Annonce
Tilmeld dig MigogAarhus Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAarhus Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Nu tændes lysene: Julen funkler i Friheden

Af Søren Holm-Hansen

Pariserhjulet er klædt i blåt spotlys, og intet mindre end 300.000 lys er hovedattraktionen, når Tivoli Friheden igen åbner portene til årets store julemarked.

 

Det sker lørdag den 16. november, og der er mulighed for at få julelys i øjnene helt frem til den 30. december.

 

Allerede ved indgangen mødes gæsterne af en tunnel af lys, og hele den gamle have er de seneste uger blevet udsmykket med talrige lyskæder og fantasifulde figurer, der lyser op i mørket.

Nu tændes lysene: Julen funkler i Friheden

Årets hovedattraktion er skabt af en gruppe kreative kinesiske kunstnere, der har installeret en imponerende stor kulisse i Tivoli Frihedens sø. Den bliver lyst op af håndlavede og farverige figurer til tonerne af Tjajkovskis “Svanesøen”.

 

Masser af boder

Desuden er Tivoli Friheden blevet udstyret med intet mindre end 44 boder, der serverer alt fra gløgg og æbleskiver til klejner, burgere med confiteret and, vafler og andre delikatesser. Den såkaldte bodeby er opstillet i samarbejde med folkene bag Aarhus Mad & Marked.

 

Og så er der selvfølgelig mulighed for at besøge Julemandens By, hvor nisserne har travlt med at pakke julegaver, imens Julemanden selv tager imod og gerne lytter til børnenes ønsker.

 

Ægte julestemning

“Det handler om lysene, om boderne, og om at skabe ægte julestemning,” siger salgs- og marketingchef Morten Palm Andersen, imens han viser rundt i den næsten køreklare park, hvor hans kolleger er i fuld gang med at teste de mange lys i tusmørket.

Nu tændes lysene: Julen funkler i Friheden

“Vi får noget, der måske bliver Danmarks højeste juletræ, når vi tænder lysene i Sky Tower, og i det hele taget bliver det en stor oplevelse at se parken fyldt med juleudsmykning,” siger han.

 

Sky Tower er det 40 meter høje tårn, hvorfra man normalt kan lade sig falde uden line ned i et stort net. Tårnet er ganske vist oplyst, men ikke åbent for spring i juleperioden.

 

Lavt elforbrug

Med hvad med miljøet, når man skal holde 300.000 pærer kørende? Morten Palm Andersen peger på en af de funklende figurer:

 

“Det hele er LED-pærer, og sådan en som den dér koster det 18 kroner at holde strøm i for hele åbningsperioden,” forklarer han. Elforbruget er altså forsøgt holdt meget langt nede.

 

Garanti for hvid jul

En hvid jul i Danmark er efterhånden noget, som man må hente frem fra hukommelsen – men ikke i Tivoli Friheden:

Nu tændes lysene: Julen funkler i Friheden

“Vi dækker det hele til med kunstig sne. Det er ligesom i ‘Ghost Busters’, hvor nogle af vores folk går rundt med tanke på ryggen og sprayer kunstig sne ud over det hele,” forklarer Morten Palm Andersen og understreger, at der skam også er tænkt på miljøet i løsningen, der opløser sig selv og skal genopfriskes omtrent en gang om ugen.

 

Forventning om rekord

Det er fjerde år i træk, at Tivoli Friheden udvider sæsonen med juleåbent, og forventningerne er store. De seneste år har man ligget på den rigtige side af 100.000 gæster, og i år er ambitionen at nå 130.000 julebesøgende.

Nu tændes lysene: Julen funkler i Friheden

Stort set samtlige forlystelser vil være åbne i hele perioden; kun enkelte installationer, som er følsomme over for frost, holdes lukkede. Desuden står forlystelserne Brand Alarm, Pegasus, Kænguru, Cobraen og Sky Tower stille. Til gengæld kører den nye Hjertekig, der giver mulighed for udsigt over hele byen fra 60 meters højde.

 

Også restauranterne er åbne som supplement til de mange madboder, der bl.a. er opført som en slags teepee-telte, hvor man kan søge ly i tilfælde af dårligt vejr.

 

Jul i Friheden

Skovbrynet 5

8000 Aarhus C

www.friheden.dk

 

Åbning: Lørdag den 16. november kl. 13-21

Derefter åbent den 17., 23., 24. og 30. november fra kl. 13 – samt den 1., 6.-8, 13.-15., 17.-23. og 27.-30. december

De skiftende åbningstider fremgår her:

 

Entré: 140 kroner (alle under 90 cm kommer gratis ind)

Turbånd: 70 kroner (giver ubegrænset adgang i hele perioden; skal indløses sammen med entré)

 

Del artikel

Andre læser også