ANNONCE
Tilmeld dig MigogAarhus Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAarhus Nyt accepterer du samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Opfølgning på to do listen fra sidste år – har NorthSide gjort noget ved kritikken?

Af Line Ingwar Karlsen

Det er på fredag, det sker. Årets fedeste urban-festival løber af stablen. Aarhus Update fulgte festivalen tæt sidste år. Der var flest gode ting, men også en del som, vi mente, skulle fikses til i år. Vi satte talsmanden fra NorthSide, John Fogde, stævne til en lille bid brød og en snak om, hvad de har gjort ved problemerne fra sidste år. Læs hvad John Fogde svarede:

 

Hvad med indgangen og bedre logistik. Flere sluser ved indgangen eller to indgange. Hvad har I gjort her?

Den største kritik sidste år var køerne ved indgangen. Den har vi taget til os og lavet om på. Mønsteret, hvornår gæsterne ankom  sidste år, var slet ikke det samme, som det vi havde set tidligere år. Så det kom faktisk som et chok for os, at køerne var så lange ved indgangen fredag eftermiddag.

 

Vi har nedsat et kø-udvalg, som gik ind og analyserede på de områder, hvor det var værst. Vi er i år mere opmærksom på, hvornår det store rykind kommer. Vi holder mere øje med, hvornår der begynder at komme gæster, og sætter ind med det samme med mere personale.

 

Men man skal vel regne med nogen kø?

Ja, der vil være kø på NorthSide. Det er der i biografen, i supermarkeder, på vejene og så videre. Så jo, gæsterne vil opleve nogle gange, at der vil være kø. Men vi er klar over, at jo mindre kø der er ved boderne, jo mere omsætter vi og vores partnere for. Så vi arbejder utroligt meget med logistikken.

 

Flere barer – den holder ikke med så lang kø efter drikkevarer. Hvad har I gjort ved det problem?

Det var et problem sidste år. Vi har lavet nogle steder, hvor du kan få øl, shots, sodavand med mere hurtigt. Nærmest i ekspresfart. Der er ikke så meget at vælge mellem, men det går hurtigt. Hvis du vil have cocktail, drinks og specielle vine er man også klar over, der er ventetid. Så vi har lavet en opdeling. Jo mere specialprodukt du vil have, jo længere kø kan du forvente.

 

Med hensyn til maden har vi bedt nogle af boderne/restauranter om at skære deres menukort ned. Der var flere, som havde alt for mange retter eller produkter at vælge mellem. Så menukortet er mindre og dermed mere effektiv. Det er tidskrævende og var med til at skabe de lange køer.

 

Hvad er der af nye tiltag?

Vi går stadigvæk efter at have mad og drikke i luksusklassen. Vi udvider Østersbaren til også at være en kaviarbar. Vi laver en rom- og cigarbar, en ginbar med high-end gin, herunder danske Njord gin. En ølbar med et anderledes øludvalg. Den sidste nyhed er vores junglebar, som ligger i den lille skov bagerst på NorthSide. Her kan man trække sig tilbage i nogle anderledes omgivelser. Glæd jer!

 

Mange af de her tiltag gør vi kun for at give merværdi – altså for at give gæsterne en oplevelse de ikke får andre steder. Den nye, store restaurant i år er CANblau, hvilket understreger, vi går efter det bedste og mest spændende mad. Vin og champagneområdet er blevet udvidet. Det er blevet ekstremt populært. Tendensen er, at det er mere og mere vin og bobler, end det er fadøl på festivaler. Dog er øllet stadigvæk det, som sælger mest.

 

Mere professionel barpersonale –fokus på gæsterne og ikke personalets egen fest. Sker der noget her?

Vi er afhængige af frivillige, sådan er det. Det er deres fritid, de bruger. Du skal huske på, at folk ikke får løn for at arbejde på NorthSide, hvilket gør, der er grænser for, hvad vi kan forlange. Enkelte steder på festivalen er det professionelle bartendere, eksempelvis i ginbaren. Det er hovedsageligt unge mennesker, som er frivillige, og de er selvfølgelig også selv på festival, mens de arbejder. Der er da en del, som arbejder professionelt på barer og restauranter – og vi vil gerne have flere, som har erfaring.

 

Flere madsteder – eller mere plads til dem som er der nu?

Ja, der kommer lidt flere spisesteder end sidste år. Vi har et meget bredt udbud. Det synes vi da selv. Så der kommer lidt flere steder, og vi har udvidet nogle af dem, som var med sidste år.

 

Kommer der flere toiletter?

Ja, der kommer lidt flere toiletter end sidste år. Men sidste år var problemet ikke, at der var for få toiletter, men mere at vi ikke var gode nok til at skilte og vise gæsterne, hvor toiletter var. Det har vi lært af. Vi har langt flere toiletter end gennemsnittet på danske festivaler. Men de var åbenbart ikke så synlige. Det bliver de i år. Ud over det kommer der en del mere servicepersonale til toiletområderne.

 

Kommer der mere fokus på madkvalitet frem for økologi? Der var for meget dårlig mad, selvom råvarerne var økologiske

Vi synes over en bred kam, at vores mad er i orden. Maden betyder meget for os, og vi prøver at blive bedre. Vi har fokus på smag og kvalitet, og der har da også været lidt udskiftning siden sidste år. Men jo, vi skal hele tiden evaluere maden og smagen. Så selvfølgelig skal økologi hænge sammen med, at det smager godt.

 

Andre og flere siddepladser, gerne med borde til. Der var stort behov for siddepladser til at spise sin mad ved

Det så vi godt, og det generelle antal siddepladser bliver udvidet. Vi har også flyttet noget af madområdet ned til passagen, hvilket giver flere siddepladser, foruden lidt mere ro. Der er både borde og bænke, men det er især flere stole, som I vil se flere af. Men det er en musikfestival og ikke en foodfestival, så der er en grænse for, hvor mange der kan sidde ned på en gang.

 

Mere af den ganske gode, økologiske RÅ fra Tuborg

Sandt nok, der var ikke nok RÅ sidste år. Det kom bag på os, at den blev revet væk. I år kommer der næsten dobbelt så meget som i 2014, og det, tror vi på, er nok. Ud over det kommer der et par specielle øl lavet til NorthSide, men Tuborg kommer også med nogle af de specialøl, de har. Så alt i alt flere øl.

 

Styr på kortbetaling og paychips – holder ikke man kun kan betale med kontanter i 2014 og 2015

Betalingsarmbåndet fra sidste år har vi afskaffet. Vi er gået tilbage til Visa/dankort igen. Men det er en god idé med kontanter, da det er sikkert og går hurtigt.

 

Har I fokus på mere fisk og skaldyr?

Kun lidt. Men ikke generelt. Du har en pointe der, men der er da østers, kaviar og fiskefrikadeller. Men måske skulle vi se på mere fisk til næste år.

 

Bliver champagnebar-området udvidet?

Ja, det bliver udvidet og ombygget.

 

Hvorfor er bæredygtighed og økologi så vigtigt for jer?

Det er fordi, vi tror på det, og fordi det er sund fornuft. Men vi er også ret sikre på, vores gæster sætter pris på god mad og drikke. Ingen festival har satset så meget på kvalitetsmad og drikke, som NorthSide har. Vi har været på forkant. Om fem år vil alle festivaler have en bæredygtig profil. Vi bliver kopieret ret meget af andre festivaler, men det, synes vi bare, er fedt. Vi er kolleger med andre festivaler og ikke konkurrenter. Ud over det er naturligt for os, så er der også en god forretning i at sortere affald. Usorteret affald koster penge at komme af med, men vi får penge for sorteret affald.

 

Tak til John Fogde for snakken. Tiden er gået, og tallerknen er tom. Aarhus Update er klar til NorthSide 2015. Vi glæder os til at se og opleve musikken, maden og ikke mindst drikkevarerne. NorthSide har gjort sit til forbedringer. Lad os håbe, de virker. God festival – vi ses i Ådalen på fredag!

 

John Fogde på festivalpladsen til kåringen af NorthSide 2015 signaturcocktailen
John Fogde på festivalpladsen til kåringen af NorthSide 2015 signaturcocktailen

Del artikel