Annonce
Tilmeld dig MigogAarhus Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAarhus Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Nu er der grønt lys: Her er Aarhus’ nye stadion

Af Jonathan Sten Drivsholm
Visualisering: Team Zaha Hadid
Visualisering: Team Zaha Hadid

Lokalplanen for byens nye stadion er endelig vedtaget.

Et stort flertal Aarhus Byråd står bag beslutningen, som betyder, at byggeriet kan begynde i starten af 2024 på den ikoniske placering for enden af Stadion Allé.

Det fremgår af Kongelundens hjemmeside.

Dermed får Aarhus et imponerende fodboldstadion, hvis arkitektur med markante søjler og brugen af træ er inspireret af de store stammer i Marselisborg Skovene, der omgiver stadion.

Projektet hedder ‘Skovens Arena’ og er designet af det London-baserede arkitektfirma Zaha Hadid. Den verdenskendte tegnestue vandt konkurrencen foran Team Cobe og Team Dorte Mandrup.

Nu er der grønt lys: Her er Aarhus' nye stadion
Visualisering: Team Zaha Hadid

Det nye stadion bliver opført i et partneringsamarbejde mellem Aarhus Kommune som bygherre, Team Zaha Hadid som totalrådgiver og A. Enggaard som hovedentreprenør.

Et vartegn for hele byen

‘Skovens Arena’ blev afsløret på et pressemøde tilbage i december 2022.

Her deltog bl.a. repræsentanter for donatorerne bag det nye stadion, Lind Invest og Salling Fondene, sammen med borgmester Jacob Bundsgaard samt rådmændene Rabih Azad Ahmad og Nicolaj Bang fra Aarhus Kommune og bestyrelsesformand for AGF, Lars Fournais.

Nu er der grønt lys: Her er Aarhus' nye stadion
Visualisering: Team Zaha Hadid

“Med Zaha Hadids projekt får vi et fantastisk flot stadion, der skiller sig ud, men samtidig også viser respekt for Axel Høeg Hansens ikoniske stadionbygninger og den unikke placering i Marselisskoven.

Jeg er sikker på, at det nye fodboldstadion bliver et samlingspunkt og et vartegn for byen, og det vil skabe glæde og fornøjelse for tusindvis af århusianere i mange år fremover,” lød det dengang fra Lars Fournais ifølge en pressemeddelelse fra AGF.

Stadion til 650 mio. kr.

Aarhus nye fodboldstadion har et budget på 650 mio. kr. og skal efter planen stå færdigt i Kongelunden i sommeren 2026.

Heraf bidrager AGF med 150 mio. kr., mens de resterende 500 mio. kr. udgøres af donationen fra Salling Fondene og Lind Invest.

Nu er der grønt lys: Her er Aarhus' nye stadion
Visualisering: Team Zaha Hadid

Derudover tilfører Aarhus Kommune 250 mio. kr., der udelukkende er øremærket nye idrætsfaciliteter for de andre sportsgrene i området og i udvikling af infrastrukturen.

24.000 tilskuere (22.000 siddepladser) kommer det nye stadion i alt til at kunne rumme, og heraf er der VIP-faciliteter til 2.500 gæster.

Se video af det nye stadion her:

”Med vinderprojektet får vi arkitektur i verdensklasse, en imponerende bygning, som samtidig skriver sig nænsomt ind i de smukke omgivelser. Det er en helt særlig dag for Aarhus og for alle AGF-fans!

Tusind tak til de dygtige arkitekt-teams – og i særdeleshed tak til Salling Fondene og Lind Invest for deres enestående engagement i byen,” lød det fra borgmester Jacob Bundsgaard i en pressemeddelelse fra Kongelunden.

Flere landskampe til Aarhus

Det nye stadion bliver ikke kun byens nye hjemmebane, men også hele Danmarks.

Nu er der grønt lys: Her er Aarhus' nye stadion
Visualisering: Team Zaha Hadid

For samtidig med offentliggørelsen af vinderprojektet kunne AGF også fortælle om en hensigtserklæring, der bringer landskampe til Aarhus i fremtiden. 

“Vi har gennem et stykke tid været i dialog med DBU, og vi er glade for, at vi i dag også kan offentliggøre, at vi har lavet en hensigtserklæring med DBU omkring afvikling af landskampe på det nye stadion,” lød det fra AGF-direktør Jacob Nielsen.

Det nye stadion kommer udover AGF og landsholdets kampe også til at danne ramme om koncerter.

Nu er der grønt lys: Her er Aarhus' nye stadion
Visualisering: Team Zaha Hadid

“Vi får Skandinaviens mest moderne stadion med helt nye muligheder for at skabe en fantastisk tilskueroplevelse for alle – hvad enten man er sponsor, fan eller almindelig tilskuer.

Det bliver en tilskueroplevelse, der kommer til at sætte nye standarder. Her tænker jeg ikke kun på den intense kulisse, som det nye stadion understøtter, men også alt det rundt om såsom lys, lyd, storskærme, digitalisering, kæmpe fanzone-områder, eksklusive VIP-lounger og meget mere.

Kort sagt en unik helhedsoplevelse,” lød det videre fra AGF-direktør Jacob Nielsen.

Nu er der grønt lys: Her er Aarhus' nye stadion
Visualisering: Team Zaha Hadid

Og vigtigst af alt: Der er ingen løbebane rundtom banen på det nye stadion.

Begynder i januar 2024

Et markant arkitektonisk træk ved det nye stadion bliver de høje, slanke søjler, der buer udad i toppen og refererer til skovens træer.

Facaden opføres i lodrette lameller i lyse, gyldne farvenuancer.

Nu er der grønt lys: Her er Aarhus' nye stadion
Visualisering: Team Zaha Hadid

Foran stadion bevares Høgh-Hansens historiske røde bygning, Stadionhallerne. Mellem det nye stadion og nabobygningen med en sportsarena bliver der etableret en ny, stor og offentligt tilgængelig plads.

Efter planen går byggeriet allerede i gang til januar, så der kan fløjtes til kamp på det nye stadion midt i 2026 med plads til 22.000 siddende tilskuere og op til 24.000 tilskuere i alt.

Først skal tribunerne på det eksisterende stadion på samme placering dog brydes ned, hvilket kommer til at ske i etaper, alt imens AGF fortsat spiller sine Superliga-kampe på plænen i hele 2024.

Se Zaha Hadids video af det nye stadion her

Del artikel

Andre læser også