt mere end hver fjerde restaurantejer. Det kan være en meget svær udvikling af vende, siger Claus Jorch Andersen.

 

Ifølge Claus Jorch Andersen vil der sandsynligvis ske en konsolidering i branchen i den kommende tid, eftersom de store restauranter generelt klarer sig bedre end de mindre:  At drive restaurant har helt sikkert nogle stordriftsfordele, som de største aktører kan udnytte. Derfor må man også forvente at se flere store virksomheder drevet af professionelle ejere. Det vil uden tvivl styrke branchens robusthed, siger han.

 

Blot 44 pct. af de danske restauranter har formået at generere stabile overskud hen over de sidste tre år.

 

Om undersøgelsen:

Tallene er baseret på årsregnskaber fra i alt 1.373 restaurationsvirksomheder afsluttet senest d. 31. juli 2016.

Claus Jorch Andersen

Del artikel

Andre læser også