Tilmeld dig MigogAarhus Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAarhus Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Ny særudstilling på Moesgaard: Oplev Djengis Khan og Mongoliets nomader

Af anders@sommersangdigital.dk

Moesgaard Museum åbner tirsdag 19. juni en ny international særudstilling, hvor publikum kan dykke ned i den fascinerende historie om Djengis Khan og fortidens og nutidens nomadeliv på de mongolske stepper.

 

De mongolske nomader prægede i mere end tusind år kontakten mellem øst og vest gennem krigeriske ekspansioner og gennem kontrol med handelsveje over stepper og på tværs af ørkenområder.

 

Djengis Khan og hans hærgende horder skabte gennem effektiv krigsførelse grundlaget for verdenshistoriens største rige. Lederen fra de mongolske stepper fik med sine voldsomme erobringer i starten af 1200-tallet skabt et kejserdømme, der strakte sig fra Kina i øst til det nuværende østlige Europa.

 

Særudstillingen ”På Djengis Khans stepper – Mongoliets nomader” former sig som en rejse med de mongolske nomader og deres dyreflokke. Publikum vil opleve et liv i evig bevægelse, hvor Djengis Khan er til stede både som historisk helt og i personificeringen af drømmen om et forenet folk. I det tørre bælte af stepper, ørken og bjergområder har nomaderne fundet en måde at overleve på, hvor de binder verden sammen under bagende sol, isnende kulde og gennem landskaber med få veje.

Ny særudstilling på Moesgaard: Oplev Djengis Khan og Mongoliets nomader

Mongoliets ambassadør i Stockholm, Mendsaikhan Enkhsaikhan, deltog i åbningen af den nye særudstilling på Moesgaard.

 

Udstillingen viser fornemme indlån fra udlandet bl.a. genstande fra Djengis Khans tid og mange pragtfulde genstande, som danske ekspeditioner har hjembragt gennem tiden.  Blandt andet fra de ekspeditioner, som den danske ekspeditionsleder Henning Haslund-Christensen gennemførte i 1930’erne. Dansk nomadeforskning placerer sig som en af de helt store indsatser i international antropologi og adskillige ekspeditioner har resulteret i righoldige samlinger både på Moesgaard Museum og på Nationalmuseet.

Ny særudstilling på Moesgaard: Oplev Djengis Khan og Mongoliets nomader
Moesgaards nye særudstilling På Djengis Khans stepper – Mongoliets nomader blev officielt åbnet mandag med deltagelse af bl.a. Haslund-Christensen familien. Mange af genstandene i udstillingen er indsamlet i Mongoliet af Henning Haslund-Christensen i 1930’erne. Her ses Marianne Haslund Christensen i samtale med herboende Ganaa Nasan, der har bidraget til udstillingen.

 

Den nomadiske livsstil har i Mongoliet overlevet frem til i dag, hvor en tredjedel af befolkningen stadig lever som nomader på steppen med deres får, geder, heste, kameler og okser. De er stolte folk med en fælles bevidsthed om deres historie og de dyrker den rige kultur, der kredser om at være på evig rejse med store dyreflokke, forbindelser, handel over store afstande og shamanens åndelige rejser mellem verdener og tider. En livsform, der også har givet stor materiel rigdom, hvilket blandt andet kan ses i smykker, dragter, telte, møbler, husgeråd, redskaber, våben og udstyr af ypperlig håndværksmæssig kvalitet. Udstillingen på Moesgaard viser publikum, hvordan den nomadiske levevis helt frem til i dag udgør et fascinerende alternativ til vores egen bofasthed og er præget af helt andre opfattelser af verden.

Ny særudstilling på Moesgaard: Oplev Djengis Khan og Mongoliets nomader
Moesgaard Museums nye særudstilling om Djengis Khan og Mongoliets nomader er bygget op som en ger – et mongolsk nomadetelt.

 

Udstillingen ”På Djengis Khans stepper – Mongoliets nomader” er udviklet i samarbejde med Nationalmuseet og er støttet af Augustinus Fonden, Aage og Johanne Louis-Hansens Fond og Spar Nord Fonden.

 

Se mere om udstillingen her

 

Del artikel

Andre læser også