Annonce
Tilmeld dig MigogAarhus Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAarhus Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Miljøzone udvides: Disse biler forbydes i midtbyen

Af Jonathan Sten Drivsholm
Arkivfoto: Presse-fotos.dk
Arkivfoto: Presse-fotos.dk

Dieseldrevne lastbiler, busser og varebiler har siden midten af 2020 skulle have monteret et partikelfilter for at køre i den såkaldte miljøzone i det centrale Aarhus.

Nu er det besluttet at udvide ordningen til også at gælde dieseldrevne personbiler, skriver Aarhus Kommune i en pressemeddelelse.

Fra slutningen af 2023 er der med andre ord forbud mod at køre i dieseldrevne personbiler uden partikelfilter indenfor Ringgaden.

Målet er mindre forurening og renere luft, og ifølge Aarhus Kommune ventes landets øvrige miljøzonekommuner – København, Frederiksberg, Odense og Aalborg – snart at indføre noget lignende.

“Dieseldrevne køretøjer er en stor kilde til luftforurening i Danmark, så jeg er glad for, at vi kan følges med de andre store byer og samarbejde om at sikre renere luft på tværs af landet.

Miljøzonerne er netop indført i byområder med meget trafik, som samtidig også er områder, hvor mange mennesker bor, arbejder og opholder sig. Når vi skærper ordningen i Aarhus, vil det derfor forbedre nærmiljø og sundhed for rigtig mange mennesker,” lyder det fra Nicolaj Bang, rådmand for Teknik og Miljø i Aarhus Kommune.

Her kan du tjekke din nummerplade

Byrådet besluttede ved dets seneste møde samtidig, at miljøzonen i Aarhus fremadrettet skal udvides til at omfatte den nuværende transitrute til Molslinjens lukkede færgeterminal på Pier 3.

Det betyder, at miljøzonen fra marts 2024 også vil omfatte Nørrebrogade/Randersvej og Bernhardt Jensens Boulevard, som i øjeblikket er undtaget.

Fakta:

  • Lovændringen omfatter dieseldrevne personbiler med en Euronorm under 5. Euronorm angiver bilens miljøegenskaber, og hvor meget den må udlede af skadelige stoffer, som partikler og NOx’er målt i gram pr. kilometer.
  • Miljøkravene til biler er løbende blevet skærpet, hvilket i praksis betyder, at det er ejere af ældre dieselbiler, som skal være særlig opmærksomme på, om deres bil må køre ind i en miljøzone. Lever bilen ikke op til kravene, vil man blive kontaktet direkte i løbet af foråret 2023.
  • Skærpelsen af miljøzoneordningen forventes at træde i kraft den 1. oktober 2023.
  • Du kan læse mere om miljøzonen her

Kilde: Aarhus Kommune

Ifølge bilstatistik.dk er der i slutningen af oktober 2022 registreret 3.163 dieseldrevne personbiler i Aarhus Kommune, der ikke lever op til de nye regler.

Samtlige skal altså have monteret partikelfilter, før de må køre ind i en miljøzone fra slutningen af næste år.

Aarhus Kommune forventer, at skærpelsen af miljøzoneordningen træder i kraft den 1. oktober 2023.

Er du i tvivl om, hvorvidt din bil lever op til kravene, kan du tjekke bilen på miljoezoner.dk ved at indtaste bilens nummerplade.

Del artikel

Andre læser også