Kig ud i verdensrummet: Ole Rømer-Observatoriet renoveres og får nye aktiviteter
Science Museerne kan endelig gå i gang med at renovere Ole Rømer-Observatoriet i Aarhus til glæde for astronomiinteresserede aarhusianere og skoleklasser.
Observatoriet får støtte fra Aage og Johanne Louis-Hansens Fond på 4 millioner kr. og 4,5 millioner kr. fra Realdania, skriver Aarhus Universitet Science Museerne i en pressemeddelelse.
Få indblik i astronomiforskning
Science Museernes ambition for det renoverede Ole Rømer-Observatorium er, at det bliver en oplevelse både at se den historiske bygning, at man kan blive præsenteret for den nyeste forskning indenfor astronomi, og at man kan kigge ud i verdensrummet gennem observatoriets kikkerter.
”Ole Rømer-Observatoriet i Aarhus er en unik historisk bygning, som vi nu får mulighed for at bringe endnu mere i spil over for offentligheden.
Med pengene sikrer vi et stykke kultur- og astronomihistorie, og vi vedligeholder et vigtigt fundament for at kunne blive ved med at formidle astronomi og naturvidenskab til skoleklasser, uddannelsesinstitutioner og almindelige besøgende,” siger direktør ved Science Museerne, Aarhus Universitet, Bent Lorenzen.
Nyd en kop kaffe og få let adgang til stjernekig
Projektet er delt i to faser, hvor 1. fase omfatter en renovering af observatoriet. Det skal have nyt tag, og facaden og de ikoniske kupler skal renoveres, ligesom der skal lægges omfangsdræn.
Derudover skal der etableres et tidssvarende formidlingslokale, bedre toiletforhold og et pantry, så besøgende kan bydes på en kop kaffe.
Endelig arbejdes der for lige adgang for alle gæster, så også gangbesværede kan komme ind på observatoriet og ikke mindst op i den store kuppel.
“En opdatering af den fredede bygning betyder også, at flere borgere får nemmere adgang til facinerende stjernekig og formidlingsaktiviteter.
Samtidig er observatoriet en del af det store byudviklingsprojekt Kongelunden i Aarhus, der vil give nye rekreative muligheder for aarhusianere i alle aldre,” fortæller Eske Møller, projektleder og arkitekt i den filantropiske forening Realdania.
Ole Rømer-Observatoriet forventes at genåbne ved udgangen af 2022.