Annonce
Tilmeld dig MigogAarhus Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAarhus Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

48.000 år siden sidst: Nu kan du snart opleve vildt syn på nattehimlen

Af Aske Bisgaard Pedersen
Arkivfoto: Billedet er ikke af kometen C/2022 E3 (ZTF)
Arkivfoto: Billedet er ikke af kometen C/2022 E3 (ZTF)

Nogle naturfænomener er sjældnere end andre. Solen står trofast op hver dag, og regn er nærmest mere reglen end undtagelsen i denne tid på vores breddegrader.

Men så er der også de fænomener, der hører sjældenhederne til. Et af dem kan man opleve om 11 dage, når der er chance for at se en komet med det blotte øje, der sidst har kunnet ses for 48.000 år siden.

Det er kometen med det knap så flatterende navn C/2022 E3 (ZTF), der nærmer sig jorden. Det skriver TV 2.

Fascinerende syn, hvis der er er stjerneklart

Kometen vil være tættest på Jorden d. 1. februar, hvor den vil passere med en afstand på 42 millioner kilometer. Dog er det få dage før fuldmåne, hvor månens lys kan forstyrre udsynet.

Der er også chance for at kunne få et spektakulært syn dagene op til. 21. januar. Her er der nemlig nymåne, hvor månens forstyrrende lys vil være slukket.

Det er altså fra d. 21. januar og nogle dage frem, man skal være på udkig, hvis man vil have størst chance for at se kometen klart, hvis skyerne altså gider holde sig væk. Herefter vil månens lys i stigende grad begynde at overdøve udsynet til kometen.

Er man ikke en gængs stjernekigger, så må man på forhånd lige identificere Karlsvognen og Nordstjernen, for det er mellem disse, kometens bane går, og hvor man skal kigge mod.

Vejret er også en faktor for ordentligt udsyn til kometen. Derfor kan man godt håbe, at det milde januarvejr snart er ovre, for så er chancerne små. I stedet skal man krydse fingre for vintervejr med kolde temperaturer, der giver de bedste chancer for at se kometen.

Og helt generelt er chancerne naturligvis størst, hvis man befinder sig et sted med mindst mulig lysforurening.

Del artikel

Andre læser også