Tilmeld dig MigogAarhus Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAarhus Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Nu fuldendes plakaten: Disse Aarhus-stjerner skyder Festugen i gang

Af Freja Dumont
Foto: Aarhus Festuge
Foto: Aarhus Festuge

‘Dybt i Aarhus’ er undertitlen på den Uofficielle Åbning af Aarhus Festuge 2024.

En ekstraordinær koncertaften den 29. august i Festugens Bypark, hvor man hylder nogle af de navne, der i nyere tid har været med til at rykke lyden af dansk hiphop og pop og har tilføjet fornemme kapitler til historien om musikbyen Aarhus.

For nogle uger siden offentliggjorde Festugen at Bogfinkevej, Dibset, Pay, Speedy, Marwan, Shooter Gang, Nella og Abcitoo kommer og optræder.

Og i dag kan de se afsløre anden del af programmet herunder:

USO – En vaskeægte Aarhus V-legende og en af landets mest toneangivende rappere de seneste 20 år, som i Byparken samles med holdet en sidste gang på sin forestående afskedsturné.

BALOOSH – Baloosh har på få år positioneret sig blandt de mest spændende sangere og rappere på den danske musikscene og storhittet med singlerne ”Danser med dæmoner ” og “Hele Tiden”.

OMAR – Efter et år med refleksion og selvudvikling har Omar taget sin musik i en ny, mere farverig og poppet retning. Resultat kan høres på den dugfriske single “911”, som er et godt bud på en af årets store sommerbangers.

XABSKI – Fremadstormende stjerne på den danske rapscene, der med sit karakteristiske flow og gennemførte lyrik har høstet millioner af Spotify-streams med singler som ”Grabbarna” og  ”Golazo”.

Til koncerten kan publikum i Byparken glæde sig til en eksplosiv kavalkade af nogle af de største hiphop, urban og pop-navne fra det ikoniske postnummer 8210 samlet på samme scene og ikke mindst samlet på tværs af generationer.

“Mange taler om den aarhusianske guldalder i 80’erne, og det er med stor stolthed, at vi i år kan fejre en anden, nyere og vigtig epoke af den aarhusianske musikhistorie: Lyden, stilen og stjernerne fra Aarhus V.

I snart 60 år har Aarhus Festuge hyldet og lagt scene til byens musikalske talenter og stjerner.

Og musikbyen Aarhus ville ikke være det samme uden den banebrydende hiphop og rap fra 8210″, siger Rikke Øxner, direktør for Aarhus Festuge, om ‘Uofficiel Åbning – Dybt i Aarhus’, hvis titel er lånt fra en hjemstavnshyldest af Nella.

null
Marwan var med da hiphop og rap-scenen i Aarhus V brød nationalt igennem i 00’erne og udfylder i dag en vigtig mentorrolle for nye generationer af artister fra 8210. Pressefoto

Fra B.A.N.G.E.R.S til Shooter Gang

For godt 25 år siden placerede Aarhus V sig tungt på det musikalske landkort, da hiphop-grupper og kollektiver som B.A.N.G.E.R.S. og Pimp-A-Lot Crew – hvis medlemmer skulle få succesfulde solokarrierer – revolutionerede dansksproget rap og hiphop med beretninger uden for det etablerede system og med en hård, west coast-inspireret lyd – på klingende østjysk.

De seneste år har et nyt innovativt kuld med bl.a. en gruppe som de maskeklædte, men lyrisk utilslørede Shooter Gang tilføjet nye spændende kapitler til den stærke fortælling om bane- og mønsterbryderne i 8210.

Om ‘Uofficiel Åbning – Dybt i Aarhus’

‘Uofficiel Åbning – Dybt i Aarhus’ finder sted den 29. august 2024 kl. 17-22.45.

Billetter sættes til salg fra kl. 10.00 og kan købes her.

  • Koncerten med ‘Aarhus V Allstars’ er første del af Aarhus Festuges uofficielle åbning 2024. Flere artister tilføjes løbende herunder en større annoncering hen over sommeren.
  • Program for ‘Uofficiel Åbning – Dybt i Aarhus’ 
    17.00: Pladsen åbnes
    19:30: AARHUS V ALL STARS
    21:30: To be announced (TBA)
    22.45: Ca. sluttidspunkt

Vild talentstrøm fra Bispehaven, Gellerup og Trillegården

Med kulturel nødvendighed, stor kompromisløshed og en blanding af brutalt ærlige tekster og et dybt melodiøst materiale har den nye generation tiltrukket sig stor opmærksom hos landets største medier og opnået millioner af Spotify-streams.

De unge artisterne optræder sammen på kryds og tværs som en ustoppelig bølge.

På smukkeste vis sender den nye generation også musikalske hilsner til Aarhus V-veteranerne, mens den ældre generation kvitterer med gæsteoptrædender på diverse singler og til koncerter.

Som et vigtigt bindeled mellem generationerne finder man mentoren Marwan.

“For mig er Aarhus V sol, sammenhold, musik, gode minder og historie. Her bryder vi brød, hjælper hinanden og tjekker ind, når tiderne er mørke”, fortæller Marwan og fortsætter:

”Det er derfor ingen tilfældighed, at musikere fra området i mere end 25 år har samarbejdet på kryds og tværs – og at der hvert år popper nye talentfulde stjerneskud på.

‘Uofficiel Åbning – Dybt i Aarhus’ er en markering og en kæmpe hyldest til kvarteret – vi er stærkest, når vi samles!”.

Aarhus Festuge 2024 løber af stablen 30. august til 8. september 2024.

Del artikel

Andre læser også