Ambitiøse planer: Internationalt museum skal ligge i hjertet af Aarhus
Moesgaard Museum og stadsarkitekt Anne Mette Boye har netop præsenteret visionen for et nyt vikingemuseum af international klasse, der kan tiltrække op imod 390.000 besøgende årligt.
Forslaget indebærer, at museet skal ligge i smørhullet mellem Bispetorvet, Skt. Clemens Torv og Store Torv, hvor der tilbage i tiden netop lå en karrébygning, der skabte de tre torve, som i dag flyder sammen til ét.
Teknik- og miljørådmand Nicolaj Bang og kulturrådmand Rabih Azad-Ahmad går nu sammen om at bære projektet ind i de kommende forhandlinger om næste års budget.
Det skriver Aarhus Kommune i en pressemeddelelse.
“Projektet har et kæmpestort potentiale for Aarhus. Området har i mange år været et smertensbarn, fordi torvene er blevet for store og vindblæste.
Nu har vi muligheden for at genskabe de historiske torve, som de oprindeligt var tiltænkt, og lave et museum, der vil understøtte vores midtby som attraktion.
Jeg drømmer om et museum, der passer smukt ind i de historiske omgivelser, og som kan samle både aarhusianere og besøgende i hjertet af Aarhus,“ siger Nicolaj Bang.
Senest var det den såkaldte Clemens Karré, der husede både beboere og butikker, inden den blev revet ned i 1916. Det er ovenpå fodaftrykket fra den bygning, at et nyt museum skal ligge
Et stærkt kulturcentrum i Domkirkekvarteret
Går man fra åen til Bispetorvet via Harald Skovbys Gade, går man på den gamle vold, der omkransede den historiske vikingeby. Det er således lige dér, hvor Aarhus’ vikingehistorie udspillede sig.
Med et potentiale for flere hundrede tusinde besøgende vil museet være et solidt rygstød til resten af midtbyen, hvis projektet får politisk opbakning til at fortsætte.
Det mener kulturrådmand Rabih Azad-Ahmad.
“Aarhus har udviklet sig fra en international vikingeby til en international kulturby.
Derfor bakker jeg op om et museum, der formidler historien om, hvordan vores by er blevet grundlagt og har vokset sig stærk.
Museet bliver placeret lige der, hvor historien udspillede sig, og vil bidrage til den fortsatte udvikling af en stærk og levende midtby, hvor kultur og handel blomstrer,
For at kunne realisere en ny museumsbygning, skal der udskrives en arkitektkonkurrence, der omfatter museumsbygningen og design af Bispetorv og Skt. Clemens Torv.
Inden opførelsen af en ny museumsbygning skal der foretages omfattende arkæologiske udgravninger, som både skal styrke vores viden om Aarhus’ oprindelse og gøre det muligt for fremtidens museumsgæster at se de 1000 år gamle spor fra vikingetiden.
FAKTA:
- Ambitionen er at skabe et vikingemuseum i international klasse. På trods af at Aarhus var en af de første og vigtigste byer i Nordeuropa i vikingetiden, er mange af historierne skjulte og ufortalte. Et nyt vikingemuseum vil formidle de historier.
- Moesgaard Museum har fået lavet en analyse, der viser, at museet har potentiale til at tiltrække mellem 320.000 og 390.000 besøgende årligt.
- Et nyt museum spiller en væsentlig rolle i et styrket Domkirkekvarter med mere liv. En museumsbygning vil genskabe de tre torve: Skt. Clemens Torv, Bispetorvet og Store Torv, som det var indtil år 1916, hvor Clemens Karré blevet revet ned. Det vil samtidig være med til at genskabe torvenes historiske betydning for Aarhus Midtby.
- Et nyt vikingemuseum vil blive placeret i fodaftrykket på den tidligere Clemens Karré. Visualiseringerne er et studie af netop størrelsen på museet, og hvordan en bygning vil påvirke torvene.
- Næste skridt vil være et forprojekt. Det vil koste 8,8 mio. kr. Rådmændene ønsker at finde 8,3 mio. kr., mens Moesgaard Museum vil finde 0,5 mio. kr. til arkæologiske undersøgelser.