Annonce
Tilmeld dig MigogAarhus Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAarhus Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Grønt initiativ: Nu plantes ålegræs i Aarhusbugten

Af Jonathan Sten Drivsholm
Foto: Aarhus Havn
Foto: Aarhus Havn

Aarhus Havn har indgået en aftale med Syddansk Universitet om et forskningsbaseret ålegræsprojekt, der skal være med til at øge biodiversiteten i Aarhusbugten.

I forbindelse med det nye samarbejde er de første miljøtilstandsanalyser og udplantninger af ålegræs på fem udvalgte lokaliteter begyndt i denne uge.

Det oplyser Aarhus Havn i en pressemeddelelse.

Skal udbredes i stor skala

Ålegræs har flere fordele for både biodiversiteten og havmiljøet, men til at starte med skal ålegræsset fortælle forskerne fra universitetet, hvordan tilstanden i vandet er.

Når forskerne er klogere på, hvor ålegræsset kan vokse, skal den gavnlige plante udbredes i stor skala.

“Det er et værdifuldt forskningsprojekt, hvor man bliver klogere på miljø- og naturtilstanden, og hvor man samtidig kan gøre noget positivt for havmiljøet. Det sætter også fokus på, hvor presset havmiljøet er,” siger Rune Steinfurth, der er postdoc på Biologisk Institut ved Syddansk Universitet.

Rune Steinfurth og SDU’s store marine forskningsgruppe arbejder til hverdag med marin-naturgenopretning, og de har en stor ekspertise, når det kommer til ålegræs.

Grønt initiativ: Nu plantes ålegræs i Aarhusbugten
Foto: Aarhus Havn

Ålegræsset bliver plantet i varierende dybder og under variable miljøforhold, og så vil tiden vise, hvor dybt det kan gro. Jo dybere, det kan gro, des bedre er miljøforholdene.

Vil investere 15 millioner

De fem plantesteder undersøges så løbende for at fastslå, hvor dybt planterne kan gro i områderne, hvilket vil synliggøre hvor meget areal der er tilgængeligt for naturgenopretning. På sigt skal ålegræsset plantes ud i større skala.

“Jeg er glad for, at vi er en del af det her initiativ, der på sigt både kommer til at forbedre havmiljøet og øge biodiversiteten langs vores kystlinje.

En havn er jo et bindeled mellem land og vand, og vi har en vigtig opgave i at bidrage til at forbedre havmiljøet i Aarhus Bugt,” siger Thomas Haber Borch, der er direktør hos Aarhus Havn.

Grønt initiativ: Nu plantes ålegræs i Aarhusbugten
Foto: Aarhus Havn

I de kommende år forventer Aarhus Havn at investere op imod 15 millioner kroner i de kommende år, der skal forbedre havmiljøet og biodiversiteten i Aarhusbugten.

Tester effekten på havmiljøet

Ålegræs-projektet er en del af den politiske aftale om havneudvidelsen, som et bredt flertal i Aarhus Byråd har vedtaget.

“Vi ved, hvor afgørende ålegræsset er som vækstområder for fisk og yngel, men også i forhold til at binde kvælstof. Derfor er det en god nyhed, at man nu får testet nogle lokaliteter af, så man kan følge efter med plantning i storskala,” siger borgmester Jacob Bundsgaard, der tilføjer:

”En væsentlig del af den politiske aftale om havneudvidelsen er, at Aarhus Havn skal give noget tilbage til bugten – også set i det lys er det godt at konstatere, at man er i gang.”

I løbet af ugen vil fridykkere sejle ud de udvalgte steder og dykke ned for at plante ålegræsset.

Forskerne fra Syddansk Universitet vil bruge udplantningerne som test, der skal give ny viden om betingelserne for, at ålegræs i Aarhusbugten kan få den bedst mulige effekt på havmiljøet.

Del artikel

Andre læser også