Ny fælles energistrategi skal sikre vedvarende energi til alle i Aarhus
I fremtiden kommer el til at spille en langt større rolle i Aarhus’ energisystem. For at sikre de bedste forudsætninger er Aarhus Kommune, NRGi og Ørsted gået sammen om at lave en fælles energistrategi.
I takt med at der kommer flere aarhusianere og antallet af arbejdspladser stiger, kommer der et større pres på elnettet. Det sker blandt andet fordi el- og hybridbiler vinder frem og elektriske varmepumper bliver en større del af industri- og varmesektorerne og der kommer flere lokale energianlæg.
Derfor udvikler Aarhus Kommune sammen med NRGi og Ørsted en fælles energistrategi, der skal sikre, at planlægningen af Aarhus’ energisystem foregår så godt som muligt.
”Vi skal sikre, at vi fortsat kan levere bæredygtig, sikker og billig energi til aarhusianerne og virksomhederne. De rammer skal vi skabe i fællesskab og på en måde, hvor vi udnytter de styrker, vi allerede har i Aarhus på energiområdet. Derfor er de vigtigt, at de store energiaktører i Aarhus arbejder sammen om fremtidens energisystem,” siger Bünyamin Simsek, der er rådmand for Teknik og Miljø.
Rådmanden bliver bakket op af det lokale energiselskab NRGi. Her har man nemlig også fokus på den rolle elektricitet spiller i fremtidens Aarhus. ”Hos NRGi samarbejder vi gerne med andre, der deler vores ambition om at bidrage til et velfungerende samfund. Når der samtidig er fokus på, hvordan vi i fællesskab kan indfri klima- og energipolitiske målsætninger, så er det helt naturligt for NRGi at indgå i den dialog, som Aarhus Kommune her inviterer til,” siger Eva Ryberg, der er bestyrelsesformand i NRGi.
Planlægningen af energisystemet er ikke kun et lokalt anliggende. Det vidner Ørsteds engagement i arbejdet om. Her er der en forhåbning om at de erfaringer, som man gør sig i Aarhus også kan bruges i et større perspektiv.
”Strategisk energiplanlægning i Aarhus er for os at se et stærkt forum til at adressere fremtidens udfordringer i energisystemet og det deltager vi fra Ørsted meget gerne i. Aarhus er i kraft af sin centrale placering i forhold til fjernvarmesystemet, elsystemet og transportvejene i Jylland et oplagt sted at udvikle og designe fremtidens bæredygtige og fleksible energiløsninger, og vi ser frem til at være en del af processen,” siger Ole Thomsen, der er Senior Vice President i Ørsted.
Fakta
- I dag findes cirka 500 elbiler i Aarhus. Det er et realistisk bud, at der i 2030 findes 27.000, og det det kræver flere el-ladestandere. Eksempelvis skal antallet af offentlige ladepunkter øges fra i dag ca. 100 til mindst 2.700 ladepunkter.
- 25 pct. af elforbruget kan dækkes ved solceller på blot 10 pct. af alle tagflader i Aarhus.
- Aarhus Kommune skal i løbet af de kommende år træffe beslutning om de milliardinvesteringer, der skal sikre byens fremtidige fjernvarmeforsyning.
- I forbindelse med underskrivelsen af samarbejdserklæringen afholder Aarhus Kommune et strategiseminar, hvor beslutningstagere fra kommune, energiselskaber og andre vigtige energiaktører i Aarhus er samlet for første gang nogensinde for at drøfte den fortsatte udvikling af Aarhus’ energisystem.