Tilmeld dig MigogAarhus Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAarhus Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Østjyllands Beredskab melder ud: Ingen Sankt Hans-bål i år

Af Freja Dumont
Arkivfoto
Arkivfoto

På grund af tørken har det været spekulationer om, hvorvidt vi får lov til at tænde årets Sankt Hans-bål.

Nu har Østjyllands Beredskab meldt klart ud: I år bliver der ingen afbrænding af hekse!

Twitter skriver de, at afbrændingsforbuddet gælder i Aarhus, Skanderborg, Odder og Samsø kommuner fra den 20. juni klokken 8.00.

De melder yderligere, at der ikke gives dispensationer, og opfordrer til at være forsigtige i naturen.

Forbud forventes at forblive efter Sankt Hans

Forbuddet indføres ud fra en vurdering af tørkeindekset, vejrprognoser og en risikovurdering i forhold til det tilstedeværende beredskab.

Forbuddet sker med hjemmel i afbrændingsbekendtgørelsen §5, stk. 1.

Forbuddet er gældende indtil videre og forventes ikke ophævet i forbindelse med Skt. Hans.

 Afbrændingsforbuddet betyder, at det ikke er tilladt:

 • At bruge kulgrill 
  Det betyder: Enhver form for brug af grill hvor brændsel har en glødende effekt (såsom kul, træ, briketter eller andet brændsel der kan frembringe gløder), er ikke tilladt, heller ikke på egen/privat grund.
 • At bruge grill uden for egen/privat grund med beboelse 
  Det betyder: Enhver form for brug af grill (uanset om det er med kul, gas, træ, briketter eller andet brændsel) på offentlige/fælles arealer, fx parkeringspladser, græsarealer, boldbaner, parker mm., eller i naturen, fx i skove og plantager, på strande, heder, marker, på og ved søer, kystnært hav (mindre end 200 meter fra land) og lign., er ikke tilladt.
 • At ryge i naturen 
  Det betyder: Rygning af pibe, cigaretter, cerutter, cigarer, vandpiber og enhver anden form for ved glød, flamme el. lign. antændt rygesubstans på offentlige/fælles grønne områder med græs, planter og anden beplantning, fx græsarealer, boldbaner, parker, vejrabatter mm., eller fx i skove og plantager, på strande, heder, marker og lign., på og ved søer og kystnært hav (mindre end 200 meter fra land), er ikke tilladt.
 • At tænde bål og bruge åben ild udendørs 
  Det betyder: Enhver form for afbrænding af bål (uanset om det er med kul, træ, briketter eller andet brændsel), herunder også afbrænding i bålfad, samt Skt. Hans-bål, afbrænding af haveaffald, skovaffald, øvrigt affald, halm, siv og lign., og al udendørs brug af ovne, ildsteder, fakler, haveblus, stearinlys og lign., inkl. på og ved søer, og på kystnært hav (mindre end 200 meter fra land), er ikke tilladt.
 • At bruge apparater/genstande der skaber gnister, gløder eller flammer udendørs 
  Det betyder: Enhver form for brug af ukrudtsbrænder, privat svejsning af tagpap og lign. ved brug af åben flamme, privat udendørs brug af vinkelslibere og andet udstyr, som frembringer gnister eller gløder, udendørs brug af terrassevarmere og lign., udendørs brug af antændere, og udendørs brug af koge- eller varmeapparater o. lign., der fungerer ved brug af brandfarlige væsker eller substanser som sprit, gas, benzin, svovl og lign., er ikke tilladt. Det gælder også på og ved søer og kystnært hav (mindre end 200 meter fra land).

Overtrædelse af forbuddet kan medføre bødestraf, jf. afbrændingsbekendtgørelsens § 17. For erhvervsaktiviteter gælder særlige regler. Er du i tvivl om en aktivitet er tilladt – så undlad den for brandsikkerhedens skyld. 

Del artikel

Andre læser også