Annonce
Tilmeld dig MigogAarhus Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAarhus Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Moesgaard Museum og Zentropa gentænker udstillingsformen i årets særudstilling

Af anders@sommersangdigital.dk

Moesgaard Museum går nye veje i formidling af kulturhistorie med årets store særudstilling, Rejsen, som åbner 25. april. Rejsen er en udstilling helt uden genstande og i stedet koncentreret om en storslået filmisk produktion instrueret af Christoffer Boe og produceret af Zentropa. Udstillingen er iscenesat af Moesgaard Museum.

 

Moesgaard Museum imponerede med de to store særudstillinger Den Første Kejser – Kinas terrakottahær i 2015 og Gladiator – Colosseums helte i 2016, som i museets første to år med ny udstillingsbygning sammenlagt trak næsten en million gæster til.

25. april slår Moesgaard Museum dørene op til 2017’s store satsning, som bliver en sanselig udstillingsoplevelse helt uden genstande. Rejsen vil føre udstillingsgæsten ind i et fysisk landskab centreret om et filmisk værk og skabt i en unik samproduktion mellem Moesgaard Museum og Zentropa i samarbejde med Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017 og Filmby Aarhus.

 

Det fælles menneskelige på tværs af tid og sted

Med Rejsen vil Moesgaard Museum udfordre og gentænke udstillingsmediet i en ny retning, hvor gæsten bliver ét med et filmisk og iscenesat univers.Publikum, som til udstillingen bliver lukket ind i grupper, kommer til at opleve en iscenesat rejse gennem syv kontinenter og fokuseret omkring syv menneskelige grundvilkår; fødsel, kærlighed, tro, angst, tab, rationalitet og død. Fra et barns første åndedræt i Danmark føres man videre til kærligheden i Afrika, troen i Sydamerika, angsten i Oceanien, tabet i Nordamerika, rationaliteten på Antarktis for at se det sidste åndedræt blive taget i Asien, inden kroppen afbrændes.

Moesgaard Museums tidligere direktør Jan Skamby Madsen er idemanden bag den nye udstilling:”Kongstanken for det nye Moesgaard Museum er, at vi ønsker at gå bag om genstandene ved at præsentere vores gæster for det universelt menneskelige på tværs af tid og sted. Der er så meget i verden i dag, der splitter os. Så meget fokus på forskelligheder. Med Rejsen går vi til yderligheder med denne kongstanke og har skabt et radikalt nyt udstillingsformat, der fokuserer på det, der samler os som mennesker i alle sociale lag på tværs af tid og sted,” fortæller Jan Skamby Madsen.

 

Specialister fra vidt forskellige brancher udfordrer og gentænker udstillingsmediet

Instruktør Christoffer Boe og hans team har over en periode på ca. et halvt år rejst til nogle af de mest ufremkommelige steder i verden og opsøgt de mest intime sociale situationer vi som mennesker oplever. For Christoffer Boe har opgaven budt på nogle helt særlige udfordringer og muligheder, ”Det er meget sjældent, man står i en situation, hvor det er så tydeligt, at man har chancen for at lave noget virkelig spændende eller noget eklatant rædselsfuldt. Efter første samtale med Jan og museet stod det klart, at det her var netop en sådan situation. Udgangspunktet var det bedste mulige: Moesgaard vidste intet om at lave film, og jeg vidste intet om at lave udstillinger. Med andre ord skulle vi alle begive os ud på ukendt terræn med ekstrem høje og klare ambitioner om at lave noget seværdigt, forståeligt, rørende og emotionelt – uden ord men med renhed i udtrykket.

 

Erfaren team

Rejsen er udviklet af tidligere direktør Jan Skamby Madsen og Moesgaard Museums udstillingsteam i samarbejde med chef for Filmby Aarhus, Carsten Holst, forhenværende biskop i Aarhus, Kjeld Holm, samt Zentropa. Filminstruktør Christoffer Boe har defineret filmudstillingens koncept og temaer. Udstillingen er støttet af Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017, Købmand Herman Sallings Fond og Krogagerfonden.

Chef for Filmby Aarhus, Carsten Holst, er glad for det særlige samarbejde, der er skabt omkring Rejsen. Filmby Aarhus har de seneste år synliggjort den værdi, som virksomhederne inden for den digitale, visuelle industri bidrager med til andre dele af samfundet, herunder f.eks. et museum som Moesgaard. Jeg er sikker på, at denne udstilling er et godt bud på fremtidens museale oplevelsesrum, siger Carsten Holst.

 

Praktisk information

Særudstillingen Rejsen kan opleves fra 25. april – 26. november på Moesgaard Museum i Aarhus.

 

Del artikel

Andre læser også