Vingårde, madtempler og smuk natur: Nordvestsjælland er fuld af hotspots
MigogAarhus er igen teamet op med vores gæsteskribent Henrik Thierlein, en sand Danmarkskender og tidligere international pressechef hos Wonderful Copenhagen i over 20 år.
Du kan læse flere af Henrik Thierleins guides her
Når vi denne gang giver ordet til Henrik Thierlein, kommer han med tips til Nordvestsjælland og Odsherred, der nemmest nås fra Aarhus ved at tage færgen.
Overnat i baronens seng
GPS’en er sat til Odsherred, nærmere betegnet Dragsholm Slot, for de har gang i noget spændende, når det kommer til den gastronomiske udvikling i området. Men før den kvindelige GPS-stemme skingert siger: Drej fra Kalundborgvej til venstre ad Dragsholm Allé – destination 50 meter forude, ja så kører vi forbi Birthesminde syd for Holbæk Fjord med udsigt til Iseforden.
Her uden for Vipperød ligger en gårdbutik med økologisk charcuteri, hvor grisene fødes og slagtes. Holistisk natursyn fra jord til bord. Og bordet er her mit morgenbord, når jeg vågner op som Jeppe på Bjerget i baronens seng på Dragsholm Slot med udsigt, ikke til en fjord, men til Nekselø Bugt.
Vi er fremme ved destinationen for natten, men har du blot lyst til et mindre måltid, en kop kaffe med hjemmebag eller lidt gourmetshopping, så parker bilen, og før du går op til selve slottet, så besøg den nygotiske herskabsstald, her tæt på voldgraven kaldet Dragsholm Slot Madhus.
Selve bygningen fremstår efter endt renovering, som da den blev bygget i 1857, som en del af avlsgårdskomplekset. Med tiden vil stedet her med food lab agere fødselshjælper for mindre, lokale producenter i et område, som et spisekammer for især grønsager fra eksempelvis den nærliggende Lammefjord.
Men indtil det er helt på plads, så er det tid at kigge indenfor i denne smukke bygning, der foruden salg af lokale vine og specialiteter også tilbyder 3 stk. smørrebrød og lokal birkesaft-liquor til kaffen og hjemmebagen.
På vej op ad bakken for at overnatte på selve slottet møder jeg ikke Jeppe på bjerget, men Jeppe Foldager, stedets køkkenchef for det lokalforankrede køkken, som fuldt fortjent har fået en Michelin-stjerne for sit høje niveau. Selv surdejen til brødet har han haft med fra sine tidligere stillinger. Det er dedikation!
Om du vælger bistroen, med udsigt over slottets 400 stokke vinmarker, som allerede har givet to høster, fjorden i baggrunden og stedets 12 sortbrogede landgrise, eller gourmeten i kælderen, så er det Jeppe, der står for den gastronomiske linje.
Danmarks egen vinrute
Noget jeg virkelig bemærker, er det store udvalg af lokalproduceret vin, også glasvin, på kortet, hvilket gør mig nysgerrig på mit besøg på de lokale vingårde. Vi sætter GPS’en igen og forlader det høje Relais & Châteaux-serviceniveau og kulturarven fra 1215 på bakken og bevæger os ud i Geopark Odsherreds mange ruter, råvarer og kulturhistorie.
Find og download app’en Geopark Odsherred, hvor Vejrhøj, områdets højeste punkt er et såkaldt hotspot i app’en, hvor udsigten fra højen er rekonstrueret i 3D i fire meget forskellige tidsnedslag gennem 25.000 år.
Route du vin i Frankrig får baghjul her på Vestsjælland, hvor især dessert- og hvidvin står stærkt, men også bobler har ideelle betingelser for at blive gode i vores nordiske klima og terroir. Flere af vinene fås på slottet, og derfor begiver jeg mig ud for at se på dråberne og vinstokkene.
Her midt i Odsherred produceres der vin på flere vingårde bl.a. Vejrhøj Vinved foden af Dragsholm og Fårevejle og lidt mere mod sydvest ligger Danmarks største vingård med vinbutik, Dyrehøj Vingaard, og det samme gør Barfod Vin med bl.a. den lækre Souvignier Gris drue på flaske.
Strandhotel Røsnæs sydover og i første parket til Kalundborg Fjord byder på ægte og enkelt badehotelsstemning – og naturligvis en badebro. Røsnæs Rundt er en oplevelsesrute i området og danner 13 landmarks tilsammen ruten Røsnæs Rundt.
Glamping og godt bagværk
Fra den ene odde til den anden ligger Ørnberg Vinpå Sjællands Odde. Når du er her nordpå, så kig også forbi nærliggende Kiosken på Odden for specialiteter, Tír Farm Backery for bagværk i verdensklasse og Birkemosegaard Gårdbutik for optankning af især grønsager hos Jesper og Kung, der er 4. genration siden 1906. Mere lokalt bliver det ikke tæt på Molslinjens færge til Aarhus og Ebeltoft.
Glamping-folket kan godt begynde at glæde sig, for syd for Sjællands Odde og ud til Sejerø Bugt ligger hipster-darlingen Lillero, som i maj for alvor starter op med deres 15 telte og telt-suiter, men fra påske er kaffebaren med brød fra det lige så hyppede Benji Bageri og Københavns Bageri åbent. Kig forbi boden og smag noget af øens bedste bagværk, ellers kun kendt fra Fælledvej og Carlsberg Byen i København.
Sæson maj-september byder også på lokalproduceret og fanget delemad over bål med Lille B-konceptet, som gastro-entreprenørerne Kristian Arpe-Møller og Rune Jochumsen har pakket ned i rygsækken på Vesterbro-lokationen Formel B og taget med til stranden. Genialt!
Kør længere nordpå for her ligger Danmarks ældste landsby, Sidinge, med gårdbutikken, der blandt andet sælger hvidtjørnsaft fra egen lund lavet af nationaltræet i Odsherred.
Endnu længere nordpå og tæt på Nykøbing Sjælland ligger Anneberg Kulturpark. Et kæmpe område, som indtil for få år siden husede et sindssygehospital med fantastisk udsigt over Nykøbing Bugt og Isefjorden. I dag har stedet bl.a. skiftende udstillinger med kunsthåndværkere, så besøg de over 30 arbejdende værksteder i Kunsterfløjens stueetage.
Området huser også et psykiatrisk museum, virksomheden Dansk Tang, der høster i havet omkring Odsherred, og er du tørstig efter godt øl, så holder Deeper Roots Brewingtil i en af bygningerne, men stedets gastronomiske fyrtårn står køkkenchef Claus Henriksen for.
Claus er tidligere Michelin-køkkenchef på Dragsholm Slot. Her på Anneberg har Claus udviklet ikke bare en fantastisk indrettet restaurant med det bedste i træarbejde designet af Gitte Klausen, men også områdets madtempel med Restaurant Mota. Igen fandt Michelins inspektør vej og kvitterede endnu en gang med en stjerne i madbiblen.
Maden er kompromisløs med lokale råvarer og ikke mindst en del vine og spiritus fra områdets gårde. Gastronomisk er jeg endnu engang forført af den legesyge Claus, som her har skabt sit helt eget tempel.
Snart åbner også den uformelle restaurant ERBA, et nyt medlem af MOTA-familien her i parken, og med pastaretter lavet på lokale råvarer. Stay tuned!
Hvis du efter alt den kultur, mad, øl og tang blot har brug en overnatning, skal du heldigvis ikke køre langt for at sove, da Gæstehuset har 31 værelser, alle nyindrettede og med en skøn udsigt til den omkringliggende park.
BONUSINFO
Kan du finde de syv hvileløse sjæle i skoven i Ulkerup syd for Anneberg?
Keramisk genskabt for at hylde det folk, som Christian d. 7. tvangsudflyttede fra deres skovlandsby i 1782.
Næste dag og før du vender snuden sydpå eller nordpå til færgen fra Rørvig til Hundested, og du måske længes efter lidt ”storby” her på egnen, så er Lokalkompagniet i Nykøbing Sjælland klar med kunsthåndværk fra Odsherred og lokale råvarer i caféen.
Missede du de korte åbningstider på Deeper Root Brewing på Anneberg, så har de netop åbnet Deeper Roots Nykøbing med ølbar, gårdhave og ølbutik i samme gade her 1. april. Og det er ingen aprilsnar!
Udflugten til Nordvestsjælland og Odsherred er ved at være slut, og turen går hjem igen.
En færgeoverfart og lidt kørsel fra Aarhus findes både slot, glamping, vinmarker og spisekammeret, der forsyner flere af Københavns gastro-steder. Så glæd dig til en tur ud i det blå og få tanket op på oplevelser vestpå.
Du kan følge gæsteskribent Henrik Thierlein på Instagram for tips og inspiration.
Læs mere om Odsherred på Visit Odesherred og Holbæk og Kalundborg på Vestsjællands Vestkyst
Tjek åbningstiderne for vingårdene og gårdbutikker, så du ikke kører forgæves.