Tilmeld dig MigogAarhus Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAarhus Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Mr. Copenhagen tipper: De bedste sommerudflugter til Københavns små perler

Af Henrik Thierlein
Hos Christianshavns Bådudlejning kan man leje en hyggelig træjolle. Foto: PR
Hos Christianshavns Bådudlejning kan man leje en hyggelig træjolle. Foto: PR

Sommeren er her for fuld udblæsning, og måske har du brug for tips til steder at tage hen i København, når solen skinner?

Her kommer inspiration til kendte og mere ukendte perler i København, om du skal overnatte på hotel eller bo hos bekendte i hovedstaden. Der er forslag til både Vesterbro, Refshaleøen, Frederiksberg og centrum samt oplevelser ved havnen.

Mr. Copenhagen tipper: De bedste sommerudflugter til Københavns små perler
Henrik Thierlein a.k.a. Mr. Copenhagen

MigogKbh er igen teamet op med Henrik Thierlein, tidligere international pressechef hos Wonderful Copenhagen i over 20 år, og i dag rådgiver inden for turisme, presse og gastronomi. Han kender om nogen dansk turisme, og han har været med til at sætte et solidt aftryk på den internationale presses omtale af vores elskede hovedstad lige siden.

I 2020 kunne du her på MigogKbh læse hans tre guider til sommerferie både i og udenfor København og hans efterårsferieguide til Jylland.

Få også tips i hans seneste fire 2021-guider til vinterferie i København og udenfor København, påsken i København og forårstips til Frederiksberg,som også sagtens kan inspirere til udflugter her i sommer.

Vi giver ordet til Henrik Thierlein, der her kommer med personlige tips til sommeren i hovedstaden.

Lykkemuseet, japansk på taget og smørrebrød i kælderen 

Er lykken sommer? Eller ferie med gode venner, familie eller kæresten? Er lykken at bo i eller besøge København – verdens mest ”livable” hovedstad ifølge Monocle Magazines Quality og Life Survey 2021? Er vi stadig et af verdens lykkeligste folk?

Få det og meget mere undersøgt på byens nyeste museum i den gamle middelalderby, når du besøger Lykkemuseet i kælderen i Admiralgade. Når du har funderet over lykkebegrebet, så har jeg fundet en lille perle oppe under taget på 4. sal i stormagasinet Illum lige om hjørnet.

Muji har alt! Flagskibsbutikken er bygget af genbrugstræ, som er fundet forskellige steder i Danmark.

Mange kender måske Muji fra Paris og London, men i København er det den første Muji-butik i Europa med eget teahouse – et moderne, japansk inspireret tehus. Gå ud på terrassen og nyd en kold kombucha og japansk inspireret bagværk fra Andersen Bakery.

Ja, eller snup en øl i solen før eller under shoppeturen, der ikke kun består af japanske varer, men også danske specialiteter under parolen “local heroes”.

Nu er jeg blevet godt smørrebrødssulten og ikke langt herfra ligger, i Kompagnistræde 8, en lille ny smørrebrødsrestaurant i kælderen. Norrlyst er startet af entreprenøren Bjarke, og han kører også Lille Norrlyst i samme område.

Mr. Copenhagen tipper: De bedste sommerudflugter til Københavns små perler
Norrlyst. Foto: Henrik Thierlein

Stilen hos Norrlyst er lys og nordisk. 60 til 90 procent er økologisk og altid i sæson med nyopgravede grønsager fra Kiselgården og kød fra Grambogård, i øvrigt fra min fødeø Fyn.

Mit yndlingssmørrebrød her? Kartoffelmad med porre emulsion og Arla Unika 12 måneders Havgus-ost. Glem ikke de hjemmelavede snapse – jeg lod mig overtale, selv om jeg ikke er en snapsedrikker. Glad for jeg prøvede.

Lykken er sildebord i Nyhavn og Pariserbøf i Palægade

Er du til gengæld gået den modsatte retning fra Lykkemuseet og Muji, så har jeg to andre steder, du bør kende til frokost.

Da jeg var barn og kom til København, havnede vi ofte på Færgekroen i Nyhavn 5, som er en lille perle i kælderen. Sildebordet på Nyhavns Færgekro er stadig en favorit og koster – ja undskyld mig – sølle 150 kroner!

“Spis så meget du vil” var populært som barn. Det er det altså stadig, om du har en grovæder i familien – som mig. Smag syv forskellige sild og tilbehør, og prøv også stedets 20 forskellige egne krydderbrændevine til frokostbordet.

Er du derimod havnet lidt længere væk fra Nyhavn i retning mod Amalienborg, så drej ned ad Palægade, hvor gadenavnet er lig med en af byens bedste frokostrestauranter.

Restaurant Palægade er blevet genopbygget efter en brand og står nu igen knivskarpt med ny besætning både på gulv og i køkkenet. Det er stadig Formel B-drengene Rune og Kristian, der ejer stedet, og sidstnævnte har udviklet stedets rugbrød.

Godt håndværk og moderne teknikker udgør kernen i husets smørrebrød – uden krumspring.

Hvis turen til Paris ikke blev til noget i år, så glæd dig over Pariserbøf med klassisk garniture og okse fra Fyn. Eller hvad med ”røg i køkkenet”? Ristet rugbrød med tomat, rygeost, purløg og flæskesvær. Dansk tun, eller pighvar i to udgaver afsluttende med klassikeren fra barndommens gade: Friteret Camembert af råmælk med solbærsyltetøj. Velbekomme!

Sejltur til Søfort, hotel med fællesspisning og chokolade på Christianshavn 

Efter frokost er det tid til vand og vind i håret og en sejltur fra Langeliniekaj 5 ved Isbjørnen til Trekroner Søfort med Watertours.dk.

Søfortet blev bygget som fortifikation og beskyttelse af byen for fjenden til søs, og er der en pirat eller en admiral Nelson gemt i maven på dig eller evt. medbragte børn, så er det en fest at lege gemmelege i fortets rå kasematbygning, der i sit pittoreske forfald gemmer på mange spændende historier om søslag, soldater og kanoner.

Nu er det tid til at checke ind på det gamle, gule tidligere Orlogsmuseet på Christianshavn. I dag er palæet indrettet af ejer Lennart Lajboschitzs hustru og huser Kanalhuset. Lennart er også manden bag Folkehuset Absalon – “et fritidshjem for voksne” som Lennart siger om den nedlagte kirke på Vesterbro, der for øvrigt har fuldt program i sommermånederne.

Fælles for de to steder er, at der er fællesspisning, og her ved kanalen er alle velkommen – både hotellets gæster samt naboer og alle andre nysgerrige besøgende.

Mr. Copenhagen tipper: De bedste sommerudflugter til Københavns små perler
Kanalhuset. Foto: Henrik Thierlein

De 12 værelser er alle i kanalhøjde og indrettet i den historiske kælder. Huset har også 14 hotellejligheder indrettet med blik for dansk designs heydays i 1930 til 1970’erne, og her kan du invitere venner og familie på middag med eget køkken.

Er du til kurser i yoga, dans, croquis, strikning eller en morgenløbetur med Ole, så kan Kanalhuset også det. Jeg er fan!

Er der til gengæld noget, naboen er bedre til, så er det chokolade. Her på Overgaden Oven Vandet 40 har min gamle ven Patrick Pörtner åbnet Confecture Copenhagen ligeså ud til kanalen. Udvalget er stort i den lille butik, hvor alt laves i det store køkken, som der er frit udsyn til. Kong H og Dronning M-chokolader er nogle af favoritterne på denne lille perle.

Bylandbrug og saftige kyllinger på Refshaleøen og temaløbeture rundt i byen  

Refshaleøen er nabo til både Christianshavn og Holmen, og den korte tur kan tilbagelægges på en hvid, elektrisk Bycykel fra standeren både tæt på kanalen og i resten af byen, eller book Christianshavns største og hyggeligste træjolle fra Christianshavns Bådudlejning, som også gerne pakker madkurven for dig med lette retter eller blot kaffe, kage og kølig rosé til turen.

Fremme ved Refshaleøen møder du en 2021-nyhed i form af bylandbruget Øenshave, hvor Livia fra Danmarks første taghave ØsterGro og Gro Spiseri på Østerbro, har etableret både en økologisk restaurant i et helt unikt cirkustelt i træ og bomuld kaldet en yurt.

Grunden husede førhen B&W’s marketenderi og vil med tiden, foruden de etablerede marker med frilandsafgrøder og blomster, også består af bistader og hønsehold. På samme grund har bylandmændene på Bygaard etableret containere med lokal produktion og salg af økologiske svampe.

Mr. Copenhagen tipper: De bedste sommerudflugter til Københavns små perler
Amass Fried Chicken. Foto: Henrik Thierlein

Efter en gåtur rundt i bylandbruget kan du slå dig ned i teltet og spise morgenmad, frokost eller aftensmad.

Refshaleøen har heldigvis også klassikere som californiske Matt Orlandos Restaurant Amass ud mod havnen og med den helt specielle have med hans grøntsager og krydderurter.

Foruden Matts Ammass Research Space og unikke sæsonkøkken med naturvin indenfor, har han også startet det laid back Fried Chicken & Wine-koncept, hvor du kan vælge at sidde indenfor i den urbane graffiti hal fra B&W-tiden eller ude blandt urtekasser.

Menuen består, foruden de friterede, økologiske, fede og saftige kyllinger og friske, fedtfattige coleslaw, af nok byens bedste briochebolle lavet med øl og med saftig kylling, frisk lemonmajo, honning og cheddar. Så kører bord fire, folks!

Hvis du har pakket løbetøjet, så bestil verdens sejeste Lena Anderson, som I år kan fejre 10-årsjubilæum med sit løbekoncept Go! Running Tours Copenhagen – et koncept, som har spredt sig til over 40 byer i Europa og over 30 byer udenfor kontinentet. Du kan vælge mellem bl.a. arkitektur, beer, Christiania, Urban life og bucketlist-turen, hvis du skal nå det bedste af byen på 10 km. Go running Copenhagen!

Toldboden med nøglen til fremtiden og asiatiske æbleskriver 

På modsatte side af havnen ved siden af Langelinieparken og Gefionspringvandet ligger det nye 2021-koncept Seaside Toldboden.

Bemærk udenfor verdens største nøgle – nøglen til fremtiden, hvor kunstneren Kim Michael The Zinker og hans installation ZINKGLOBAL sidder og funderer over livet, verden og vores fremtid på kloden.

Mr. Copenhagen tipper: De bedste sommerudflugter til Københavns små perler
Kunstværket Zinkglobal. Foto: Henrik Thierlein

Indenfor på Seaside Toldboden er der sket noget siden sidste sommer, idet syv topkokke er rykket ind og har lavet hver deres køkken i den gamle bygning. Vælg at sidde udenfor under de gule og hvide markiser eller helt tæt på kokkene på de høje stole og få en snak over maden.

Min favorit? Tv-kokke-darling Henrik Jyrk, i øvrigt to gange vinder af Danmarks største kokkekonkurrencen Sol over Gudhjem, og hans pan asiatiske grillkoncept IAJI. Mødet mellem øst og vest i Takoyaki-æbleskiver med Kattegat-blæksprutte og japansk mayo eller 500 gram dansk jerseykalv med misogrillede grønsager.

Kaffe og overnatning i Kødbyen samt aftensmad i gammel lade

Nu har vi vist fået nok af saltvand og vind i håret ved havnen, og turen går mod Vesterbro og en god kop kaffe før check-in på Kødbyens eneste hotel, nemlig Scandic Kødbyen, som arkitektonisk falder fuldstændigt ind i Den Hvide Kødbys lave ikoniske profil.

Hotellet har endda sit eget fitnesscenter, åben grill i restaurant MØR, bar og desuden egen indgang til Kødbyens mange fristelser.

Lovede jeg ikke en god kop kaffe? Topkok Bo Lindegaards lille Prolog Coffe Bar ligger her midt i et inferno af restauranter som Købyens eneste kaffested.

Kvalitet er kodeordet, og start her med en iskaffe, før du drager videre mod en af Vesterbros nyeste adresser, nemlig det gamle DSB-baneterræn, som sender tankerne tilbage til Olsen Banden-filmene.

Mr. Copenhagen tipper: De bedste sommerudflugter til Københavns små perler
BaneGaarden. Foto: Henrik Thierlein

Denne lille jernbaneby er gemt mellem spor og grænser op til Sydhavnen med postnummer 2450. Banegaarden består af 9 gamle forladte trælader fra 1909, hvor DSB opbevarede træ. Nu bliver de renoveret og bragt tilbage til fordums pragt blandt de grønne, vilde haver med høns, bier og brombærkrat.

Lige nu er den svenske wood fire-kokkeekspert Linus klar med sit Lade609-koncept: udekøkken med menuerne “den grønne” og “den vilde”, der leder tankerne til de svenske skove. Vildmarkstur på Vesterbro!

Er du til aftensmad på kanten af Vesterbro, hvor byens skyline kan beundres fra tagterrassen? Og har du i forvejen købt et 24-120 timers Copenhagen Card, der gælder til alt transport med metro, havnebus, kanalrundfart, bus og tog i hele Hovedstadsregionen og gratis indgang på mere end 80 attraktioner og museer?

 

Så kan du bl.a. gratis besøge en ægte trestjernet Michelin-atraktion med noget af det bedste kunst i verden her på Glyptoteket, der hver torsdag frem til 26. august på deres ugentlige lange åbningsdag frem til kl. 22 har lanceret konceptet “Torsdage på taget”, hvor museets gæster kan bestille menuer over temaerne: Østers og bobler, dansk sommer og ølmiddag.

Tidligere Michelin-kok Lasse Askov og hans team fra museumscafeen Picnic tager imod på taget med tre lækre serveringer afstemt efter sæsonens råvarer. Det er Michelin med Michelin på.

Vesterbros nyeste coktailbar og Frederiksbergs små perler 

Slut aftenen af lidt mere urbant med en nyhed på cocktailfronten på Vesterbro. Curfew, hvor den portugisiske cocktailkonge med det royale navn Humberto Marques har flyttet sit cocktailgrej et par husnumre længere op ad Vesterbrogade til nummer 20.

Bag den kedelige, anonyme facade gemmer sig et mekka i Humbertos samling af cocktailgear. Ja, man kunne næsten forveksle det med et cocktailmuseum.

Jeg husker den gamle adresse, hvor jeg fik Humberto til at lave en The Danish Girl-cocktail til Oscar-filmen af samme navn til en af mine gruppepresseture. Humberto kan alt. Start med en Curfew Punch. Fortsæt med en Unfaithful med rålakrids, og slut aftenen af med cocktailen… First Aid!

Lad os slutte min tur rundt i byen af med mit hood Frederiksberg. Og er det en af de lidt køligere sommerdage af slagsen, så kan du glæde dig over, at statistikken tilskriver den grønne by i byen et par grader varmere end omliggende København.

Sammenslutningen Frederiksberg Museerne har fem museer, hvor Bakkehuset er juvelen. En god blanding af museum, orangeri og romantisk have som støder op til Søndermarken og naboen Carlsberg Byen.

Bakkethuset er Kamma og Knud Lyne Rahbeks kunstnerhjem og var epicenter for salonkultur og litteratur i 1800-tallet med hyppige besøg af gæste-koryfæer som H.C. Andersen, Adam Oehlenschläger, H.C. Ørsted, Grundtvig, B.S. Ingemann og Johan Ludvig Heiberg. Ren guldalder.

Oplev museets podcasts og audioguider, besøg haven, og spis smørrebrød eller husets frokosttallerken i det skønne, nyopførte orangeri. Slut dagen af med at gå en tur på Frederiksberg Allé, som er et pragteksempel på fransk allékunst, som ikke er at finde noget andet sted i kongeriget.

Køb chokolade hos Tina i legendariske Frederiksberg Chokolade, der siden 1923 har ligget på adressen. Jeg vælger altid en kop to go af den hjemmelavede, varme chokolade og et stykke af de utallige varianter af marcipan-dessertstykker med alt fra viololie, syltet revet citronskal og tranebær i Grand Marnier, før jeg går mod Frederiksberg Have og oplever en ukendt perle for mange, nemlig Bådudlejningen ved kanalen midt i haven.

Bliv sejlet rundt i kanalerne i de gamle kongebåde, ligesom Kong Frederik d. 6 gjorde det, og nyd de smukke omgivelser.

Mr. Copenhagen tipper: De bedste sommerudflugter til Københavns små perler
Frederiksberg Have. Foto: Thomas Rahbek

Savner du kaffe? Mit hemmelige bud er ikke så meget Coffee Collectives kaffebarer, som ligger mange steder, og som mange kender. Men på en stikvej til Godthåbsvej rister de kaffen til deres kaffebarer, men få kender den gamle fabrik trukket væk fra gaden.

Nyd en kop kaffe her blandt de lokale, og oplev sommeren lidt trukket væk fra gaden midt i mit hood Frederiksberg, før du måske tager metroen videre rundt i byen på de 17 stop på ringmetroen. Men det er en anden tur og en helt anden historie.

God sommer og nyd vores hovedstad i sommervarmen.

Hvad: Tips med Mr. Copenhagen a.k.a. Henrik Thierlein
Hvor: Sommer i Købehavn
Hvem: Følg Henrik Thierlein på hans nye Instagram-profil med tips og tricks til København og omegn

Del artikel


Mest læste historier i dag




 


 


 


 


Udvalgte artikler

ERHVERVSLIVET HAR OGSÅ FÅET ØJNENE OP FOR PARKPARK

Læs artikel

Læs i kategorien

 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


Læs i kategorien