Tilmeld dig MigogAarhus Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAarhus Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Økologi: Danskerne sætter ny økologisk verdensrekord

Mens det globale salg af økologiske fødevarer bliver ved med at sætte nye rekorder, er det stadig danskerne, som er verdensmestre i at hive øko-varer ned fra butikshylderne. Det fremgår af en ny international rapport, som viser, at Danmark har udbygget sin position som verdens førende økologi-nation. 

 

Det internationale marked for økologi har aldrig været større. På verdensplan blev der i 2017 solgt økologiske varer til en værdi af ca. 97 mia. dollars, hvilket svarer til ca. 636 mia. danske kroner.

 

Det fremgår af en netop offentliggjort årsrapport fra det schweiziske forskningscenter FiBL og den internationale økologiske organisation, IFOAM.

Den globale øko-omsætning er dermed mere end fordoblet på 10 år.

Danmark er verdens førende økologiske nation

Tallene i den nye rapport vidner om et velfungerende dansk øko-marked, idet Danmark udbygger sin suveræne førsteplads som det land i verden, hvor økologi udgør den største andel af det samlede fødevaresalg. I 2017 lå andelen på 13,3 pct., mens Sverige og Schweiz kom på de efterfølgende pladser med hhv. 9,1 og 9,0 pct.

 

Danmarks førerposition glæder miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V), som onsdag åbnede den danske fællesstand på BioFach, som er verdens største økologi-messe.

 

Danmark er verdens førende økologiske nation, fordi mange forbrugere gerne vil træffe et grønnere valg, og det er nemt med det store udbud i dagligvarebutikkerne. Den herlige førertrøje betyder, at vi har meget at tilbyde eksportmarkederne, og de har stor tillid til vores fødevarekontrol fra jord til bord. Jeg håber, at alle virksomhederne, der er med på BioFach, kommer hjem med tykke ordrebøger, siger Jakob Ellemann-Jensen.

 

Danske forbrugere stiller høje krav og tager ansvar

Den internationale rapport blev offentliggjort på åbningsdagen for BioFach i Nürnberg, der finder sted fra den 13. til 16. februar. Den danske fællesstand er igen i år arrangeret i et samarbejde mellem Økologisk Landsforening og eksportnetværket Bio Aus Dänemark.

Økologi: Danskerne sætter ny økologisk verdensrekord

Når Danmark år efter år fastholder positionen som verdens førende økologination, er det et udtryk for, at danskerne er bevidste forbrugere, der stiller høje krav til bæredygtighed. De viser igennem deres indkøb, at de tager ansvar for at skåne naturen og drikkevandet for sprøjtegifte og for at sikre dyrene et godt liv. En anden vigtig nøgle til succes er det gode samspil, vi har i Danmark mellem de økologiske fødevarevirksomheder og detailhandlen, der sikrer, at udbuddet af gode og sunde økologiske varer i høj kvalitet hele tiden udvides og er på forkant med udviklingen i forbrugertrends, siger Helle Borup Friberg, adm. direktør i Økologisk Landsforening.

 

Fantastisk afsæt for danske eksportfremstød

De 32 danske virksomheder på BioFach har ifølge Pernille Bundgård, markedschef for eksport i Økologisk Landsforening, gode muligheder for at omsætte den store interesse for økologi til eksportordrer. Det er så super dejligt og vigtigt, at Danmark kan blive ved med at udbygge sin økologiske førerposition. Det giver et fantastiske afsæt for de danske virksomheder, som er med på messen. Succesen kommer ikke af sig selv. Konkurrencen er hård, der skal masser af knofedt til, og her er det en kæmpe fordel, at Danmark er kendt som en innovativ fødevarevareproducent, så vi glæder os til fire hektiske dage i Nürnberg, siger Pernille Bundgård.