Annonce
Tilmeld dig MigogAarhus Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAarhus Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Birks Køkken åbner på Sydhavnen – i den gamle sojafabrik

Af anders@sommersangdigital.dk
Foto: Randi Christensen
Foto: Randi Christensen

I lokalerne på Sydhavnsgade 7, hvor den gamle sojafabrik Solae havde til huse, åbner der snart en madskole. Birks Køkken, hedder den. Manden bag hedder Benjamin Birk. Han bliver overbo til sin gamle chef Thomas Sigfred, der i januar rykkede ind i de rå industribygninger med Sigfreds Kaffefabrik. Den nye rolle som far gav Benjamin lyst til at vende hjem fra København og være tættere på familien. Og så ville han gerne starte sit eget sted.

 

Madnørd med gåpåmod

Benjamin er ikke kok. Han kalder sig selv madnørd. Hans første møde med restaurationsbranchen var som knægt, via fritidsjobbet som pizzabud, på det lokale pizzeria i Hadsten. Han var også ofte med sin mor på arbejde i køkkenet på et plejehjem og blev hurtigt fascineret af det, at lave mad. Men mere skete der ikke på det område før langt senere.

 

Tegner, barista og underviser

Efter nogle år i København, hvor der mest blev fokuseret på musik og fester, flyttede han tilbage til Aarhus. Her prøvede han en kort overgang kræfter med animationsskolen i Viborg, som ikke blev færdiggjort. Lidenskaben for at tegne mistede han dog aldrig, og han sælger stadig artwork fra tid til anden. I denne periode blev han også ansat som barista i Sigfreds Kaffebar, på trods af, at han ingen erfaring havde. Men gåpåmodet fejlede intet, og det virkede for ham.

Foto: Randi Christensen

Foto: Randi Christensen

Han mødte sin kæreste og flyttede med hende til København, igen, og blev ansat i Meyers Madhus. Først som vært, så tjener og manager. Engang imellem manglede de kokke til undervisning. Her blev Benjamins gåpåmod endnu engang bevist ved, at han sprang til. Dette resulterede til sidst i faste kurser som freelance-kok.

 

Stille og roligt iværksætteri

Det at lære fra sig om kunsten at lave mad, passede Benjamin. Især motivationen hos kursisterne og den popularitet som Meyers kurser også har i Jylland, gav ham motivationen til at starte sit eget sted. Efter 3 års erfaring hos Meyer var han klar til at se sit eget navn på skiltet. Han mener bestemt, at aarhusianerne er klar til lokale madkurser. Han mener, at det lillebrorkompleks, som Aarhus synes at have til København, er fjollet. Aarhus hviler bare i sig selv, og hopper ikke med på vognen med hvad som helst, hvilket ikke er en ulempe. Dermed også understreget, at Benjamin ikke forventer, at projektet bare kommer flyvende fra start. Han er meget realistisk omkring eventuelle startvanskeligheder og har desuden ikke travlt.

 

Nej tak til stress

Benjamin er det, man på jysk kalder en stille og rolig fyr. Han tager afstand fra en stresset hverdag, og han har ingen interesse i at køre iværksætteri, som gør, at han skal bruge alle sine vågne timer på arbejdet. Rollen som far og det faktum, at han selv har prøvet at gå ned med stress flere gange, har lært ham, hvor vigtigt det er, at have en balance i sit liv. Som han selv ret præcist siger det: “Folk snakker så meget om bæredygtighed, men der er sgu ikke ret mange af dem, der lever et bæredygtigt liv. Jeg vil gerne gøre det over hele linjen. I min mad, den måde jeg lever med min familie og venner, og den måde jeg bruger min tid på.”

 

Passionen for brød

Udover madlavningskurser kommer Benjamin til at bage og levere brød til flere af byens restaurationer. Heriblandt Molskroen, Bill’s Coffee og RS28. På sigt håber han desuden, at kunne levere til arrangementer, kantiner etc. Indtil videre har han offentliggjort 3 kurser. Èt om brød og surdej, ét for unge, der løber over 10 uger og ét om hotdogs. Sidstnævnte finder sted på Mig & Ølsnedkeren søndag d. 20. marts, af to omgange. Her kan man lære at lave hotdogs fra bunden. Og når Benjamin siger fra bunden, så mener han fra bunden. De tilmeldte kan se frem til at bage brød, hakke kød og putte det i tarm, riste løg og lave sennep, ketchup og remoulade. Får man lidt sved på panden, kan man sunde sig på Ølsnedkerens fadøl. Du kan stadig nå at tilmelde dig kurset via www.birkskøkken.dk.
Hjemmelavet dog

Sydhavnen blomstrer

Området omkring Sydhavnsgade er ved at blomstre. Udover Sigfreds Kaffefabrik og Birks Køkken findes der i bygningen et kunstnerfællesskab og Tækker Group, der ejer bygningen, forventes at bruge nogle af lokalerne til kontor. Tækker er med til at støtte iværksættermiljøet i Aarhus, hvilket Benjamin har stor respekt for. Med dette in mente ser Benjamin frem til mere liv i Sydhavnen. Der er også planer om at opstille borde og bænke udenfor, således at han kan invitere til brunch, fester eller bare hænge ud.

Birks Køkken forventes at have officiel åbning i midten af april.

 

Birks Køkken

Sydhavnsgade 7
8000 Aarhus C
Telefon: +45 31 37 98 78
www.birkskøkken.dk

 

Del artikel

Andre læser også