Annonce
Tilmeld dig MigogAarhus Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAarhus Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Ny undersøgelse: Unge aarhusianere låner mere end resten af landet

Af Freja Dumont
Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

En ny undersøgelse fra Danmarks største låneformidler, LendMe, viser, at de 20 til 40 årige stod for størstedelen af låneansøgningerne fra Aarhus i 2020. Den gruppe af aarhusianerne udgjorde nemlig 54 procent af ansøgningerne inden for bygrænsen.

Sammenlignet med resten af Danmark var det markant anderledes, da de 40 til 60 årige stod for over halvdelen af låneansøgningerne på landsplan.

I forhold til København var gennemsnitsalderen i Aarhus også yngre, da det i hovedstaden var de 30 til 50 årige, der ansøgte om flest lån.

Yderligere boede seks ud af ti ansøgere fra Aarhus alene, og tre ud af fire ansøgere boede til leje. De tal var også markant anderledes på landsplan, hvor lidt over halvdelen havde en samlever, og to ud af tre boede til leje i 2020.

Aarhusianerne låner mindre beløb

Til gengæld var Aarhus den by ud af de ti største i Danmark, hvor beboerne ansøgte om klart det mindste beløb. Beløbet lå på 60.647 kroner i 2020, hvor Roskilde var den by, der ansøgte om det højeste beløb med 90.811 kroner – næsten 50 procent højere end i Aarhus.

Årsagen til det lavere beløb skal findes i sammensætningen af låneansøgningerne fra byen. Når man er ung, bor alene og til leje, har man ikke råd og brug for at låne lige så meget som ældre samlevende borgere.

Det skyldes, at ens indkomst typisk er lavere, og rådighedsbeløbet dermed også er i den lave ende.

Men hvordan så den gennemsnitlige låneansøger fra Aarhus ellers ud?

Låneansøgeren fra Aarhus i 2020

Den typiske låneansøger fra Aarhus i 2020 var en mand, da lige over seks ud af ti ansøgere var mænd. Selvom de yngre stod for den største andel af ansøgningerne, var den gennemsnitlige alder på omkring 40 år for en låneansøger.

Samme fordeling som kønnene gjorde sig gældende for jobsituationen, hvor cirka 60 procent af ansøgerne havde et arbejde.

Men der stoppede lighederne med resten landet også, hvor vi har været inde på, at blandt andet civilstatus, aldersgrupper, lånebeløb og boligtype var meget anderledes.

I hele Danmark var det gennemsnitlige ansøgte lånebeløb på 81.049 kroner, hvor beløbet for aarhusianerne var 22 procent mindre.

Men selvom det ansøgte beløb var mindre end resten af landet, lånte aarhusianerne mere end året før. I 2019 lå det ansøgte beløb i gennemsnit på 49.819 kroner, så der var en stigning på 22 procent til det ansøgte beløb på 60.647 kroner i 2020.

Hvilken påvirkning havde COVID-19?

Udover at vi kan konkludere, at COVID-19 ikke påvirkede aarhusianernes lyst til at låne større summer, var et af de største områder, der blev påvirket, låneformålene.

I 2019 ville 14 procent af ansøgerne fra Aarhus låne penge til at tage på ferie. I 2020 var det tal faldet til 3,8 procent, hvor den helt store årsag må formodes at være den globale pandemi, der har haft en påvirkning på danskernes lyst til at rejse.

Til gengæld steg antallet af aarhusianere, der ønskede at låne til renovering, fra 7,5 procent i 2019 til 12 procent i 2020. Det tal dækker både de omfattende renoveringer, men omfatter også formål som indkøb af nye møbler.

Den største overraskelse i forbindelse med COVID-19 var, at procentdelen, der ønskede at låne penge til specielle anledninger som bryllupper, konfirmationer og lignende, tog et ordentligt spring op fra 2019.

I 2019 var andelen nemlig på 8 procent, og i 2020 var den på 15,8 procent. Det tal steg, selvom der i flere omgange var forsamlingsforbud på mere end 10 og 50 personer i løbet af 2020.

Sådan ser det ud i 2021

Indtil videre i de to første måneder i 2021 stiger det ansøgte gennemsnitsbeløb til 81.131 kroner for aarhusianerne. Det er meget tidligt på året, så det er forventeligt, at tallet ændrer sig meget, når LendMe laver undersøgelsen for hele året.

En anden interessant indsigt indtil videre er, at andelen af aarhusianere, der ansøger om lån til renovering, stiger til hver fjerde.

Om LendMe og undersøgelsen

LendMe er Danmarks største sammenligningstjeneste inden for forbrugslån. De ønsker at øge gennemsigtigheden på lånemarkedet til gavn for brugerne. Undersøgelsen repræsenterer en unik indsigt i markedet, da det er den eneste af sin art i Danmark.

Analysen af, hvad danskerne ønsker at låne penge til, er baseret på over 50.000 låneansøgninger via lendme.dk

Analysen inkluderer usikrede lån (fx forbrugslån, samlelån mv.) og medtager således ikke andelsboliglån, realkreditlån, kassekreditter mv

I ansøgningerne har brugerne oplyst formålet med lånet

Del artikel

Andre læser også