Annonce
Tilmeld dig MigogAarhus Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAarhus Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Økodag på 59 gårde: Se øko-køerne danse ud på forårsgræs søndag kl. 12

Af anders@sommersangdigital.dk

59 økologiske landmænd landet over åbner stalddørene på søndag klokken 12.00 og lukker deres forårskåde økologiske køer ud på græs. Økodag 2019 med fokus på dyrevelfærd og klima åbnes officielt på gården Karensminde med udsigt over Århusbugten af Per Kølster, formand for Økologisk Landsforening og Frederik Roland Sandby fra Den Grønne Studenterbevægelse. Sidste år så 232.000 danskere fra første parket øko-køerne danse ud på forårsgræs. 

 

 

Søndag den 14. april er danskerne inviteret ud på landet for at fejre foråret sammen med de økologiske køer og økologiske landmænd. I år er det 15. gang, at de økologiske landmænd sammen med Økologisk Landsforening og de økologiske mejerier holder Økodag. Siden den første Økodag i 2005 har mere end 1,7 millioner danskere været med til at lukke de økologiske køer på græs. 

Økodag giver et stærkt førstehåndsintryk af, hvilken forskel det gør for dyrenes velfærd at komme ud på græs. Det er svært ikke at blive glad i låget af det livsbekræftende syn af kåde øko-køer, der spurter ud på marken i den friske forårsluft, siger Per Kølster, formand for Økologisk Landsforening.

På gårdene  kan man smage på økologien, komme helt tæt på dyrene,  blive klogere på økologisk landbrug, og se hvilken forskel økologien gør for dyrenes trivsel. På mange af gårdene kan børnene også lege i halmlegepladser, bage snobrød, tage pedaltraktorkørekort og klappe de små kalve.

 

De 59 gårde ved dette års Økodag fordeler sig i Jylland, på Fyn og Sjælland samt Møn og Lolland. 

 

Økodag 2019 åbnes officielt på gården Karensminde på Djursland af formand for Økologisk Landsforening Per Kølster og medstifter af Den Grønne Studenterbevægelse, Frederik Roland Sandby.

 

Fokus på klim

På gårdene ved Økodag kan gæsterne også blive klogere på, hvordan klima og økologi hænger sammen, og hvordan Mikkel og de andre økologiske landmænd arbejder med at gøre deres mælkeproduktion mere klimavenlig. De enkelte gårdes konkrete klimaindsatser kommunikeres på www.økodag.dk.

 

Økologiske mælkeproducenter har særlig mange græsmarker, fordi køerne skal på græs, og fordi køerne skal have meget grovfoder. Og selvom græsset ikke redder klimaet alene, så har græs den klimaeffekt, at det hiver CO2 ud af luften og lagrer det som kulstof i rødderne og i jorden, siger Per Kølster, formand for Økologisk Landsforening. 

Økodag på 59 gårde: Se øko-køerne danse ud på forårsgræs søndag kl. 12

Med klimaet i fokus er det derfor Frederik Roland Sandby, der er medstifter af Den Grønne Studenterbevægelse, som deltager i den officielle åbning af Økodag. Den Grønne Studenterbevægelse er en ny, bred bevægelse, der blandt andet kæmper for, at Danmark går forrest med en ansvarlig klimapolitik, og at politikere og andre beslutningstagere prioriterer hensyn til klima og bæredygtighed øverst i alle henseender. Frederik Roland Sandby holder sammen med Per Kølster åbningstalen på Karensminde, inden Mikkel åbner stalddørene for køerne kl. 12.00. 

 

Stadig langt fra klimamål 

Græsset på de 59 gårde til Økodag binder tilsammen cirka 31.000 ton CO2 om året. Det svarer til CO2-udledningen fra 31.000 gennemsnitsdanskeres årlige flyrejser. Set over en hundredeårig periode vil 10% af kulstoffet forbliver lagret i jorden. Tallet skal derfor ses som et øjebliksbillede. Over hundrede år vil pløjefri dyrkning, mangeårige græsmarker og skovlandbrug ændre betydeligt på andelen af blivende kulstof i jord og biomasse.

Økodag på 59 gårde: Se øko-køerne danse ud på forårsgræs søndag kl. 12

Forskning viser, at målt per liter mælk, er klimaaftrykket nogenlunde det samme for økologisk og konventionel mælkeproduktion. Forskningen viser også, at økologisk landbrug har en mindre udledning af klimagasser pr. hektar, og at økologien vinder yderligere på andre parametre som beskyttelse af drikkevand og naturindhold. Det skyldes blandt andet den store andel af græs på markerne, og at økologerne ikke anvender pesticider og kunstgødning. 

Selvom der i dag findes enkelte, klimaneutrale økologiske mælkeproduktioner, så er det vigtigt at understrege, at mælkeproduktion generelt har lang vej til klimaneutralitet siger Per Kølster.

 

Find en gård

www.økodag.dk findes en beskrivelse af, hvad man kan opleve på de 59 værtsgårde. Det er også her man kan læse om gårdens konkrete klimaforbedringer. Gårdene holder åbent mellem klokken 10 og 14 søndag den 14. april, og køerne lukkes ud præcis klokken 12. Kom gerne i god tid – nogle steder skal man dele oplevelsen med tusindvis af andre gæster.

Økodag gennemføres af Økologisk Landsforening i samarbejde med de økologiske landmænd og deres mejerier.

 

 

 

Del artikel

Andre læser også