Annonce
Tilmeld dig MigogAarhus Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAarhus Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Fra haven til havet: Nu åbner Aarhus’ nye stenbank

Af Jonathan Sten Drivsholm
Arkivfoto: Aarhus Kommune
Arkivfoto: Aarhus Kommune

Når aarhusianerne sætter kursen mod en af de seks genbrugsstationer i Aarhus Kommune i løbet af foråret, kan de med fordel tage andet med på traileren end haveaffald.

Nu er det nemlig muligt at aflevere sten, som kan blive til stenrev i Aarhusbugten.

Det skriver Aarhus Kommune i en pressemeddelelse.

Giv tilbage til bugten

Lige siden den første snak om en stenbank har det været vigtigt for rådmand Nicolaj Bang at lave løsninger, der er nemme at gå til som for eksempel muligheden for at aflevere sten på genbrugsstationerne og afhentning af større mængder sten på matriklen.

Nu håber rådmanden for Teknik og Miljø bare, at mange aarhusianere og virksomheder vil være med til at gøre en forskel og give noget tilbage til bugten.

”At være tæt på havet er et af de helt store aktiver i Aarhus. I hundredvis af år har vi set bugten som en ressource, men nu er det tid til, at vi også giver noget tilbage.

Gør vi det, kan vi sikre nye rekreative tilbud til aarhusianerne og byens gæster – især til dem som snorkler, dykker eller lystfisker,” udtaler rådmanden.

Næste skridt er en formaliseret aftale med kommunens egen entreprenørafdeling, som også skal sætte sten i banken. Derudover er der planer om at skrive ind i alt kommunens udbudsmateriale i forbindelse med byggerier og anlæg af nye veje, at sten, som dukker op af jorden, skal doneres til stenbanken.

Fakta om de nye stenbanker:
Stenbankerne modtager kun rene natursten uden for eksempel murbrokker og beton. Har man en større mængde sten på matriklen, som man gerne vil donere til stenbanken, kan man kontakte projektgruppen på naturogvandloeb@mtm.aarhus.dk. 

Marksten i gamle stendynger skal som udgangspunkt blive liggende, fordi de kan være hjem for andre dyr. Ligesom stendiger og andre fredede sten skal blive, hvor de er. Er man i tvivl, Så kontakt projektgruppen.

Mere end otte millioner kubikmeter sten er blevet fjernet fra de danske farvande frem til 2009, hvor det blev forbudt. Stenene er blevet brugt til blandt andet kystsikring og havnemoler.

Kilde: Aarhus Kommune

Levested for mange arter

Stenrevene spiller en vigtig rolle i forhold til biodiversiteten i havet, fordi de fungerer som levested for mange arter, der ikke trives på bar sandbund.

Stenene giver bl.a. mulighed for, at tang kan sætte rødder. De giver skjulested for smådyr, krebsdyr og fiskeyngel, så de udgør vigtige levesteder for mange marine organismer, som søger beskyttelse og finder føde blandet tangplanterne og i de hulrum, som stenrevene danner.

Ifølge Helle Kelly, som er miljøingeniør og kommunens projektleder på stenbanken, er de bedste sten dem, der er større end en fodbold.

”Mindre sten bliver flyttet rundt af bølgerne og kan ende inde på stranden. De store sten bliver, hvor vi lægger dem,” forklarer hun ifølge Aarhus Kommune.

Ny attraktion for dykkere

Målet er at skabe et varieret landskab på havbunden, og derfor bliver stenene både lagt i bunker – men også enkeltvis.

De mindre sten, som kommer ind i stenbanken, får lov at blive på land, hvor de bliver lagt i dynger på kommunens arealer som fremtidige hjem for eksempelvis firben, padder og andre mindre dyr.

Teknik og Miljø vil ansøge Kystdirektoratet om placering af flere stenrev i Aarhusbugten.

Forventning er, at det første rev med sten fra den nye stenbank kan placeres ud for Den Permanente – gerne sidst på året.

Udover at give nye levesteder til havets planter og dyr kan et stenrev også blive en attraktion for dem, der snorkler og dykker udenfor badeanstalten. Ligesom det kan fungere som bølgebryder i voldsomt vejr og beskytte særligt vinterbaderne.

Hør mere om initiativet her

Del artikel

Andre læser også