Tilmeld dig MigogAarhus Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAarhus Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Ny byport til Aarhus Ø: Bliver et inspirerende urbant knudepunkt 

Af Freja Dumont

Åben arkitektur og bæredygtighed er omdrejningspunktet for den nye byport til Aarhus Ø.

I kontorhuset kommer der til at være fokus på bæredygtighed – og i underetagen kan aarhusianerne mødes om genbrug og gastronomi. Det skriver Teknik og Miljø, Aarhus Kommune i en pressemeddelese.

Øen forenes med Midtbyen

Aarhus Ø er kendetegnet ved flere højere byggerier. På Indre Aarhus Ø bliver det anderledes.

Her skal øen møde Midtbyen og forenes i både volumen og byggestil. På baggrund af udbud besluttede Aarhus Byråd på et møde i går at indgå en betinget købsaftale med AAA United A/S om byggefeltet ved indgangen til Indre Aarhus Ø –også kaldet Hængslet.

Ny byport til Aarhus Ø: Bliver et inspirerende urbant knudepunkt 

AAA Uniteds bygning skyder op på en base af handel og liv og skaber åbenhed og transparens ud mod Kystvejen. De forskudte niveauer nederst i  huset gentænker de klassiske etageadskillelser og danner samtidig nye byrum til glæde for alle byens borgere.

”Det er sikret, at det vigtige kig ud over bugten bliver bevaret. Fra Nørreport  vil man få et smukt syn under bygningen, og på afstand får man indtryk af, at bygningen svæver.

Det er et flot og åbent byggeri, som spiller rigtigt fint sammen med de øvrige bygninger i området. Det er nytænkende og har  f.eks. ingen bagsider, så der bliver skabt byrum hele vejen rundt om  bygningen.

Det bliver en flot port ind til Aarhus Ø, og et byggeri som kan tilføre den sammenhængskraft mellem Aarhus Ø og den gamle midtby, som  området har brug for,” siger rådmand for Teknik og Miljø, Bünyamin Simsek.

Intime byrum i trafikeret kryds
Det faktum, at projektet er hævet op på en bakke, bidrager med helt nye muligheder for byrumsdannelse omkring Nørreport.

Ved at hæve rummet opstår en storslået udsigtsplads med udsyn over havnerummet og  Aarhusbugten. Omvendt er der også en stor gevinst ved at sænke rummet.

På den måde skaber projektet en intim, støj og vindbeskyttet promenade og solplads langs kanalen som de små pladser langs Seinen.

AAA United, som er en del af BESTSELLER A/S, har planer om, at kontorhuset kan huse både BESTSELLER relaterede selskaber, men også mange andre spændende virksomheder.

Kontorbygningen har fem fulde  etager, en åben stueetage, markedsplads og p-kælder til biler og cykler.

Ny byport til Aarhus Ø: Bliver et inspirerende urbant knudepunkt 

Bæredygtighed og Upcycling

Bæredygtighed er et tema der går igen i projektet. Det offentlige marked skal både være stedet, hvor øboerne svinger forbi for en kop kaffe og en øko snurre på vej på arbejde. Men det skal også være stedet, hvor aarhusianerne mødes for at upcycle møbler, tøj, cykler mv.

Visionen er, at upcyclingen ikke kun forgår under kontorhuset.

De dele af  kontorhuset, som vil være tilknyttet selskaber i relation til BESTSELLER A/S, vil være forsøgt prioriteret til samarbejdspartnere, som netop beskæftiger sig med innovative og bæredygtige forretningsområder.

Samtidig har AAA  United A/S en ambition om at anvende upcyclede materialer, hvor det giver  positivt resultat i livscyklusanalysen.

F.eks. er det oplagt at upcycle beton i  konstruktioner, ligesom de vil anvende upcycled støbeglas til  facadebeklædning og til facadens solafskærmning.

Forventningen er, at byggeriet vil være klar til at slå dørene op for madmarked og kontorlandskaber i 2026.

Del artikel

Andre læser også