Tilmeld dig MigogAarhus Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAarhus Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Musikhuset: Svensk superstjerne spiller velgørenhedskoncert mod tortur

José Gonzáles og stryger-ensemblet The String Theory gæster Aarhus d. 17. september. Overskuddet fra koncerten går til torturofre og forebyggelse af tortur

 

José González er kendt for sine smukke, enkle og let melankolske indie-popsange akkompagneret af akustisk guitarspil. Det kan i den kommende uge opleves i Musikhuset.

 

Siden udgivelsen af sit tredje soloalbum, “Vestiges & Claws” i 2015, har González turneret udsolgte spillesteder i Europa, Nordamerika, Sydamerika, Australien og New Zealand.

Nu får danskerne endnu engang mulighed for at opleve det progressive musiksamarbejde, når José González og det 20-mand høje String Theory-orkester gæster Musikhuset i Aarhus den 17. september.

 

Overskuddet fra koncerten går til DIGNITY – Dansk Institut Mod Tortur, og organisationens arbejde med at rehabilitere torturofre og forebygge tortur. Og der er et personligt link mellem denne sag, og José González.

 

José er svensk, men har argentinske rødder. I 1976 flygtede hans familie fra den ultra-konservative militærjunta i Argentina, der ved kup havde overtaget magten og indledt en såkaldt beskidt krig mod sine modstandere. José blev født to år efter.

 

Mellem 1976 og 1979 blev over 8000 argentinere dræbt eller kidnappet

”I 1976 var mine forældre ved at færdiggøre deres studier i San Luis i Argentina. Min far læste psykologi, og min mor læste biokemi. Min far var involveret i en slags venstreorienteret ungdomsgruppe. Gruppen var slet ikke militant, men under militærjuntaen begyndte militæret at lede efter dem, der var en del af de her militante grupper. Enhver, der måtte have oplysninger om de militante grupper, blev retsforfulgt eller tortureret. Mange tusinde blev dræbt eller forsvandt. Jeg har hørt historier om mine forældres venner, der forsvandt, og jeg kender selv nogle af deres venner, som var i fængsel dengang. De bor i Tyskland og her i Sverige nu”, fortæller José González.

DIGNITY var ved sin opstart i 80’erne blandt andet med til at hjælpe og behandle nogle af de argentinske torturofre, der ankom til Danmark i forbindelse med den beskidte krig. ”Jeg er sikker på, at det kommer til at være i mine tanker (under koncerten red.). Nogle af mine sange forsøger i forvejen at gøre verden til at bedre sted – måske vil de resonere lidt mere til denne koncert end ellers, for eksempel kunne en sang som “Every Age” være oplagt. Det plejer altid at føles anderledes at give en velgørenhedskoncert, især når jeg spiller de sange, der beskæftiger sig med humanitære og humanistiske emner”, siger José González.

 

I dag behandler DIGNITY stadig torturofre og andre stærkt traumatiserede flygtninge i Danmark. Derudover er DIGNITY repræsenteret i 20 lande, hvor de samarbejder med lokale partnerorganisationer om at bekæmpe tortur og hjælpe torturoverlevere og deres familier videre i livet.

 

The String Theory

José González og The String Theory forenede for første gang deres musikalske kræfter tilbage i 2011 – til anmeldernes og publikums store begejstring.

The String Theory er et eksperimentalt kammerorkester baseret i Berlin og Göteborg, der siden 2007 har udforsket grænserne for klassisk musik og pop, blandt andet via samarbejder med andre musikere, billedkunstnere og filmskabere.

 

Samarbejdet mellem José González og The String Theory-orkestret er både imponerende og progressivt. Med violiner, celloer, guitarer og slagtøj tilføjes der helt nye dimensioner til González’ smukke bagkatalog, hvilket resulterer i en unik og medrivende koncertoplevelse.

 

Billetter til koncerten kan købes her.