Annonce
Tilmeld dig MigogAarhus Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAarhus Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Mit Aarhus – Samia Lindschov Hansen

Af Jan L. Pedersen

Hvad laver du i øjeblikket?

Jeg er restaurantchef på Frederikshøj. Det er et drømmejob. Min primære opgave er at få servicen til at fungere. At rette på evt. fejl og mangler før det sker og før andre ser dem. Jeg har været ansat på Frederikshøj siden 2009. Struktur er alt. Det at havde styr på det hele er så fedt. Måske er jeg en lille smule autistisk. Kan lide at have kontrollen over tingene – og ikke omvendt. Jeg er perfektionist og elsker, når der er styr på mit arbejde og min to do-liste.

Mit Aarhus – Samia Lindschov Hansen

Hvad er din uddannelse?

Jeg bliver snart 31 år og blev først faglært kok på Grønland. Det vidste du nok ikke? Jeg flyttede til Grønland som 17-årig og var deroppe i 4 år. Derefter gik turen til Samsø. Her mødte jeg en fyr, som var fra Aarhus, så derfor kom jeg hertil. Nu har jeg så været i Aarhus siden 2003. Jeg har det godt her, rigtig godt, så jeg regner med, at jeg bliver her.

 

Jeg har også været kok på Restaurant Seafood i små 3 år. Men jeg ville gerne noget mere, og gerne op på et højere niveau. Jeg kunne ikke lave mad på Frederikshøj-niveau, så jeg søgte herop som tjenerelev – og fik jobbet. Jeg er udlært tjener fra Frederikshøj. Mit mål med uddannelsen var, at jeg ville være dygtig. Det, at være på en af landets bedste restauranter, var og er en drøm. Så jeg gav alt, jeg havde i mig for at blive så god som muligt og få så høje karakterer som muligt.

 

Hvor bor du selv, og hvor længe har du boet i Aarhus?

Jeg bor faktisk i Odder nu. Jeg flyttede derned for kort tid siden sammen med min kæreste. Så nu har vi villa og dejlig have. Men jeg har boet i Aarhus siden 2003 og bruger stadigvæk Aarhus rigtig meget. Det stopper jeg aldrig med at gøre.

 

Hvad er dit favoritkvarter i Aarhus?

Det er helt klart Latinerkvarteret. Det er bare så hyggeligt, og så er der altid mange mennesker. Jeg nyder at shoppe der, drikke min kaffe der, men også at snakke med kunstneren, Ulrik Witt. Han er indbegrebet af Latinerkvarteret.

 

Hvad er dit forhold til Aarhus?

Det er tæt. Der er noget høflighed over aarhusianerne. Jeg kan gode lide, at man stopper op, og siger undskyld, hvis man kommer til at støde ind i hinanden. I København ville man brokke sig eller bare gå videre uden at sige noget.

 

Hvor går du hen, hvis du vil spise godt?

Uden at lyde for selvfed. Hvis jeg skal give den gas, så er det Frederikshøj. Det er toppen i Jylland. Niveauet her er højt, og det elsker jeg. Ellers holder jeg meget af Brasserie ET ved åen. De gør det godt, og der er altid styr på tingene. En restaurant som Miró er hyggelig. Toni har en dejlig personlighed og maden er god . Ellers er der også både rart og godt hos Sacha på Klassisk Fisk.

 

Hvis det er med overnatning og det hele, så er det Molskroen. Der er en vild smuk natur og fantastisk udsigt. Men udover det, så har de også samme høje niveau på deres mad, som der er på Frederikshøj.

 

Hvor går du hen, hvis du vil spise billigt i Aarhus?

Gerne på Linda’s. Jeg elsker at sammensætte min salat. Det er lavet fra bunden, og der er et stort udvalg at vælge mellem. Enkelt og nemt, men ikke mindst så smager det godt.

 

Er der en særlig bar i byen, som du vil anbefale?

St. Pauls Apothek i Jægergårdsgade. Jeg er ikke til høj musik, hvor man ikke kan tale sammen. De laver også gode alkoholfri drinks. Fedt sted.

 

Hvis du fik udenlandske gæster på besøg, hvor ville du så tage dem hen?

Frederikshøj eller på Det Gamle Mejeri.

 

Hvilke mennesker i byen fascinerer dig?

Ulrik Witt fascinerer mig rigtig meget. Han har en livsglæde og en stor personlighed, som fascinerer mig helt vildt. Ulrik er altid glad og ikke bange for at sige, hvad han mener.

 

Hvilke personlige egenskaber sætter du pris på?

Jeg vil gerne være lige så klog som René Langdahl. Så vil jeg gerne være lige så god til at tjene penge som Søren Andreasen på Klassisk Bistro. Jeg ville gerne have lige så meget energi som Jeppe Lund her på Frederikshøj. Ikke mindst, så vil jeg gerne være lige så kvalitetsbevidst som Wassim er. Han er unik på det punkt.

 

Laver du selv mad derhjemme?

Jeg elsker at lave mad, og gør det meget ofte. Jeg har en krydret periode for tiden. Måske en indisk periode. I hvert fald elsker jeg stærk mad. Det bliver mere og mere. Sådan har det ikke altid været. Det er kommet indenfor de sidste par år. Måske er det fordi, det danske køkken ikke tiltaler mig så meget mere. Der må gerne være noget forandring i smagsindtrykkene. Mad må gerne smage af noget – og især af nye og anderledes sammensætninger som vi ikke har set eller smagt før.

 

Hvad er din livret?

Hvor mange må jeg vælge? Spørger en smilende Samia på et hurtigt og klingende københavnsk. Men det er klart stegt foie gras og tatar. I nævnte rækkefølge. Jeg kan aldrig få nok af stegt foie gras. Ellers holder jeg også meget af et ostebord. Eller måske bare ost. Men jeg elsker, at der er noget at vælge mellem. Så en planke med 30 oste, som man får på Restaurant ET, er helt fantastisk.

 

Hvad er det bedste ved Aarhus eller Aarhusianerne?

Aarhus er en relativ stor by, men alligevel har folk begge ben solidt plantet på jorden. De ved, hvad de vil, ikke så meget pjat. Byen har så meget at byde på, og udvikler sig mere og mere til en storby, men holder stadigvæk ved alt det gode ved en provinsby. Jeg så gerne at Aarhus satsede mere på top gastronomi og spiseoplevelser. Ligesom i København. Der er tydeligvis et potentiale, som kan udvikles – så flere restauranter på Frederikshøjs niveau vil glæde mig.

 

Hvordan bruger du selv byen til daglig?

Jeg bruger byen til shopping, caféer og restaurantbesøg. Men også til gode events og koncerter i Aarhus. Jeg kommer jævnligt i musikhuset, men også andre steder. Det vrimler jo med kulturtilbud.

 

Hvor er Aarhus grimmest ?

Lige nu er det på Europaplads. Hold op, der er meget byggerod dernede. Men det bliver godt om nogle år. Men også bag ved filmbyen. Der ligger det grimmeste Parkeringshus, jeg har set længe.

 

Hvor er der smukkest ?

Udsigten herfra ud over bugten er smuk. Når man kan se rådyrene i skovkanten, og der er udsigt ud over hele Aarhus bugten, helt til Helgenæs, så er Aarhus smukkest.

 

Er der noget, du savner i Aarhus?

Måske, det ved jeg ikke helt. Som før nævnt, så gerne flere restauranter man gerne vil rejse langt efter . Tænk, hvis Aarhus kunne blive en ny gastro-hovedstad i Norden.

 

Hvor er du om 5 år?

Drømmen er ubetinget, at få min egen restaurant en dag. Jeg vil have mit eget. Det er helt sikkert. Lige nu har jeg et suverænt job her hos Wassim, som jeg er vildt glad for. Så det haster jo ikke. Jeg brænder for den her branche, og har næsten altid gjort det, så det er naturligt, man drømmer om sit eget.

 

Hvad er dine ambitioner med din uddannelse?

Engang vil jeg gerne være selvstændig. Har altid stræbt efter at være den bedste. Ikke en restaurant på det her niveau. Måske noget ligesom Bisto Boheme. Gerne komme i pænt tøj, men også nede på jorden. Tingene skal fandme være i orden. Rent og pænt, champagne og østers og frisk hummer.

 

Hvor samler du inspiration henne?

Det gør jeg via magasiner og blade. Jeg får meget ud af, at læse om andre og diverse anmeldelser af restauranter, caféer, mad og vin, ja stort set om alt, der kan spises og drikkes.

 

Hvor drikker du din kaffe i Aarhus?

På kaffebaren, La Cabra, i Latinerkvarteret.

 

Hvilken form for motion dyrker du i byen?

Dyrker kun svømning – og kun en gang om ugen. Det, at arbejde som tjener, er jo en lang motionstur. Man bruger dagligt meget energi og taber sig faktisk. Dejligt ikke?

 

Din bedste madoplevelse nogensinde?

Det var på Hermann i København. Det var en vild oplevelse, helt vild. Jeg var der sammen med nogle madnørder. Der var hele vejen igennem god stemning og god behandling. Det var under Thomas Hermann. Vin og mad var i et sjældent set match. Perfekt. Jeg har taget meget inspiration fra Hermann. Det var det hele, der gjorde indtryk på mig, faktisk alt fra servietten til at gå på toilettet. Oplevelsen er en helhed. Man skal føle, at man er på besøg hjemme hos kokken. Mærke restaurantens gæstfrihed. Den følelse gør jeg også meget ud at finde frem til vores gæster.

 

Hvad ville du lave på en fridag i Aarhus?

Jeg ville tage på fisketur. Gerne på Aarhusbugten. Pakke en god madkurv og en flaske champagne. Bare sidde derude på bugten, og kigge ind over Aarhus.

 

Hvad er din seneste positive restaurantoplevelse?

Det var på Bistro Boheme i København. Fantastisk sted. Især de friterede østers vi fik, var helt perfekte, men det var i den grad godt. Der må jeg snart over igen – et helt fantastisk sted.

 

Hvor slapper du bedst af?

Hjemme i min have. Jeg slukker min telefon, og så slapper jeg af. Det er underordnet, om det regner, solen skinner eller ej. Det, at man ikke skal se godt ud, bare være sig selv, er fedt. Jeg vil gå uden mascara og være ligeglad med, hvordan jeg ser ud.

 

Har du nogle gode bud på, hvad vi vil se af nye restauranter i Aarhus?

Noget mere indisk takeaway eller mere gennemført asiatisk. Gerne mere stærk mad på et højt niveau.

 

Har du et bud på nogle trends, vi vil se indenfor nærmeste fremtid?

Ja da, smiler Samia. Vi kommer alle sammen til at tænke mere miljøvenligt. Det betyder noget for os alle. Så vil vi tænke mere lokalt, især når det kommer til mad og drikke. Jeg tror, vi vil tage mere ud at spise, ligesom man gør i København og Sydeuropa. Det at spise ude er da fedt, så det vil vi se mere af.

 

Vi har haft nogle år, hvor vi ikke har været så kritiske med mad og betjening på mange restauranter. Det vil ændre sig, så det generelle niveau vil stige. Ikke mere laveste fællesnævner. Der kommer mere fokus på god og faglig kompetent betjening, gerne flere uddannede tjenere, ligesom her på Frederikshøj. Jeg tror, at der kommer mere respekt om tjenerfaget.

 

Det er ikke kun kokkene, som er i fokus, men også det at betjening, service, viden om mad og vin bliver mere og mere et parameter, som gæsterne sætter pris på. De store restaurantoplevelser kan jo sammenlignes med en teaterforestilling. Det hele skal spille sammen, for at succesen er fuldendt. Vi har jo heldigvis et samfund, hvor vi på mange måder har mere end nok, så derfor går vi mere og mere op i oplevelser. Gerne nogle vi kan huske, og som gør indtryk på os. Og det er ikke afgørende om prisen er høj eller lav, men mere indholdet i oplevelsen.

 

 

Del artikel

Andre læser også