Annonce
Tilmeld dig MigogAarhus Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAarhus Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Mere tid med storbyfamilien

Af Annoncør

Aflevér i Institution, afsted på arbejde, ned på Dokk1, over til vennerne, forbered maden, gennemgå dagen og på hovedet i seng. Hverdagen for familien er oftest fyldt til randen – og for dem, der bor midt i Aarhus by, kan der være endnu flere ting, der sniger sig ind i dagsprogrammet. Så hvordan får du mere tid til og med familien? MigogAarhus har tænkt over det.

Derfor kan børnefamilien mangle tid og overskud

En stresset og pakket hverdag er et af de mest almindelige fænomener hos børnefamilien, men ikke desto mindre er det dét, der kan det give dig som forælder mindre overskud til hyggetid og på sigt ende ud i dårlig samvittighed. Blandt andet kan noget så simpelt, som en dårlig morgen, ødelægge dagen for alle. Du har sikkert prøvet, at enten du eller en af de små har fået det forkerte ben ud af sengen, hvorefter en rullesten af skænderier, dårligt humør og stress tonser af sted. Det kan forankre sig i resten af dagen – ved at blive til konflikter mellem børnene og korte lunter hos forældrene.

Og som eksemplet viser: Når du er midt i stressen og jaget, kan det virke som om, at der ikke er nogen veje ud af den dårlige spiral. Men det er der. Her i artiklen tager vi et kig på de lavpraktiske og daglige detaljer, som kan være med til at give jer mere overskud til tid med hinanden.

Fællesskab gennem planlægning

I en travl hverdag er prioritering og planlægning alfa og omega. Men det er ikke fordi, der skal presses så meget ind i familiens kalender som muligt. Tværtimod. Familielivet kan bare tit planlægges mere hensigtsmæssigt, hvilket giver mere tid.

Prøv for eksempel at sætte søndagene af til at planlægge næste uge – og ikke andet. Så samler du familien og skaber tid til at snakke om, hvad I skal, og hvad I har lyst til. Faktisk er nøgleordet for den lavpraktiske planlægning at bruge hinanden – at planlægge i fællesskab. Brug hele familien til at få hverdagene til at køre så nemt som muligt: Aftal, hvem der henter og bringer ugens dage, tag hele familien med i køkkenet, og hjælp din eventuelle partner ved – for noget tid – enten at være 100 procent med børnene eller dedikere dig til noget praktisk, som børnene ikke kan eller skal være med til.

Når ugen er planlagt ned til mindste detalje – i forhold til hvem, der gør hvad – kan I med fordel lave et skema eller piktogram. Så kan børnene følge med i, hvem der henter dem mandag, hvilken mad der står på bordet onsdag, og hvornår mor er dedikeret til sjov og leg fredag.

Nye rammer af lys, luft og natur

Når de lavpraktiske rammer til en mere organiseret hverdag er på plads, kan I begynde at se på, hvad I har brug for derudover. Hvis I er en storbyfamilie, der holder til i det centrale Aarhus, kan det oftest være mere plads, mere ro og mere natur, I har brug for. 

Tag for eksempel på camping nær Aarhus. Der er masser af åbne vidder, frisk luft og campingpladser – og flere ligger endda i en overskuelig afstand fra byen, så jer uden bil og med ladcykler også kan overkomme turen. I kan også nøjes med en enkelt dag på naturlegeplads, i skoven eller ved den nærmeste kyst. Her kan I spise medbragt frokost, lede efter dyrespor, bygge huler og alt det, der får familien til at hygge sig og være til stede sammen.

Mere tid i den friske luft kan give nye rammer, som gør børn dine børn gladere – og som derfor også ender ud i gladere forældre med mere tid og overskud.

Del artikel

Andre læser også