Annonce
Tilmeld dig MigogAarhus Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAarhus Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

18. august åbner Danmarks første gin-destilleri i Aarhus

Af anders@sommersangdigital.dk

Det startede som et sjovt hobbyprojekt. Nu etablerer Njord-drenge dyrt destilleri i Sydhavnen. Håndværkere og store maskiner arbejder på højtryk uden for kommunens gamle pumpehus i Sydhavnen. Før i tiden blev der pumpet vand ud til aarhusianerne fra rødstensbygningen for foden af Jægergårdsgade, men snart er det dansk gin af høj kvalitet, der løber gennem rørene og ned i små, buttede flasker iklædt en stilren og nummereret Njord-etiket.

 

Studerede sundhedsvidenskab sammen

“Håbet er at producere 15.000 flasker om året herfra, men vi har ikke interesse i storproduktion. Vi går ikke på kompromis med kvaliteten og sjælen i det her,” lyder det fra Troels Præst Andersen. Han er den ene del af duoen bag Njord. Den anden er Lars Toke Graugaard. De to venner startede for sjovt med at lave gin, da de studerede sundhedsvidenskab sammen i Aarhus. “Vi drak os ret fulde under studiet og fik en forkærlighed for gin. På et tidspunkt tænkte vi, at det kunne være sjovt selv at prøve at lave det, og heldigvis havde vi en kammerat med et destilleri,” siger Troels Præst Andersen.“Vi vidste intet om kemien eller processerne, men prøvede os frem ved hjælp af en sund interesse for alkohol,” supplerer Lars Toke Graugaard.

Mange hundrede forsøg mislykkedes, men pludselig fandt de formlen og præsenterede i 2014 produktet for en københavnsk vinhandler. Nu kender alle, der går lidt op i gin, navnet Njord.

 

Satser alt

Siden 2014 har de – ved siden af deres Ph.d.-stillinger på Vejle Sygehus – produceret et begrænset antal flasker hos et destilleri nord for Randers, men i efteråret blev stillingerne opsagt, da de skrev under på en syvårig lejekontrakt til Kalkværksvej 2 i Sydhavnen. Nu skulle gin-drømmen for alvor forfølges.

“Efter moden overvejelse og en god snak med vores koner, som skal oppebære økonomien, satte vi alt på ét bræt. Der gik det fra at være et sjovt hobbyprojekt til afsindigt hårdt fuldtidsarbejde – men på den sjove måde,” siger Troels Præst Andersen.

Det fysiske bevis på, at de har satset alt, står midt i destilleriets store hal og blev installeret for to uger siden. ‘Rolls Roycen inden for destillatorer’. En håndsmedet kobber-skønhed fra Schwarzwald i Sydtyskland til et par millioner kroner.

Njord Gin Sydhavnen

“Nu har vi ufatteligt mange penge bundet i det her sted, uden at vi har fået en krone igen. Men vi tror fuldt og fast på projektet,” siger Lars Toke Graugaard.

Selvom Njord-drengene har høstet masser af anerkendelse, så bader de heller ikke ligefrem i penge. Tværtimod. “Det er en dyr hobby. Det koster penge at lave gin, og det er ingen hemmelighed, at vi ikke tjener noget,” siger Troels Præst Andersen. “Nej, det er sgu ikke nogen guldrandet forretning, men vi har det sjovt, og det er det vigtigste,” tilføjer Lars Toke Graugaard.

 

Søvn, løn og ferie

Den eneste kollega, de to gin-venner har, er praktikanten Jens, og som du nok har opfattet nu, er det ikke to hardcore forretningsmænd med et CBS-diplom, vi har at gøre med. Derfor har de også svært ved at svare på, hvad det hele skal munde ud i.

 Njord Gin Sydhavnen

“Vi har ikke en forretningsplan, og vi sætter os ikke mål, andet end at vi gerne vil lave verdens bedste gin og gøre det her til et fedt sted, hvor vi kan nørde. Det er måske lidt kedeligt, men det er jo gået fint indtil nu. Vi elsker processen, og så er målet underordnet,” slår Lars Toke Graugaard fast. Efter lidt betænkningstid når de dog til enighed om tre mål. “Der er faktisk et par ting, vi drømmer om. Vi vil gerne have noget søvn, få udbetalt en løn og have lidt ferie,” griner de.

 

Store planer med Sydhavnen

Aarhus har gennem alle år været venskabets samlingspunkt, og begge bor i det østjyske, så det var naturligt, at destilleriet også skulle ligge i den jyske hovedstad. Og de var enige om, at det skulle være et sted med kant og sjæl – ikke en kold industribygning i Viby. “Man har jo store planer med Sydhavnen. Det bliver en smeltedigel af forskeligge indtryk. Vi kommer til at have Danske Bank som nabo, men også Hus Forbis bygning og det grønlandske værested er lige ved siden af,” siger Lars Toke Graugaard. “Vi har tænkt, at det kunne være sjovt at involvere nogle af de udsatte i produktionen. Til at sætte mærkater på flaskerne og sådan noget,” forklarer Troels Præst Andersen.

 Njord Gin Sydhavnen

Et nyt Aarhus-sæt

Står det til byens nye spiritus-producenter, står destilleriet der også om 100 år, og nu hvor Ceres ikke længere er i Aarhus, vil de ikke have noget imod at overtage den samme rolle, som bryggeriet har haft i mange år. Der er da også visse ligheder. Ceres var en romersk frugtbarhedgudinde, mens Njord er frugtbarhedens og havets gud i nordisk mytologi. Og begge navne består af fem bogstaver. “Det kunne være fedt at blive Aarhus’ ‘nye Ceres’. Måske skal vi se, om vi ikke kan lave en genfortolkning af det klassiske Aarhus-sæt (Ceres Top og Arnbitter, red.). Men det bliver nok lidt svært at få folk overtalt til, at de skal til at drikke en dyr G&T på stadion i stedet for en stor fadøl,” griner Troels Præst Andersen.

Njord-drengene starter produktionen 18. august, hvor de holder en lille reception for venner og familie.

 

Del artikel

Andre læser også