Munkholts Cafeteria – Lukket!!

Oprindelig var et cafeteria en restaurant, café eller kantine med selvbetjening. Typisk var der et begrænset udbud af mad- og drikkevarer. Cafeterier kom til Danmark i begyndelsen af 1950’erne. Alle byer med respekt for sig selv havde dengang mindst et af slagsene. Mange er i dag lukket, og dem vi kender i dag ligger ofte i forbindelse med en sportshal, en lille provinsby eller lignende. Man ser flere steder at cafeterier (gen)opstår i en anden form, dog mere passende til tidsånden. Især madkvaliteten, beliggenheden og udbuddet er anderledes.
Normalt i dag forbinder man et cafeteria med noget fra fortiden, eller noget der skal afvikles. Men sådan er det ikke hos Munkholts Cafeteria. Her åbner man et cafeteria, hvor stemningen og stilen er velkendt, men maden har fået et par hakker opad på kvalitetsskalaen. Vi er langt fra diverse halcafeterier. Faktisk er maden meget bedre, end det vi ser på nogle af byens restauranter.
En livslang drøm er gået i opfyldelse
Ejerne hedder Lone og Henrik Munkholt, og har tidligere bestyret pølsevognene på Bispetorvet og Rådhuspladsen, som hører under Børnenes Kontor. Men kærligheden og interessen for mad har været der hele livet. De sværger til de gamle danske retter. Dog er flere af de danske klassiske retter ikke så tunge som i ”gamle dage”. Men smagen er næsten den samme. Målet for ejerne er, at lave ærlig mad som de fleste af os kender.
Mormormad
Efter et par måltider på Munkholts Cafeteria er vi klar til at skrive en anmeldelse af stedet. Først og fremmest holder idéen vand. Priserne er i bund, men ikke på bekostning af kvaliteten. De gamle danske cafeteriaklassikere er tilstede, både i original og i ny forklædning. Stegt flæsk med persillesovs til 65 kroner. Sprød flæsk, som den skal være og frisk hjemmelavet persillesovs. En udødelig dansk klassiker.
Håndmadder koster kun 10 kroner, mens smørrebrød koster 25 kroner for et stykke. Et stjerneskud kan du få for 60 kroner. Vi har endnu ikke smagt stjerneskuddet hos Munkholts, men det må vi snart få gjort.
Faste holdepunkter
Der er stegt flæsk med kartofler og persillesovs hver torsdag. Mandag er der dansk flæskesteg med alt det klassiske tilbehør. Det laves der ikke om på.
Udover de to faste retter skifter dagens menu ugens andre dage. Stramgæsterne ved det allerede, og dem, vi talte med, satte pris på ugens faste holdepunkter.
Vi kom forbi en fredag til frokost. Dagens menu stod på kalvesteg stegt som vildt med waldorfsalat, tyttebær, kartofler og den klassiske vildtsauce. Totalt retro. Den vækkede minder om ens barndom i 70’erne og 80’erne. Der var nok kød. To store og møre stykker. Fedterøve er de ikke hos Munkholts. Alt i alt en stor portion med god velsmag. Smagen og prisen på 65 kroner gør, vi får de store smil frem på læberne.
Respekt for traditionen
En gammeldags dansk bøfsandwich med det hele koster kun 50 kroner vel at mærke med hjemmelavet agurkesalat, bøf, rødbeder og sovs. Fair pris. Den mætter godt og smager bedre end dem, man spiste i 80’erne. Jeg tror ikke, den kan fås billigere i Aarhus, og slet ikke i den kvalitet.
Grillretter uden friture
Husets burger med smørstegte kartofler. Prisen er 75 kroner. En stor bøf på 200 gram. Fint stegt. Bacon og godt med ost samt frisk grønt. God smag og en tilpas størrelse. Ros herfra. Af andre retter er der blandt andet biksemad til 45 kroner, tre tarteletter ligeledes til 45 kroner. Alt maden hos Munkholts fås i øvrigt også som takeaway.
Priserne kan man ikke klage over
Du vil nok få et mindre chok, når du ser priserne på menukortet. Ja, det er svinebilligt. For de to ejere er det afgørende at tage en snak med folk. Det skal være personlig betjening, uden stress. De falder hurtigt i snak med nye gæster, og virker oprigtige i deres interesse for gæsterne.
Her er alle velkomne
Der er en jordnærhed, man sjældent ser. Det ses også på en del af gæsterne. Det er okay at komme i sit arbejdstøj og spise sin frokost eller middag. Med andre ord er Munkholts Cafeteria et sted, man kan komme ind at spise, uden man behøver at klæde om først. Her er ingen fine manerer, tværtimod med rødternet voksdug på bordene. Ærlig mad, der smager godt, er de rette ord om Munkholts Cafeteria.
God og stille beliggenhed
Munkholts Cafeteria kan ikke ses fra Strøget, men det ligger kun et stenkast derfra. 50 meter fra strøget er centralt, men alligevel uden alt for meget larm og stress.
Gæsterne hos Munkholts er blandede. Alt fra unge studerende, forretningsfolk, pensionister, butiksansatte, håndværkere og personale fra byens restauranter, som skal have personalemad. Et sted hvor der er plads til alle, og hvor alle grupper i samfundet er repræsenteret.
Vi har optaget Munkholts Cafeteria i vores guide til gode spisesteder i Aarhus. Især er forholdet med pris og kvalitet flot. Man får noget for pengene, som ikke giver sig ud for mere, end det er. Der skal fra os lyde en klar anbefaling til Munkholts Cafeteria, som uden tvivl må være et af Aarhus’ bedste value-for-money-spisesteder!