Annonce
Tilmeld dig MigogAarhus Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAarhus Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Østjyske økologiske landmænd inviterer på gårdbesøg

Af anders@sommersangdigital.dk

En stribe østjyske øko-landbrug inviterer til Økologisk Høstmarked i weekenden den  5.-6. september. Her kan gæsterne smage på mangfoldigheden af danske øko-råvarer, hilse på økologiske køer, grise, får og høns og stille spørgsmål til de økologiske landmænd.

 

Hvordan har øko-grisene det ude på marken? Smager økologiske gulerødder, æbler eller tomater anderledes? Og kan man se, at en mark er økologisk? Den slags spørgsmål får tusindvis af danskere mulighed for at få besvaret, når 75 økologiske gårde rundt omkring i landet åbner stalddørene til Økologisk Høstmarked i weekenden. Sidste år trak 47.000 danskere i gummistøvlerne og benyttede sig af muligheden.

 

– Økologisk Høstmarked er en mulighed for at se, hvor maden kommer fra. Det er en sjov, hyggelig og lærerig sensommerdag på landet for både børn og voksne. Man kan både se, røre, lugte og smage på økologien og opleve kvaliteten og mangfoldigheden af de økologiske fødevarer, der bliver produceret i ens område. Og så kan man stille spørgsmål og få svar fra dem, der kender økologien bedst – nemlig de økologiske landmænd, siger Birgitte Nygaard, projektleder i Økologisk Landsforening.

 

Masser af lokale øko-oplevelser

En række værter i Østjylland byder velkommen til Økologisk Høstmarked i år. På Ny Lundgaard ved Tjele er der eksempelvis mulighed for at klappe kalve eller tage med på traktortur ud i markerne. Børnene kan lege på halmlegepladsen, mens voksne kan tage et hvil med økologisk kaffe, boller og kage i caféen. Fra gårdbutikken sælges forskellige af gårdens egne produkter, eksempelvis økologisk is som produceres på gårdens egen mælk og fløde samt frisk frugt fra lokalområdet. Alle interesserede kan tilmelde sig ’Brunch med Bonden’ og få serveret en  øko-brunch ved langbordet eller nyde et måltid økologisk mad til fællesspisning om aftenen.

 

Man kan også besøge Troldgaarden syd for Aarhus, hvor to generationer har slået sig sammen om at skabe rammerne for en lille økologisk produktion af kød fra sortbroget landracegrise, jerseykalve og okse, får, lam og gamle landracehøns samt æg, bær, frugt og grønt. Her kan man også deltage i høstfest med levende musik om aftenen lørdag d. 5. september, hvor kokkene fra Aros Foodhall tryller med økologiske råvarer på bål eller grill.

 

Et vindue til Danmarks øko-spisekammer

Økologisk Høstmarked er hele den økologiske branches fælles høstmarked, som arrangeres af Økologisk Landsforening i samarbejde med store og små øko-landbrug. Med markdrift, kødkvæg, mælkeproduktion, frugt og grønt, får, geder og mange andre dyr er høstmarkedet et vindue til Danmarks økologiske spisekammer.

 

– Der er en stor interesse for økologi blandt danskerne, som fylder deres indkøbskurve med flere øko-varer end noget andet sted i verden. I weekenden får alle mulighed for komme helt tæt på den økologiske produktion, se hvordan de populære økologiske fødevarer bliver til og på første hånd opleve, hvilken forskel man gør for dyrene, naturen og vores grundvand med sine økologiske indkøb i hverdagen, påpeger Birgitte Nygaard.

 

Find et Økologisk Høstmarked i nærheden og læs mere om, hvad der sker på de enkelte gårde på www.høstmarked.dk

Del artikel

Andre læser også