Tilmeld dig MigogAarhus Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAarhus Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Åbner midt i Aarhus: Ny restaurant vil overraske og inspirere med unikke oplevelser

Af Jonathan Sten Drivsholm
Indehaver Frederik Nørgaard (tv) og køkkenchef Jesper Bæk Løbner (th) foran den nye vægudsmykning på Restaurant Nögen, som er lavet af genanvendt kork og hvid mos.
Indehaver Frederik Nørgaard (tv) og køkkenchef Jesper Bæk Løbner (th) foran den nye vægudsmykning på Restaurant Nögen, som er lavet af genanvendt kork og hvid mos.

Snart slår en ny restaurant dørene op centralt i Aarhus.

Restaurant Nögen åbner på Banegårdspladsen 4, hvor steder som Kroen i krogen, TGV Café og senest Bambi tidligere har holdt til.

Bag det nye spisested står 29-årige Frederik Nørgaard, der sammen med sin nyudnævnte køkkenchef, Jesper Bæk Løbner, har et fælles mål om at give aarhusianerne mad, der rækker ud over det sædvanlige.

For går man et skridt længere tilbage, er udgangspunktet for stedets serveringer noget anderledes end hos de fleste andre af byens restauranter.

“Vi vil prøve at skabe et univers, hvor vi laver madspild om til unikke madoplevelser,” fortæller Frederik Nørgaard til MigogAarhus.

Ikke pæne nok

Før Frederik Nørgaard besluttede sig for at åbne i Aarhus, drev han et cateringfirma i Vejle, og det var her, idéen til Restaurant Nögen opstod.

Her oplevede han nemlig ofte, at leverandører ringede for at høre om cateringfirmaet kunne bruge nogle varer, der nærmede sig sidste salgsdato.

“Efter jeg solgte firmaet, begyndte jeg at tænke mere over det og grave dybere i det. Jeg fandt ud af, at vanvittig mange fødevarer bliver kasseret – særligt grønsager. Det er helt vildt,” lyder det fra Frederik Nørgaard.

Så sent som i mandags var han og køkkenchef Jesper Bæk Løbner på besøg hos en producent af gulerødder, hvor et skræmmende syn mødte dem.

“Det var fuldstændig vanvittigt. Der stod en container, og så kunne man se et samlebånd, der bare smed gulerødder ud,” fortæller Jesper Bæk Løbner, inden Frederik Nørgaard uddyber:

“De er for ukurante og ikke pæne nok simpelthen. De sorterer dem i 7 forskellige størrelser, og dem, der er for små eller har to arme ryger bare derud. Det bånd kører næsten 24-7.”

Skæve og sjovere

Det er oplevelser som den, der gør, at de to herrer har en klar ambition om at gøre tingene anderledes.

Og derfor skal halvdelen af de råvarer, som Restaurant Nögens serveringer er lavet af, være frasorterede.

“Det er det, hele konceptet er bygget op omkring. Vi satser på, at det skal være 50 procent, hvor en stor del af dem bliver de her frasorterede grønsager,” fortæller Frederik Nørgaard.

Åbner midt i Aarhus: Ny restaurant vil overraske og inspirere med unikke oplevelser
Restaurant Nögen åbner her på Banegårdspladsen 4, der senest har huset Bambi.

Dermed ikke sagt, at midtbyens nye spisested bliver en restaurant udelukkende for vegetarer. Både indmad, kød i alle afskygninger og fisk fra bifangst kan komme til at indgå i serveringerne.

“Vi prøver at finde nogle skæve og sjovere fisk,” forklarer Jesper Bæk Løbner, der tidligere har arbejdet på anerkendte restauranter som Ruths Hotel i Skagen og Nordisk Spisehus i M.P. Bruuns Gade.

Restaurant Nögens fisk bliver leveret af lokale Havnens Fiskehus, og køkkenchefen peger på blæksprutter og rokke som bæredygtige alternativer, der formentlig vil være på menuen af og til:

“Vores første bestilling er på rokkevinger, som de færreste nok har fået før, men jeg vil sige, at det egentlig er ligeså velsmagende en fisk som en pighvar.

Den koster det halve, men folk spiser det ikke normalt, fordi de ikke kender det. Rokkerne bliver jo fanget ligemeget hvad, så de kan nemt gå til spilde.”

Menuen skifter fra dag til dag

Nu vi er ved menuen, er det endnu et punkt, hvor Restaurant Nögen skiller sig ud fra mængden.

Det bliver nemlig ikke muligt at tjekke spisestedets menu, inden man tropper op i restauranten.

Menuen skifter dagligt, alt efter hvilke råvarer der er til rådighed, så på Nögen vil du formentlig kunne spise to dage i træk og stadig blive præsenteret for nye serveringer.

Kommer du til frokost, får du mindst 5 serveringer, og prisen er 189 kroner. Til aften har du valget mellem Halv (mindst 6 serveringer) til 259 kroner og Hel Nögen til 359 kroner (mindst 10 serveringer).

Åbner midt i Aarhus: Ny restaurant vil overraske og inspirere med unikke oplevelser

Konceptet er Social Dining, anretningerne er små og serveres ad 4 omgange, men ifølge Frederik Nørgaard skal man nok blive mæt – og så må priserne siges at være i den lave ende.

“Vi er jyder. Vi kan godt lide en god handel,” siger han med et glimt i øjet.

“Jeg har selv en universitetsstuderende kæreste, der ikke går ud og lægger 1.000 kroner for en menu fredag aften med sine veninder. Men hun kan godt lægge 350 kroner for 10 retter og en kæmpe oplevelse,” supplerer Jesper Bæk Løbner.

Dæmpet lys og højere musik

Ifølge køkkenchef Jesper Bæk Løbner vil man som gæst opleve en rød tråd gennem serveringerne hos Restaurant Nögen, hvor menuen altid er resultatet af en kreativ indsats på dagen.

Inspirationen kan komme fra køkkener som det franske, italienske og det asiatiske – uden at det ene udelukker det andet.

“Vi prøver at lave eksklusiv mad, der godt nok ikke er i gourmetklassen, men det er på vej derop. Så niveauet kommer til at være rigtig højt,” lover Frederik Nørgaard.

Til maden kan du vælge vinmenu, drinksmenu eller Nögens menu, der er et mix af eksempelvis et glas Champagne, en øl, en drink og et glas vin.

Altsammen bliver serveret i restauranten, der er indrettet i New Yorker-stil med rå vægge, højt til loftet og en uformel stemning.

Af og til vil lokalerne danne ramme om særlige events, men som udgangspunkt har Restaurant Nögen åben tirsdag til lørdag fra klokken 11.30.

Fredag og lørdag er åbningstiden udvidet, så gæsterne kan blive siddende med en drink til klokken 2 om natten.

Her vil der være bar-stemning med dæmpet lys og højere musik, men uden at der “pludselig åbner floor midt i restauranten”, som Frederik Nørgaard forklarer det.

Åbner i starten af marts

Restaurant Nögens første åbningsdage bliver fredag den 4. marts og lørdag den 5., hvor gæsterne bydes inden for om aftenen begge dage.

Åbner midt i Aarhus: Ny restaurant vil overraske og inspirere med unikke oplevelser
Bag baren hos Restaurant Nögen hænger malerier af M.A. Fisker, der har været en del af inventaret siden Kroen i krogen hold til på adressen.

Men en ting er åbningen – noget andet er, hvor Frederik Nørgaard og Jesper Bæk Løbner håber at være med deres fælles projekt om at forvandle madspild til madoplevelser om et år?

Frederik Nørgaard: “Vi håber, der er fuldt hus hver dag, og at vi er begyndt at holde åben søndag og mandag. Måske er vi allerede på udkig efter en ny by, hvor vi kan åbne. Vi vil gerne have det sådan, at man altid får en oplevelse ved at være her, og at man har spist med god samvittighed.”

Jesper Bæk Løbner: “Hvad kan man mere med konceptet? Måske kan vi begynde at lave en burger og åbne en lille burgerjoint på et hjørne. På den måde vil vi gerne udvikle konceptet og se, hvad det kan trække.”

Frederik Nørgaard: “Kan vi udvide med et brunchkoncept eller mad ud af huset? Vi vil gerne inspirere danskerne til at spise de skæve gulerødder, så vi undgår madspild, og så det bliver en trend i endnu højere grad – det er vores mål. Der er mange muligheder, og vi har allerede idéerne, men nu starter vi lige et sted.”

Du kan allerede nu booke bord her på Restaurant Nögens hjemmeside.