Tilmeld dig MigogAarhus Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAarhus Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Endelig: Nu åbner koldkrigsbunkeren REGAN Vest

Af Emil Kjær Jørgensen

I dag sker det endelig.

Koldkrigsmuseet REGAN VEST, som er et af de største museumsprojekter i Danmark i mange år, bliver officielt indviet i dag.

Fra på mandag, d. 13. februar, kan museumsgæster opleve det nye museum og den atomsikre regeringsbunker i udkanten af Rold Skov – kun ca. 1 times kørsel fra Aarhus.

MigogAarhus fik lov at prøve den helt særlige rundvisning før alle andre. Det kan du læse om her:

Der er stor interesse for det nye Koldkrigsmuseet REGAN Vest, og når museet indvies officielt i dag, bliver det med en helt særlig æresgæst. Den anerkendte journalist og forfatter Leif Davidsen vil nemlig være til stede og klippe snoren.

Som Moskva-korrespondent for DR i 1980’erne var han om nogen et af datidens danske ansigter på den kolde krig, og på dagen vil han blandt andet sætte REGAN Vest ind i en demokratisk kontekst.

Bunkeren var reelt det danske demokratis sidste bastion i tilfælde af en tredje verdenskrig, og blev den blevet indtaget af fjenden faldt Danmark.

En historie om demokrati

REGAN Vest var stedet, hvor regering, embedsfolk og regent skulle samles, og den spiller derfor en vigtig rolle i opretholdelsen af det danske demokrati i en krigssituation.

Den historie er væsentlig at fortælle, og derfor har det nye museum sin berettigelse.

Endelig: Nu åbner koldkrigsbunkeren REGAN Vest

”Nordjyske Museers mission er at fortælle om de spor, der er blevet sat, og de kundskaber, der er blevet bragt videre. Det må man i sandhed sige, at REGAN Vest bidrager til.

Tænkningen bag bunkeren og opførelsen af den er et stærkt udtryk for demokratiets overlevelsesevne selv i sin mest destillerede form, mens atomtruslen mod Danmark under den kolde krig var overhængende,” siger bestyrelsesformand for Nordjyske Museer, Per Lyngby.

Borgmester: ”Et museum i verdensklasse”

REGAN Vest er et af de største museumsprojekter i Danmark i disse år, og forventningen er, at det kan tiltrække et sted mellem 50.000 og 60.000 gæster årligt.

Allerede nu inden åbningen er der solgt mere end 22.000 billetter.

Endelig: Nu åbner koldkrigsbunkeren REGAN Vest

Og det glæder Rebild Kommunes borgmester Jesper Greth.

”Rebild Kommune er et særdeles eftertragtet turistmål. Alene området ved Rebild Bakker bliver hvert år besøgt af ca. 350.000 gæster, og ikke blot fra Danmark, men fra hele verden.

Med åbningen af REGAN Vest får vi derfor to markante turistattraktioner af international kaliber i samme område. REGAN Vest er et helt unikt museum i verdensklasse, der er med til at fortælle den vigtige historie om den kolde krig på en så autentisk og nærværende måde, som det næsten kan lade sig gøre.

Jeg tør godt som borgmester love, at hele Rebild Kommune glæder sig til, at REGAN Vest lukker dørene op for offentligheden,” siger Jesper Greth.

Puster nyt liv i lokalområdet

Det nye museum er kun blevet en realitet gennem samarbejde og bevillinger, deriblandt 31,3 millioner kr. fra Realdania.

Foreningen har støttet REGAN Vest både for at sikre bunkeranlægget for eftertiden og gøre det tilgængeligt for offentligheden, men også for at støtte lokal udvikling.

Endelig: Nu åbner koldkrigsbunkeren REGAN Vest

”REGAN Vest er en særlig bygning med en utrolig historie, som hele Danmark nu kan opleve både over og under jorden. Udstillingsbygningen vil sammen med bunkeren og maskinmesterboligen puste nyt liv i historien – og formidle en frygt for krig, der desværre stadig er aktuel.

Jeg er stolt af samarbejdet om en attraktion, som vil få stor betydning – ikke kun for Nordjylland, men for os alle sammen,” siger Jesper Nygård, adm. direktør i den filantropiske forening Realdania.

FAKTA:
REGAN Vest (Regeringsanlæg Vestdanmark) er en 5.500 m2 stor atomsikker bunker, der i hemmelighed blev opført i årene 1963-1968 med det formål at huse regering, embedsfolk og regent i tilfælde i af en atomkrig.

Anlægget var en del af beredskabet frem til 2012, men blev fredet i 2014 og åbner 13. februar 2023 for offentligheden.

Det samlede anlægsbudget er på godt 78 mio. kr. Museet er meget taknemlig for generøs støtte fra følgende: Den filantropiske forening Realdania (31,3 mio. kr.), Augustinus Fonden (10,5 mio. kr.), Nordea-fonden (3,15 mio. kr.), Spar Nord Fonden (2 mio. kr.), Jutlander Fondene Himmerland 0,5 mio. kr., Region Nordjyllands Vækst Forum (1,2 mio. kr.), Aalborg Kommune (4,15 mio. kr.) og Rebild Kommune (5,22 mio. kr.). Dertil en anlægsbevilling fra Folketinget (20,1 mio. kr.).

Indvielsen er af pladshensyn kun for inviterede gæster, men allerede tre dage senere åbner museet og bunkeren for offentligheden.

Det kræver dog, at man køber billet online før sit besøg, da det ikke er muligt at købe billet ved ankomst til museet.

Og det nye museum er populært – de første uger efter åbning er totalt udsolgt, og i alt har mere end 22.000 allerede sikret sig billet.

Det svarer til ca. 40 procent af det samlede antal billetter, der er til rådighed for hele 2023.

Læs vores reportage fra REGAN Vest her

Del artikel

Andre læser også