Tilmeld dig MigogAarhus Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAarhus Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Ny, bæredygtig modeuge:  “Aarhus er så klar til det”

Cecilia Christensen (t.v.) er stifter af Conscious Fashion Week, og Amalie Skjerning (t.h.) er frivillig hos den nystartede organisation, der arbejder for at gøre forbrugerne mere bevidste om deres tøjvalg.
Cecilia Christensen (t.v.) er stifter af Conscious Fashion Week, og Amalie Skjerning (t.h.) er frivillig hos den nystartede organisation, der arbejder for at gøre forbrugerne mere bevidste om deres tøjvalg.

To unge kvinder vil arrangere modeuge, der præsenterer tøjmærker med bæredygtigt fokus og giver aarhusianerne nemme tips til en mere miljøvenlig garderobe

 

Når Aarhus’ første bæredygtige modeuge løber af stablen til august næste år, går modellerne ikke blot ned af catwalken, poserer et sekund og forsvinder igen. Nej, her stopper de op og bliver stående i flere minutter, så interesserede kan studere tøjet nærmere og mærke på stoffet.

 

“Vi skal væk fra, at man fristes på lang afstand til at købe noget. Man skal helt tæt på og træffe et mere velovervejet valg,” siger Cecilia Christensen, der er stifter af Conscious Fashion Week.

 

I det hele taget handler den nye modeuge om at være mere bevidst. Modeugen skal oplyse, så folk kan træffe mere bevidste valg, når der bliver shoppet nyt tøj.

 

“Vi er ikke så glade for ordet bæredygtig, for det indikerer en løftet pegefinger. Vi ser det som en bevidst modeuge, fordi vi arbejder på at gøre folk klogere på, hvilke materialer tøjet er skabt af, hvordan det er blevet produceret, under hvilke arbejdsforhold osv. Vi sætter fokus på brands, hvor folkene bag har tænkt over disse ting,” siger 29-årige Cecilia Christensen, der er uddannet socialrådgiver, men også har stor interesse for mode.

 

Den interesse bragte hende i kontakt med designer Lotte Winther, der står bag Nôrd by Nôrd, som skaber tasker af skind og pelse, som ellers var gået til spilde. De to kvinder tog for godt tre måneder siden initiativ til Conscious Fashion Week, der netop har afholdt stiftende generalforsamling.

 

Aarhus er så klar

Og nu er datoerne 27., 28. og 29. august 2020 fastsat til den bevidste modeuge i Aarhus.

 

“Aarhus er så klar til det. Vi er mange, der har savnet noget i Jylland. Aarhus har så mange modevirksomheder, så mange brands, der rent faktisk gør en stor forskel hver dag, og det vil vi gerne hylde,” siger medstifter Lotte Winther.

 

Til forskel fra andre modeuger så vil Conscious Fashion Week gerne involvere forbrugerne mere direkte. Det gør arrangørerne blandt andet ved også at afholde såkaldte ‘swaps’, hvor man kan komme og bytte tøj.

 

“Når man bytter tøj, så snakker man meget mere sammen. Man deler historier om tøjet. Man er også mere bevidst om, hvilket tøj man gerne vil have og rager ikke bare til sig,” siger Cecilia Christensen.

 

Modeugen har i øjeblikket 13 frivillige tilknyttet. En af dem er Amalie Skjerning, der læser Design og Business på VIA University College.

 

“Det er et genialt koncept. Selvfølgelig skal der være noget som det her. Jeg har selv været sådan en, der bare købte, købte. købte. Jeg skal da have noget nyt tøj. Uden at tænke så meget over det,” fortæller Amalie Skjerning og fortsætter:

“Det er jo slet ikke en klub, der hader folk, der spiser kød og shopper. Vi er helt almindelige mennesker, der er motiverede for at vise alternative veje at gå, hvis man vil have mere bæredygtighed ind i garderoben. Det er ikke enten eller for os.”

 

Ud i verden

Ambitionerne stopper ikke med den bevidste modeuge i den jyske hovedstad. Konceptet skal bredes ud til hele verden.

 

“Visionen er at der kommer en Conscious Fashion Week i London, Milano, Paris og New York. Det er ikke usandsynligt, vi er allerede i kontakt med designere i New York og der er opmærksomhed på det,” siger Cecilia Christensen.

 

Ny, bæredygtig modeuge:  "Aarhus er så klar til det"
Cecilia Christensen (t.v.) er stifter af Conscious Fashion Week, og Amalie Skjerning (t.h.) er frivillig hos den nystartede organisation, der arbejder for at gøre forbrugerne mere bevidste om deres tøjvalg.

 

Foreløbig er fokus dog på at få skabt et tilløbsstykke i Aarhus. “Normalt er modeuger jo primært business-to-business. Men vi taler også til forbrugerne og giver dem bæredygtige alternativer. Hvert år skal vi have virksomheder og forbrugere i både Esbjerg og København op af stolene og til Aarhus for at se, hvad der sker,” siger Lotte Winther.

 

Efter planen bliver det på Dokk1, at modellerne næste år skal gå og stå på catwalken.