Værker var væk i 59 år: Nu er mysteriet løst

Det har længe været et mysterium for aarhusianske Museum Ovartaci, hvad blev der blev af to Ovartaci-værker tilbage i 1960’erne.
De to kunstværker blev doneret til Collection de L’Art Brut i Lausanne for 59 år siden, men efterfølgende har ingen kunnet finde dem i kunstsamlingen i den schweiziske by.
Nu er de forsvundne værker endelig genfundet, skriver Museum Ovartaci i en pressemeddelelse.
Derfor skal de to Ovartaci-værker udstilles på Cobra Museum of Modern Art i Amsterdam, hvor de vil være at finde fra den 26. januar til den 14. maj 2023.
Gennembrud i efteråret
Det var aarhusianske Dr. Kjems, der i 1964 besluttede at donere de to værker til den franske kunstner Jean Dubuffet, hvis kunstsamling i dag befinder sig på Collection de L’Art Brut i Lausanne.
Museum Ovartaci har med jævne mellemrum forsøgt at opspore værkerne – bl.a. ved Collection de L’Art Brut – men uden held.

I efteråret 2022 kom gennembruddet så endelig.
Den danske gæstekurator på udstillingen ”Cobra 75: Dansk moderne kunst 1934-1948” Naja Rasmussen satte sig igen i forbindelse med Collection de L’Art Brut i Lausanne.
Her fandt man efter nogen søgen to værker signeret og registreret under navnet ”Gonzales”.
Misforståelse om kunstnernavn
Ovartaci, hvis rigtige navn var Louis Marcussen, brugte flere forskellige kunstnernavne, når han signerede sine værker.
Heriblandt Ovartaci Ivarytasi, Louisa Pupparpasta og netop Gonzales.
Netop fordi værkerne i Lausanne var registreret under navnet Gonzales, var Museum Ovartaci og Collection de L’Art Brut tidligere gået forbi hinanden i forsøg på at få værkernes fortsatte eksistens bekræftet.

Nu er de altså fundet, så de igen kan blive præsenteret for publikum.
Unikt indblik dansk kunst
26. januar 2023 åbner udstillingen ”Cobra 75: Dansk moderne kunst 1934-1948” på Cobra Museum of Modern Art i Amsterdam.
Udstillingen markerer 75-året for Cobra-gruppens tilblivelse.
Udstillingen er et såkaldt triptykon og dens tre dele består af udstillingerne ”We Kiss the Earth”, ”Je es un autre – Ernest Mancoba & Sonja Ferlov” og ”Becoming Ovartaci”.
Den giver et retrospektiv indblik i hovedudviklingen i dansk kunst i årene før, under og umiddelbart efter Anden Verdenskrig – indtil Cobra-gruppens tilblivelse i 1948.
”Becoming Ovartaci” hylder Ovartacis uendelige fantasi og stærke udtryk.
Udstillingen udgøres af flere privatejede værker samt 25 værker udlånt fra Museum Ovartacis samling – foruden de to genfundne værker fra Collection de L’Art Brut i Lausanne.