Tilmeld dig MigogAarhus Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAarhus Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Sov ude i naturen: Nu kan du for første gang booke over 150 shelters

Af Michael Qureshi
Foto: Martin Kunzendorf
Foto: Martin Kunzendorf

Fremover bliver det nemmere for eksempelvis vandrere, familier og mindre grupper at sikre sig en nat i naturen.

Naturstyrelsen går i luften med en ny bookinghjemmeside, hvor du nemt kan booke et enkelt shelter, men stadig dele overnatningspladsen med andre.

Det er mere populært end nogensinde at overnatte i naturen.

Sidste år bookede mere end en kvart million danskere en overnatningsplads i de statslige naturområder landet over.

I takt med at flere og flere ruller soveposen ud under åben himmel, stiger efterspørgslen på shelters, der kan bookes.

Derfor lancerer Naturstyrelsen 150 flere bookbare shelters over hele landet og en ny bookinghjemmeside.

De nye bookbare shelters adskiller sig fra tidligere praksis, hvor det kun var muligt at booke lejrpladser med eller uden shelters målrettet større grupper.

Du kan booke et shelter i op til tre måneder i forvejen, og du vil blive bedt om at bekræfte bookingen 10 dage i forvejen.

“Jeg er glad for, at så mange danskere har lyst til at gå på opdagelse i vores fælles natur. Naturen skal være et frirum for alle.

Mange vil forståeligt nok gerne være sikre på, at det shelter, de har udset sig, ikke er optaget, når familien skal på tur.

Derfor giver vi nu mulighed for at booke endnu flere shelters i hele Danmark,” siger miljøminister Lea Wermelin.

Tæt på Aarhus kan man blandt andet booke i True Skov og flere steder på Djursland – herunder i naturskønne Mols Bjerge.

Sov ude i naturen: Nu kan du for første gang booke over 150 shelters

Kan også booke bålhytter

De nye retningslinjer for booking betyder, at op mod 2/3 af alle shelters i de statslige naturområder fremover kan bookes. Det vil som noget nyt også være muligt at booke udvalgte madpakkehuse og bålhytter.

Udsigten til, at flere fremover får lettere ved at planlægge en overnatningstur i det fri, vækker også glæde i Friluftrådet.

“Det er et supergodt initiativ fra Naturstyrelsen, der rammer lige ind i en kæmpe efterspørgsel på shelters og muligheder for at sove i det fri.

Det er dejligt, at det bliver nemmere at få overblik over mulighederne, og at reglerne for booking bliver klare og tilgodeser flest mulig friluftsmennesker. Det vil forhåbentlig betyde, at flere får gode oplevelser i naturen,” lyder det fra Winni Grosbøll, direktør i Friluftsrådet.

Hun ser et potentiale i, at der på sigt udvikles en fælles bookingmodel som både omfatter statslige, kommunale og foreningsejede shelters.

Har fortrinsret til et shelter

Når du booker et shelter, har du fortrinsret til selve shelteret men skal dele pladsens øvrige faciliteter som bålplads og borde-bænkesæt med andre.

Selvom flere shelters nu kan bookes, så er der stadig masser af muligheder for spontant at smide en rygsæk over skulderen og overnatte i vores fælles natur.

Du kan sove i skovbunden i alle statslige naturområder, slå dit telt eller tarp (simpel overdækning) op i flere end 275 skove med fri teltning eller lukke øjnene i telt eller shelter på en lang række primitive og naturskønne overnatningspladser fra Thy til Dueodde.

Naturstyrelsen åbner for flere bookbare shelters samtidigt med, at en ny hjemmeside til bookinger af overnatninger i de statslige naturområder går i luften.  

Begynd din tur her: book.naturstyrelsen.dk 

Del artikel

Andre læser også