ANNONCE
Nu lukker Danmark: Voldsomme restriktioner i hele landet
Tilmeld dig MigogAarhus Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAarhus Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Nu lukker Danmark: Voldsomme restriktioner i hele landet

Corona-krisen er nu så alvorlig, at regeringen onsdag fandt det nødvendigt at skærpe de restriktioner yderligere, som senest blev lanceret i samtlige landets kommuner i går.

 

Det oplyste statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde i Statsministeriet onsdag aften.

 

“Situationen er meget alvorlig,” fastslog statsministeren og fortsatte:

 

“Der er udbredt samfundssmitte.”

 

Der bliver dog ikke i denne omgang tale om at begrænse den frie bevægelighed på tværs af kommunegrænser og landsdele.

 

Men sundhedsvæsenet er under pres. Danmark nærmer sig 500 indlagte med covid-19, hvilket betyder, at planlagte operationer vil blive udskudt, og at sundhedspersonalet skal løbe endnu hurtigere.

 

Aktiviteten skal ned

Mette Frederiksen understregerede, at der fortsat skal være fokus på at holde afstand og at rejse uden for myldretiden – men det er ikke nok:

 

“Vi skal have aktiviteten i samfundet yderligere ned,” sagde hun.

 

“Hvis smitten er for udbredt, når vi fejrer julen, vil smitten tager yderligere fart. Januar og februar kan blive de hårdeste måneder.”

 

Den store hammer

Og så faldt den store hammer:

 

“Fra 1. juledag til den 3. januar vil Danmark reelt være lukket helt ned. Ud over alle de kendte restriktioner skal detailhandlen også holde lukket – undtagen butikker med fødevarer og medicin. Fra den 21. december sendes alle skolebørn hjem – det gælder også fritidshjem – og liberale erhverv skal holde lukket fra den 21. december. Fra og med 17. december lukker alle storcentre, butiksarkader og lignende, medmindre der er tale om fødevarebutikker og lignende, men som udgangspunkt lukkes alt ned.”

 

Dermed lægger den danske regering sig op ad de voldsomme restriktioner, som de seneste dage er annonceret i bl.a. Storbritannien og Tyskland.

 

“Disse tiltag vil ramme mange hårdt. Jeg ved, at det kan virke uoverskueligt,” sagde statsministeren og understregede, at der allerede er indgået aftaler om en række hjælpepakker, og onsdag aften fortsætter forhandlinger om flere hjælpepakker.

 

Højst 10 til juleaften

“Selve juleaften gælder det stadig, at man højst bør samles 10 mennesker. Men det er ikke en opfordring til at samles 10 personer – tværtimod,” sagde Mette Frederiksen og nævnte, at også nytåret bliver anderledes, end vi er vant til.

 

“Dette er alvorligt. Jeg er dybt bekymret for, hvordan det kommer til at gå de kommende måneder,” sagde hun.

 

“Vi står med et lys i mørket; en vaccine inden for rækkevidde. Men det er, når alt kommer til alt, vores egne handlinger, der afgør, hvor godt vi kommer igennem krisen,” fastslog hun:

 

Afstand, hygiejne og minimal social kontakt – og med så få mennesker som muligt.

 

Opbakning fra kommunerne

Allerede tirsdag lancerede regeringen en udbredelse af restriktioner, som primært gjaldt hovedstaden og Midtjylland. Og de fik fuld opbakning fra bl.a. formanden for kommunernes forening, KL, Aarhus-borgmester Jacob Bundsgaard:

 

“Nu bliver hele landet omfattet af restriktioner. Presset på sygehusene stiger, og planlagte operationer bliver aflyst. Vi er nødt til at gøre en ekstra indsats alle sammen. Vaccinen er lige om hjørnet, så det er nu, at vi skal gøre os umage. Hvis alle de kræfter og ressourcer, som vi har brugt, ikke skal være spildt, skal vi sætte ind nu,” siger han.

 

Smitten er de seneste dage steget så voldsomt i København og resten af hovedstadsområdet, at myndighederne nu tager nye initiativer i forsøget på at bremse smittekæderne.

 

Voldsom smitte i København

De seneste dage er smittetallet i København pr. 100.000 indbyggere fordoblet til næsten 800; langt flere end i resten af landet og særligt i regionerne Nordjylland og Syd, der begge ligger under 200 smittede pr. 100.000 indbyggere. Onsdag satte antallet af nye smittede i Danmark rekord.

 

Og det er netop den forestående juletrafik på tværs af landsdelene, der vækker bekymring. Håbet er, at indbyggere fra hovedstaden ikke tager smitte med ud i landet, hvor tallene lige nu ser mere lovende ud – og at smitte heller ikke bringes den anden vej, når juledagene er ovre.

 

Restauranter lukker – elever sendes hjem

De skærpede restriktioner betyder bl.a., at restauranter, cafeer og barer skal lukke ned for alt andet end takeaway, og at skolebørn fra 5. klasse samt studerende på ungdoms- og videregående uddannelser sendes hjem til fjernundervisning resten af året og frem til den 3. januar. Fra den 21. december bliver samtlige elever sendt hjem.

 

Desuden lukker stort set alt kulturliv og idrætsaktiviteter ned, og virksomheder opfordres til at gøre hjemmearbejde muligt i videst muligt omfang.

 

Overborgmester: Bliv hjemme

Københavns overborgmester, Lars Weiss (S), opfordrede allerede tirsdag sine indbyggere til at blive hjemme denne jul:

 

“Selv om vi alle trænger til at slippe for corona, er vi ikke ved slutningen endnu. Desværre. Tværtimod står vi lige nu over for en skræmmende stigning i smitten, som kræver en ekstra indsats fra os alle sammen for at stoppe smittespredningen,” siger han.

 

Eneste kommune i landet, der ikke ligger under den såkaldte bekymringsgrænse, er pt. Ærø. Bekymringsgrænsen er sat ved 20 smittede om ugen pr. 100.000 indbyggere. Generelt er smitten udbredt i det meste af landet.

 

 

 

Seneste nyt