Annonce
Tilmeld dig MigogAarhus Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAarhus Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Mit Aarhus: Simon Schillums Mogensen

Af Jan L. Pedersen

I denne udgave af Mit Aarhus er det kokken, Deli medejeren, Ikast FC tilhængeren og iværksætteren, Simon Schillums Mogensen, der er i fokus. Han ejer, sammen med kammeraten, Martin Fryd Christensen, Deli’en i Jægergårdsgade. I den nærmeste fremtid  åbner de en delikatessebutik og en restaurant i Risskov. 

 

Hvad laver du i øjeblikket?

Jeg har for alvor gang i den. Jeg er blandt andet ved at lave en ny butik og restaurant på Nordre Strandvej i Risskov. Det bliver så fedt. Stort set al min tid bruger jeg på vores nye projekt. Martin arbejder ligeså meget, men da jeg ud over min kokkeuddannelse også er uddannet elektrikere, har jeg en del at se til med ombygningen.

Mit Aarhus: Simon Schillums Mogensen
Foto: Lise Johansson

Fortsætter I med to butikker?

Ja, det gør vi. Deli’en i Jægergårdsgade ligger godt, og der kommer mange lokale forbi. Vi har mange kunder fra Risskov. De kommer nok ikke i Jægergårdsgade mere, men herude i stedet for. Der er også helt fantastiske parkeringsforhold på Nordre Strandvej, så det er oplagt at handle herude, hvis man er i bil. Ud over det bliver der jo en rigtig restaurant herude, hvilket gør, at vi kan lave noget andet herude end i Jægergårdsgade. Der kommer også udeservering i den store have til sommer. Haven ligger op til, at der skal ske noget i den. Husk på, der er under 100 meter til vandet, så naturen og stemningen her er en helt anden.

 

Hvornår åbner I?

Butikken regner vi med at åbne sidst i marts. Det går fremad, men vi skal have indrettet to køkkener, men jeg tror på, vi overholder vores tidsplan.  Restauranten åbner vi først 1. maj. Det tager længere tid at få den op at køre, og der er meget, som skal køres ind og laves i forbindelse med den.

 

Hvad bliver det for et sted, I åbner?

Det bliver noget andet end Deli’en. Og alligevel bliver vi i det franske. Indretningen bliver mere stilrent, dog ikke duge på bordene. Men vi gør mere ud af, at det skal være en restaurant og ikke kun en Deli.

 

Hvilken mad kan vi forvente, I serverer på Nordre Strandvej?

Det bliver selvfølgelig hjemmelavet og fransk. Vi kan ikke finde ud af at lave andet end fransk mad, så det er så let. Vi kan godt lide, man kan se, hvad det er, man spiser. Der bliver kun tre – fire elementer på tallerkenen. Det er også gode råvarer herude. Vi vil kun have det bedste, så det går vi efter på samme måde, som vi har gjort de sidste tre år i Deli’en.

 

Bliver det så økologiske og/eller biodynamiske råvarer?

Ja, så vidt det er muligt, gør det. Vores mål er at få så meget som muligt økologisk og biodynamisk. Hjertet er fransk. Vinen er den samme. Slagterpølser, gårdoste og det gode håndværk. Restauranten har åben hele dagen. Regner med plads til 35. Indretningen bliver også anderledes. Lokalerne er jo flottere og rigtig fede herude. Det giver os nogle muligheder, som der ikke er i Jægergårdsgade.

 

Hvad er det for et type mad, vi kan forvente os at smage?

Det bliver lidt a la et oplevelseskøkken. Vi går efter den gode smag, det har vi altid gjort, og den jagt fortsætter. Maden skal smage vildt godt, og det skal være enkelt. Vi får intet fast menukort. Det er på en måde leverandørerne, som bestemmer menuen. Hvad har de, og hvad er frisk i dag? Det napper vi og får det bedste ud af det. Mange af vores leverandører er jo små, og de lever af at finde den helt rigtige råvare til os. De ved jo bedst, hvad der er på toppen. Eksempelvis havde min ven en masse frisk stenbiderrogn. Det var frisk, og prisen var den rigtige, så det måtte vi bruge, og så bygger man bare en ret op omkring. Det gør også, at vi ikke kan planlægge menuer frem i tiden. Og dog, vores tapas, pølser og oste har vi altid. Så noget fast har vi trods alt.

 

Hvad med jeres vin? I kører jo med små økologiske producenter i Deli’én, fortsætter det?

Ja, det gør det. Vi laver også vinbar herude. Der vil altid være mindst 25 forskellige vine på glas. De fleste vil være fra små producenter, men der vil også være mere klassiske vine på kortet. Vi er jo frankofile, og i Jægergårdsgade er der kun franske vine, men vi vil have vine fra andre lande herude. Der sker jo rigtig meget på vinsiden i andre og til tider oversete vinlande. Det vil vi gerne gøre noget ved.

 

Hvorfor valgte I at starte op i Risskov?

Vores produkter er luksus, og vi har det bedste inden for nogle typer råvarer. Vi henvender os til folk, som vil betale for kvalitet og for noget, som smager godt. I Risskov er der jo mange, som sætter pris på god mad og vin. Her er ro, vandet, naturen og masser af plads. Ud over det, så er den gamle patriciervilla helt fantastisk. Vi faldt pladask for stedet.

 

Hvor er du født og opvokset?

Nu er det jo Mit Aarhus, du ville lave med mig, men vores nye projekt har jo taget opmærksomheden. Men jeg er født i Herning og opvokset i Ikast. I dag er de to byer næsten vokset sammen.

 

Hvad er din uddannelse?

Først er jeg uddannet elektriker, og senere tog jeg en kokkeuddannelse.

 

Hvem er dit yndlings fodboldhold?

Ikast FS. Det blev senere til FC Midtjylland, men de er jo nye. Så jeg er Ikast FS’er af hele midt hjerte.

 

Bor du i Aarhus?

Ja, jeg gør så. Jeg bor i Vestervang.

 

Hvor går du hen, hvis du vil spise godt?

Restaurant ET helt klart. Det er altid godt, og der er aldrig noget bøvl. De gør det godt. Jeg spiser næsten kun på Restaurant ET. Der er alt for mange restauranter, som skuffer mig, men jeg er vist også meget kritisk.

 

Hvad er dit forhold til lokale råvarer?

Det er da godt. De er lette at få fat i. Vi har mange gode producenter omkring Aarhus. Men desværre har vi svært ved at slå de franske råvarer, desværre.

 

Hvilke mennesker fascinerer dig?

Torsten Schmidt fascinerer mig. Han er madkunstner om nogen.

 

Hvad er din livret?

Det er det meste fra det italienske køkken. Jeg elsker god og veltilberedt italiensk mad. Jeg arbejder med det franske køkken, men elsker det autentiske italienske køkken.

 

Hvad er det bedste ved Aarhus eller aarhusianerne?

Ja, at det er jyder, der bor her. Her er stille og roligt. Jeg ser Aarhus som min by. Det er her, jeg skal blive gammel. Der er ro på her og ikke så meget overfladisk snak og pral i Aarhus. Der er jo en grund til, at vi ikke har åbnet noget i København.

 

Hvor er du om 5 år?

Jeg sidder ude i haven. Vi har mindst de to butikker og måske også flere end dem. Jeg arbejder ikke som kok til den tid. Jeg er mere iværksætter. Der er folk, som er bedre håndværksmæssigt, end jeg er. Så har jeg forhåbentlig flere børn til den tid.

 

Hvor samler du inspiration henne?

Jeg er vokset op i Ikast. Jeg er fra 1977. Jeg har altid gerne villet være selvstædig, det lå lidt i kortene. Næsten hele min klasse i folkeskolen er selvstændige i dag. Det ligger i min natur at være iværksætter. Det er miljøet, der gør det, og så synes jeg, der er alt for få selvstændige i Danmark. Men svaret på det du spurgte om er, at jeg samler ikke inspiration et sted, men hele tiden og alle steder.

 

Hvad er din bedste restaurantoplevelse?

Sdr. Hostrup Kro under Jens Peter Kolbeck. Det var i 2002. Ellers L´Auberge de l’Ill i Alsace.

 

Har du nogle gode bud på, hvad vi vil se af nye restauranter i Aarhus?

Mere noise to tail helt klart. Vi skal bruge det hele. Så håber jeg, at der kommer mere autentisk italiensk. Generelt kommer der mere fokus på smag.

Billedet på fortiden er også taget af Lise Johansson

Del artikel

Andre læser også