Tilmeld dig MigogAarhus Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAarhus Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Nu skal de nye vaner i spil: Corona har gjort os madspildsbevidste

En ny undersøgelse fra Teknologisk Institut viser, at Corona har gjort os bedre til undgå madspild. Det er gode nyheder, da december er den måned, hvor der ryger mest mad i skraldespanden. Og i år ser det ud til at blive særligt slemt grundet nedlukninger og aflysninger. “Der er mere end nogensinde brug for, at vi får de nye gode vaner i spil” siger landechef for Too Good To Go, Heidi Boye.

 

Julen er lig med traditioner. Desværre også et par mindre heldige. Én af dem er den enorme mængde mad, der hvert år ryger i skraldespanden i december. Faktisk vurderer Landbrug & Fødevarer, at en gennemsnitlig dansk familie smider mad ud for 675 kr. i julemåneden.

 

Derudover har de mange nedlukninger og aflysninger resulteret i, at producenter og forhandlere brænder inde med varer, de ikke kan komme af med, og som derfor risikerer at ende i containere og kloakker.

 

Vi er blevet meget bedre

Heldigvis viser en ny undersøgelse fra Teknologisk Institut, at vi er blevet bedre til at undgå madspild under Corona-epidemien.

 

I undersøgelsen er 1.281 respondenter blevet spurgt om deres madvaner under Corona-epidemien – herunder deres adfærd i forhold til madspild. Resultaterne viser, at 18,5% af de adspurgte har reduceret deres madspild.

 

Det glæder landechef for Too Good To Go Heidi Boye, da der i følge hende er et presserende behov for at komme det enorme spild i forkøbet:

 

“I takt med, at restauranter og caféer lukker ned, stiger risikoen for spild. Og december er i forvejen en udfordrende måned på den front. Derfor er det gode nyheder, at de mange timer derhjemme trods alt har givet os en fornyet respekt for mad og gjort os mere bevidste om at undgå madspild. For der er mere end nogensinde brug for, at vi får de nye gode vaner i spil og minder hinanden om at spise rester og købe overskudsvarer,” fortæller Heidi Boye, der er landechef for Too Good To Go og ph.d. i forbrugeradfærd.

 

Too Good To Go bekæmper madspild via en app, som forbinder producenter og forhandlere med forbrugere med henblik på salg af overskudsvarer. Og de mange nedlukninger kan i høj grad mærkes hos virksomheden.

 

“Vi får i øjeblikket rigtigt mange henvendelser fra blandt andet producenter, som ikke kan komme af med de varer, de normalt sælger til de restauranter og caféer, som er lukket ned. Vi hjælper derfor med at sælge alt fra italienske islagkager på Fyn til specialøl i København, og det samme gør alle landets overskudssupermarkeder, som lige nu bugner af lækre varer. Jeg kan derfor kun opfordre til, at man undersøger muligheden for at købe overskudsvarer, hvor man bor, og måske går lidt på kompromis med, om juleøllen nærmer sig eller måske har overskredet bedst før-datoen. Det kunne jo være, den blev bedre af det,” siger Heidi Boye.

 

Del, frys, remix!


Også i køkkenerne er der grund til at være særligt opmærksom på spild i år. Too Good To Go introducerer derfor tre gode råd, som forhåbentlig kan køre i baghovedet, når julebordet skal ryddes.


Del


Del ud af juleresterne! En ekstra lille tupperware-julegave med flæskesteg og and falder stort set altid i god jord.

 

Frys

Er der ikke held med uddelingerne, er der hjælp at hente i fryseren. Om ikke andet, så for at få en snert af hvid jul. Men kan risalamande og kartofler fryses? Ja, det kan det da. Og nedenfor følger en håndfuld gode grunde til at gøre det.

 

Remix

Måske orker du ikke flæskesteg og and dagen derpå. Men det gør du senere. En flæskestegssandwich mellem jul og nytår er et stensikkert hit. Eller hvad med friske forårsruller med rødkål og and? Gnocchi af de kogte kartofler? Eller boller sødet med en klat risalamande? Julerester kan remixes i det uendelige.