Annonce
Tilmeld dig MigogAarhus Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAarhus Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Højhus for 371 mio: Nu opføres Danmarks højeste træhus i Aarhus

Af Jonathan Sten Drivsholm
Visualisering: PFA
Visualisering: PFA

Med 78 meter i højden og 20 etager bliver det kommende kontorhus ‘TRÆ’ Danmarks højeste træhus.

Højhuset, som opføres i Aarhus’ sydhavnskvarter af pensionsselskabet PFA, skal teste nye metoder til genbrug af træ, glas og udtjente vindmøllevinger

De første gravemaskiner er netop gået i gang med opførslen af det banebrydende byggeri, som kommer til at bestå af bl.a. genbrugstræ og andre bæredygtige materialer.

”TRÆ bliver et enestående byggeri, hvor vi prøver at gentænke hele byggeprocessen. Vi vil opføre et højhus, hvor vi forsøger at erstatte traditionelle materialer som stål og beton med klimavenlige alternativer som for eksempel træ.

Byggebranchen står for 30 procent af CO2-udledningen i Danmark og som landets største ejendomsinvestor, mener jeg, at vi har en forpligtigelse til at finde nye metoder til at genbruge materialer og bygge mere klimavenligt,” lyder det ejendomsdirektør i PFA, Michael Bruhn, i en pressemeddelelse.

Brugte vindmøllevinger testes

Udover træ, som er det primære byggemateriale, benyttes genbrugsmaterialer som fx affaldstekstiler, der bliver genanvendt til akustikdæmpende lofter og vægpaneler, ligesom der arbejdes på at skaffe genbrugs- eller fejlproducerede vinduer til facaden.

Det er imidlertid svært at bygge et højhus helt uden at gøre brug af beton, og det vil blive brugt i fundamentet samt trappekernerne for sikre stabilitet i højhuset. Men hvor det er muligt, bruges en nyudviklet type af beton, som er CO2-reduceret.

På facaden arbejdes der på at skrottede vindmøllevinger skæres til og bruges som solafskærmning. Vindmøllevinger består af epoxy og glasfibre og ligger typisk i deponi efter endt levetid, men på det nye højhus vil de finde en ny anvendelse i mange år fremover.

”I Danmark står der mere end 4.000 vindmøller på land og 500 på havet, som har en levetid på ca. 20-25 år. I fremtiden kan vi risikere at stå med en affaldsudfordring affødt af den grønne omstilling, som vi skal håndtere på den bedst mulige måde.

I PFA vil vi gerne bidrage med løsninger og under forudsætning af at vingerne består de sidste brandtest, vil vi give de brugte vindmøller fornyet liv som solafskærmning på TRÆ,” forklarer Michael Bruhn.

Højhuset kommer til at fylde i alt 14.850 m2 og er tegnet af Lendager Arkitekter. TRÆ vil efter planen stå færdigt i 2024 og er udviklet i samarbejde med Kilden og Hindby samt Aarhus Kommune, der har støttet med 5 mio. kr. fra byens klimafond.

Fakta om ‘TRÆ’:
– vil bestå af ét højt byggeri på 78 meter (20 etager) og to lavere byggeri på 27 meter (syv etager)
– vil koste 371 mio. kr. at opføre.
– bliver et flerbrugerkontorhus med butikslokaler, restauranter og andre bylivsfunktioner i stueplan
– rundt om TRÆ vil der blive plantet ”adoptivtræer”, som er eksisterende træer, der ellers skulle være fældet i nærområdet.
– bliver en del af The Union, som er PFA’s landsdækkende kontorfælleskab.

Kilde: PFA

Del artikel

Andre læser også